today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Φωτοβολταϊκά από εθελοντικές ομάδες και drone με τεχνητή νοημοσύνη, στην υπηρεσία των πολιτών μετά την καταστροφή, στον Παλαμά Καρδίτσας

Λίγες ώρες μετά την καταστροφή στην περιοχή του Παλαμά, μια ιδέα που προέκυψε από τις άμεσες ανάγκες, κινητοποίησε εθελοντικές ομάδες και εταιρείες που έσπευσαν να συνδράμουν άμεσα τις πλέον πιεστικές ανάγκες, όπως αυτή της παροχής ρεύματος.

«Όλα ξεκίνησαν από τη δημιουργία ενός φορητού φωτοβολταϊκού σταθμού που είχαμε δημιουργήσει για τις ανάγκες της εταιρείας μας παλαιότερα, ο οποίος για τρεις ημέρες έδωσε ρεύμα σε συνεργάτη μας που βρίσκεται στον Παλαμά Καρδίτσας. Αυτό οδήγησε στο εθελοντικό εγχείρημα “Karditsa Power”, που αφορούσε την κατασκευή 30 μίνι φωτοβολταϊκών σταθμών φόρτισης. Αυτοί στη συνέχεια παραδόθηκαν σε εθελοντή μεταφορέα για τη διανομή τους στους πληγέντες κατοίκους στα χωριά της Καρδίτσας» εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Σταύρος Μεσσίνης, συντονιστής του «Karditsa Power».

«Εκείνη τη στιγμή είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε και αλλά πάνελ άμεσα ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο και να μπορούν οικογένειες που είχαν βρεθεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα να φορτίσουν τις συσκευές τους ώστε να μπορούν να είναι σε επικοινωνία τις κρίσιμες στιγμές. Ανεβάσαμε τότε στο διαδίκτυο ένα κάλεσμα σε όποιον μπορεί να κρατήσει ένα κατσαβίδι, να έρθει την επόμενη κιόλας ημέρα να βοηθήσει.

Χάρη σε χορηγούς που είδανε το post μας αποκτήσαμε τα υλικά και χάρη σε εθελοντές που ανταποκρίθηκαν άμεσα, το πρώτο Σάββατο μαζευτήκαμε στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ “Οδύσσεια”. Εκεί κατασκευάσαμε τελικά 30 φωτοβολταϊκά πάνελ που παραδόθηκαν σε εθελοντή μεταφορέα. Σήμερα εξετάζουμε μάλιστα και πόσους τέτοιους σταθμούς φόρτισης να φτιάξουμε και να τους έχουμε έτοιμους για μια επόμενη φορά» περιγράφει ο κ. Μεσσίνης.

Οι φορητοί αυτοί σταθμοί παρέχουν ένα πάνελ των 25 Volt, συνδεδεμένο με μια μπαταρία καθώς και ένα φως τύπου LED με χαμηλή κατανάλωση, μια κατασκευή που μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Μεσσίνης, φάνηκε χρήσιμη και παραδόθηκε και σε ομάδες της ΕΜΑΚ. «Τα περισσότερα από αυτά τα πάνελ, όπως αποφάσισαν στο συγκεκριμένο χωριό, τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία ώστε να μπορούν κάτοικοι να φορτίζουν τα κινητά τους, ενώ τεμάχια έφτασαν και σε όλα τα γύρω χωριά» ανέφερε ο συντονιστής του «Karditsa Power».

«Σήμερα σκεφτόμαστε να σχεδιάσουμε και να ετοιμάσουμε μια σχετική κατασκευή πέρα από το ρεύμα και την άμεση ανάγκη επικοινωνίας -και για το μέλλον- αφού τα φαινόμενα δείχνουν πως δύσκολες συνθήκες θα εμφανίζονται πλέον πια συχνά. Αυτές τις ημέρες κάνουμε συζητήσεις μήπως κατασκευάσουμε και κάποιο αυτόνομο σύστημα φιλτραρίσματος νερού κυρίως για τη μαγειρική. Να είμαστε έτοιμοι για ό,τι συμβεί» προσθέτει ο Μεσσίνης.

Καταγραφή του νεκρού ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή με drone και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από το πρόβλημα, όμως, της διακοπής της ηλεκτροδότησης, η περιοχή προχωρά και στην αντιμετώπιση του ζητήματος της καταγραφής του νεκρού ζωικού κεφαλαίου, απάντηση στο οποίο ήδη ετοιμάζει η συγκεκριμένη ομάδα. «Την ίδια ώρα με την προσπάθεια του “Karditsa Power” προέκυψε ένα άλλο ζήτημα στο οποίο είδαμε ότι μπορούμε να συνδράμουμε. Με τα drone που δημιουργούμε στη νεοφυή ελληνική εταιρεία μας, το εργοστάσιο κατασκευής των οποίων είναι στον Παλαμά, πετάμε δοκιμαστικά από το αεροδρόμιο της Μυρίνης, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τον χωριό αυτό που χτυπήθηκε από την θεομηνία. Διαθέτουμε τεχνολογία με την οποία μπορούμε αλγοριθμικά και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης να επεξεργαζόμαστε ζωντανή εικόνα από τον αέρα και να εντοπίζουμε και να αναγνωρίζουμε στοιχεία όπως οχήματα, κτίρια, ανθρώπους, ζώα κ.λπ. Σήμερα, λοιπόν, ήδη εκπαιδεύουμε το αλγοριθμικό μας μοντέλο να εντοπίζει νεκρά ζώα και τρέχουμε πιλοτικά ένα πρότζεκτ» εξήγησε ο κ. Μεσσίνης.

«Με αυτό σύστημα, σε συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση θα μπορούμε από αέρος να εντοπίζουμε νεκρά ζώα που υπάρχουν σε χωράφια που έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και στη συνέχεια να ζητάμε από το drone να μας δίνει το σύστημα τις ακριβές συντεταγμένες για το πού αυτά βρίσκονται. Είναι μια πληροφορία την οποία μπορούμε εν συνέχεια να δίνουμε στις αρχές ώστε να στέλνουν κλιμάκια στα σημεία» εξήγησε ο συντονιστής του «Karditsa Power» που εκτιμά πως έτσι θα μπορεί να σκαναριστεί από αέρος, χάρη στην πιο σύγχρονη τεχνολογία, μεγάλη έκταση και ενδεχομένως τα νεκρά παραγωγικά ζώα θα απομακρυνθούν γρηγορότερα από τις αρμόδιες αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ