27.4 C
Athens

Οι παρεμβάσεις των τραπεζών, οι θετικές εκθέσεις και τα προβλήματα εταιριών από τη θεομηνία

Το παρασκήνιο γύρω από την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τη στήριξη των πλημμυροπαθών είναι έντονο. Όπως μαθαίνει η στήλη στις συζητήσεις με την κυβέρνηση ενεπλάκη και η Τράπεζα της Ελλάδας. Έτσι φτάσαμε στο πακέτο μέτρων στήριξης των δανειοληπτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Ειδικότερα, αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων σε όλα τα ενήμερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και υπολογίζονται σε περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προχωρά σε δωρεά 50 εκατ. ευρώ προς τους πλημμυροπαθείς μέσω του ελληνικού δημοσίου. Τα παραπάνω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι το τέλος του έτους όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Τα μέτρα ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Πάντως, οι φόβοι για διαχειρίσιμη αύξηση των επισφαλών δανείων είναι παρόντες…

Βροχή πέφτουν οι εκθέσεις για την ελληνική οικονομία μετά την αναβάθμισή της από την DBRS. Η Goldman Sachs μιλάει για ανάπτυξη, εισροές στο Χρηματιστήριο Αθηνών , μείωση του χρέους και επενδύσεις. Βέβαια τονίζει πως τα ομόλογα τα ελληνικά με τα αντίστοιχα γερμανικά και ιταλικά έχουν μεγαλύτερη απόδοση, ωστόσο οι αναλυτές προσδοκούν μείωση του gap μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και των άλλων χωρών. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται σε report, οι αναλυτές περιμένουν τις επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό γιατί η μεθοδολογία που ακολουθούν τα funds για τα ομόλογα θα αλλάξει άρδην σε περίπτωση που ένας ακόμα οίκος αξιολόγησης μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Στις 15 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά της Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου της S&P και την 1ηΔεκεμβρίου η ώρα της Fitch. Από τους παραπάνω οίκους αξιολόγησης οι δύο τελευταία έχουν την ελληνική οικονομία ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επομένως οι αγορές ποντάρουν σε αυτές για την επενδυτική βαθμίδα.

Σημαντικό deal έκλεισε η εταιρεία real estate Invivo με παρουσία στο ελληνικό real estate και εξειδίκευση στον εμπορικό και τουριστικό κλάδο. Ειδικότερα, επιτεύχθηκε σημαντική συμφωνία για το ιδιόκτητο ακίνητο που διατηρεί στο Κολωνάκι, καθώς μίσθωσε το ακίνητο στη γερμανική HugoBoss. Το ακίνητο έχει εμβαδόν 805 τ.μ. και η γνωστή γερμανική εταιρεία είναι σε φάση ανάπτυξης. Το ποσοστό κενών χώρων του ακινήτου θα μειωθεί από το 100% κατά τη στιγμή της εξαγοράς σε πλήρη πληρότητα μέσω αυτής της συμφωνίας.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών από τα ΕΛΤΑ, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για τον ψηφιακό ταχυδρόμο. Με βάση το νέο πλάνο οι ταχυδρόμοι θα αποκτήσουν ψηφιακά εργαλεία ώστε να μπορούν να εισπράττουν αντικαταβολές, να διανέμουν συντάξεις και να εξοφλούν οποιοδήποτε λογαριασμό. Σε αυτό το κλίμα ανατέθηκε στην Postmate η μηχανογραφική διαχείριση των παραπάνω. Η εταιρεία εδρεύει στην Κύπρο και η σύμβαση έχει αξία 129,7 χιλ. ευρώ.

Τρία είναι τα επίπεδα που θα κινηθεί η Σαράντης προκειμένου να αναπτυχθεί. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη διείσδυση των προϊόντων στις αγορές που δραστηριοποιείται. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με την εύρεση ευκαιριών για εξαγορά εταιρειών. Το τρίτο επίπεδο είναι οι επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται. Αυτές αφορούν έργα ψηφιοποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας και προγραμματίζονται για την επόμενη τριετία, ενώ η εταιρεία είναι επικεντρωμένη στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη Stella Pack, καθώς εκκρεμούν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές στην Πολωνία.

Σε συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες γης βρίσκεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με στόχο να υλοποιήσει έργα 50 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του πλάνου εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών. Το πρόγραμμα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς οι υποδομές θα αναβαθμιστούν με επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα των έργων για κάθε «πάρκο» έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διακήρυξης της δράσης και του νομοθετικού πλαισίου.

«Ταύρος» για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η Eurobank Equities η οποία συστήνει στους επενδυτές έκθεση στις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Και αυτό γιατί παρά το ράλι της αγοράς υπάρχουν περιθώρια ανόδου για τις εισηγμένες, που διαπραγματεύονται υποτιμημένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες εισηγμένες της Ευρώπης. Η EurobankEquities ξεχωρίζει τις τραπεζικές μετοχές και αυτό γιατί θα είναι ιδιαίτερα ευνοημένες συγκριτικά με το άλλο ταμπλό. Ειδικότερα, μειώνεται το κόστος δανεισμού τους, μπορούν να χρηματοδοτήσουν πιο εύκολα την ελληνική οικονομία και βεβαίως το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ταμπλό θα ζωηρέψει περισσότερο.

Μεγάλες οι επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας στην ελληνική οικονομία. Ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται και δυστυχώς δεν είναι σαφές το ύψος των ζημιών. Από την κυβέρνηση το εκτιμούν σε 2,5 δις. ευρώ ωστόσο περισσότερα θα φανούν έως το τέλος της εβδομάδας. Άλλωστε, το ΑΕΠ της χώρας δέχεται πλήγμα 5% από τις καταστροφές των γεωργικών εκτάσεων, της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία. Και αυτό γιατί έχουν καταστραφεί πολλά στρέμματα γεωργικής γης. Παράλληλα, οι φόβοι για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα εντείνονται καθώς αναμένονται αυξήσεις σε σιτάρι, κριθάρι, γάλα και χοιρινό.

Εκτός από την παραγωγή τροφίμων, προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες βιομηχανίες. Έτσι, σήμερα, αναμένεται νέα προσπάθεια να μπουν μπροστά οι υψικάμινοι παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στον Βόλο. Ο όμιλος είναι αυτός, που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από τις πλημμύρες μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής. Δεν πρόκειται για κάτι μη αντιμετωπίσιμο, αλλά υπάρχει σαφέστατα ένα θέμα διαταραχής της παραγωγής. Τέτοιο θέμα δεν αντιμετώπισε ο Τιτάν, που έχει μία μονάδα παραγωγής σκυροδέματος στην περιφέρεια, ούτε η χαλυβουργίες Σοβέλ και Μάνεση.

Πολύ μεγαλύτερο όμως είναι το πρόβλημα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με φωτοβολταϊκά στον κάμπο της Θεσσαλίας. Κάποιοι, λίγοι, πάντως παραγωγοί ΑΠΕ, μετά την προηγούμενη θεομηνία, τον Ιανό, μπήκαν στο έξοδο και ανέβασαν τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά συστήματα σε ύψος ενάμιση – δυο μέτρων. Αλλά, γενικά, η αποκατάσταση του δικτύου θα χρειαστεί εβδομάδες, εκτιμούν οι ειδικοί.

Τα «μαύρα σύννεφα» στην ελληνική οικονομία έχουν να κάνουν και με την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ειδικότερα τα νέα στοιχεία ανησυχούν τις Βρυξέλλες καθώς η Γερμανία διολισθαίνει σε ύφεση, ενώ η ανάπτυξη για την ευρωζώνη μειώνεται στο 0,8% το 2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,1%. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως δυσκολότερα οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν τον ευρωπαϊκό νότο και η Γερμανία θα προβάλει τη δική της ύφεση έναντι της ανάπτυξης στο νότο. Επομένως οι αρνητικοί οιωνοί αυξάνονται για την ευρωπαϊκή οικονομία και επομένως και την ελληνική.

Την ίδια στιγμή το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός» συνεχίζει τις επενδύσεις του σε εταιρείες. Ειδικότερα επένδυσε στην Wing ITC Solutions, η οποία αναπτύσσει λύσεις Internet of Things, bigdata και τεχνητής νοημοσύνης. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως πρόκειται να γίνουν και άλλες επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες, με την μία από αυτές να ανακοινώνεται έως τέλος του τρέχοντος έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ