20.7 C
Athens

«Του νου και της ψυχής» πρώτη εμφάνιση στην ποίηση από τον Γ.Κούτελα

Πρωτοεμφανιζόμενος στη λογοτεχνία είναι ο Γιώργος Κούτελας, και το πρώτο του βιβλίο παρουσιάζεται την ερχόμενη Κυριακή στις Κάτω Αχαρνές. Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής με τίτλο «Του νου και της ψυχής» (εκδόσεις «Ζενίθ») θα γίνει στις 7μμ στο ανοιχτό θέατρο «Σοφοκλής» (πλησίον του Μυκηναϊκού Τάφου, Φιλαδελφείας 170).

Θα απαγγελθούν ποιήματα από την ηθοποιό και ερμηνεύτρια Νικολέττα Αναστασίου και θα υπάρχει ζωντανή μουσική με μελοποιημένα ποιήματα του βιβλίου από τον τραγουδοποιό Ηλία Σακαβίτση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Μια πολύ συχνή ερώτηση που μου κάνουν φίλοι και γνωστοί είναι για ποιο λόγο επιλέγω να γράφω ποίηση» λέει ο Γιώργος Κούτελας στο Thepresident.gr  “Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο αυτή την ερώτηση δεν την έχω θέσει ποτέ στον εαυτό μου τα τελευταία είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με την συγγραφή.

Είμαι της άποψης ότι η Ποίηση αποτελεί τη μητέρα όλων των Καλών Τεχνών κι όπως κάθε μητέρα έτσι κι αυτή είναι πλασμένη να Γνωρίζει ενστικτωδώς κι όχι διανοητικώς.

Αδιαμφισβήτητα, θα πρέπει να έχεις το ταλέντο για να μπορείς να πλέκεις με δεξιοτεχνία τις λέξεις, τις εκφράσεις, τα σχήματα λόγου, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα όμορφο λογοτεχνικό κέντημα που να γοητεύει τον αναγνώστη. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Είναι απλά ένα καλοφτιαγμένο πλάσμα, όμορφο και θελκτικό, αλλά δίχως ψυχή.

Ποίηση, λοιπόν, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι είναι προπάντων η ψυχή.

Είναι η ψυχή που φυτεύει στο νεκρό πηλό ο Ποιητής.

Που την κάμει δάκρυ, νεύρα, αίμα και κραυγή.

Αυτό για μένα είναι η Ποίηση.

Αυτό για μένα είναι ο Ποιητής.»

Δείγμα από το βιβλίο, το ποίημα με τίτλο «Αντίκρυ στον ήλιο»:

« Αν τρέμεις απ’ τη σκοτεινιά,

απ’ την ασχήμια, απ’ το κρύο,

με τα μέλη, με τα μάτια γυμνά

στάσου αντίκρυ στον ήλιο.

Κι αν στη θέρμη του,

κι αν στα κάλλη του εμπρός παραλύσεις,

ποτέ να μην ντραπείς,

αντίκρυ στο φως αν δακρύσεις…»

Ο Γιώργος Κούτελας γεννήθηκε το 1978 στις Αχαρνές Αττικής όπου διαμένει έως σήμερα. Το 1995 ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές και ασχολείται επαγγελματικά με τις επιχειρήσεις της οικογένειάς του. Από τα προεφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής καλαθοσφαίρισης και ιδρυτικό μέλος της τοπικής ομάδας του Αχιλλέα Κάτω Αχαρνών.

Ως ανήσυχο πνεύμα, από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται ενεργά με τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, καθώς και με τα κλασικά έργα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Παράλληλα ξεκινά τη συγγραφική του προσπάθεια αποκλειστικά με την Ποίηση.

Το 2010 εγγράφεται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου παρακολουθεί μαθήματα Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού για δυο έτη. Το 2021 ολοκληρώνει το ποιητικό του έργο με τίτλο “ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ”, ένα πολυετές έντονα βιωματικό λογοτεχνικό πόνημα, που αποτυπώνει ανάγλυφα στο πέρασμα του χρόνου, τόσο την πνευματική ανάπτυξη κι ενηλικίωση του συγγραφέα, όσο και την απαράμιλλη ευαισθησία κι ενσυναίσθηση του καλλιτέχνη.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ