today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Οι επενδύσεις των Αντετοκούμπο στα κρασιά, η πώληση των Attica και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ΟΠΑΠ

Στην Ελληνικά Οινοποιεία επενδύει η οικογένεια Αντετοκούνμπο. Συγκεκριμένα ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο μέσω της εταιρείας-ναυαρχίδας τους ANTE INC., ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα Ελληνικά Οινοποιεία (Hellenic Wineries), μια εταιρεία συμμετοχών η οποία το 2022 εξαγόρασε την Μπουτάρη Οινοποιεία, μία από τις πιο εμβληματικές εταιρείες κρασιού στην Ελλάδα, με περισσότερα από 100 χρόνια παρουσίας, και πρόσφατα το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη.
Η οικογένεια Αντετοκούνμπο θα αποκτήσει περίπου το 10% των Ελληνικών Οινοποιείων, οδηγούμενοι από το βαθύ ενδιαφέρον τους για τη γεωργία, το πάθος τους για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων διεθνώς και την επιθυμία τους να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα όπως αυτός της οινοποίησης. Ήδη η εταιρία ANTETOKOUNBROS παρουσιάζει αξιοσημείωτη δραστηριότητα και σε άλλους τομείς, επενδύοντας στο λιανικό εμπόριο με το κατάστημα στο αεροδρόμιο, και τη συνεργασία ένδυσης με την ομάδα της Καρδίτσας.

Ολοκληρώθηκε το deal εξαγοράς της κυπριακής εταιρείας KT Golden Retail Venture, που έχει στην ιδιοκτησία της τα Attica Stores, από την Ideal. Το τίμημα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και η Idealαναμένεται να δει σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών της και της κερδοφορίας της. Τα αποτελέσματα της Άττικα θα ενοποιηθούν στα αποτελέσματα της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η Ideal αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές, καθώς αναπτύσσεται και στόχος της διοίκησης είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Αναμενόμενη είναι η αξιολόγηση του deal της Ιντρακάτ με την Άκτωρ σύμφωνα με τον CEO της Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου. Υπενθυμίζεται πως αργά την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πως διερευνά την εξαγορά της Άκτωρ και το ενδεχόμενο συγκέντρωσης. Ο ίδιος αναφέρει πως «το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυτό που προβλέπεται από τη νομοθεσία, και είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που και οι αντισυμβαλλόμενες εταιρείες ανέμεναν. Η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η εν λόγω συγκέντρωση θα εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εντός του πλαισίου αυτού».

Με στόχο τους μικροκαταθέτες κινούνται οι διοικήσεις των τραπεζών. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης αναμένεται το προσεχές διάστημα να λανσαριστούν νέα τραπεζικά προϊόντα για ποσά έως 20 χιλ. ευρώ. Στην ουσία οι τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν τη μεγάλη μάζα των καταθετών, που είναι ποσά έως 20 χιλ. ευρώ. Στο τραπέζι έχουν πέσει αυξημένα επιτόκια και ευελιξία ως προς τη χρήση των ποσών που αποταμιεύονται, καθώς επίσης και σύνδεση με τη δυνατότητα παροχής καταναλωτικών δανείων.

Μία ακόμα έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται να προστεθεί στο μενού. Αυτήν τη φορά η Jefferies αναβαθμίζει τις τιμές στόχους των τραπεζικών μετοχών στα 7,4 ευρώ για την Εθνική (με σύσταση αγορά), στα 1,7 ευρώ για την Eurobank (με σύσταση διακράτηση), στα 3,10 ευρώ για την Πειραιώς (με σύσταση διακράτηση) και στα 1,1 ευρώ για την Alpha Bank με σύσταση υποαπόδοσης. Ο οίκος επισημαίνει ότι ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά καλά, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν αύξηση καταθέσεων και συνεχίζεται η μετατόπιση των καταθέσεων προς τις προθεσμιακές. Τα κόκκινα δάνεια μειώνονται, μερίσματα θα δοθούν, τα οικονομικά μεγέθη είναι ισχυρά και τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές, παρά το ράλι που έχει κάνει η αγορά, είναι μεγάλα.

Eντυπωσιακά χαρακτηρίζει η αγορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ. Δεν είναι τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο που έφτασαν τα 224,4 εκατ. ευρώ, όσο η επιβράβευση των μετόχων. Θα δώσει προμέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, όταν εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για προμέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το ζητούμενο είναι πως η εταιρεία μπορεί να δώσει αυτά τα χρήματα ως επιβράβευση καθώς διαθέτει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και ρευστότητα, ενώ καταγράφει σημαντική ανάπτυξη. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ εξαμήνου έφτασαν στα €1.025,6εκ. έναντι €899,3εκ. το α’ εξάμηνο 2022, αυξημένα κατά 14,0%, ενώ τα GGR στο β’ τρίμηνο 2023 ανήλθαν σε €498,1εκ., αυξημένα κατά 12,7% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης υπεραπόδοσης του online και της σημαντικής συνεισφοράς των retail δραστηριοτήτων. Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) το α’ εξάμηνο 2023 αυξήθηκε κατά 14,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε €422,6εκ. (α’ εξάμηνο 2022: €370,2εκ.), εξαιτίας της αύξησης του GGR σε συνδυασμό με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Το β’ τρίμηνο 2023 το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) διαμορφώθηκε σε €204,6εκ. (β’ τρίμηνο 2022: €181,2εκ.) αυξημένο κατά 12,9%.

Πριν το τέλος του έτους αναμένεται να αρχίσει η αναχρηματοδότηση του ομίλου Intralot όπως τόνισε ο CFO του ομίλου, Ανδρέας Χρυσός στους αναλυτές. Πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, ενώ εντός Σεπτεμβρίου θα γίνουν γνωστοί οι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, οι όροι σύναψης του νέου ομολογιακού δανείου και η σύναψη νέου δανείου. Μέσω αυτών των κινήσεων η εταιρεία θα αποπληρώσει ομόλογο, θα ενισχύσει τα διαθέσιμά της και θα επικεντρωθεί στην είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ας μην ξεχνάμε ότι στελέχη της Ιntralot πετούν την άλλη εβδομάδα για …Wall Street και συζητήσεις με τους εκεί φορείς.

Με ικανοποίηση έκανε δεκτά τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου η διοίκηση της Helleniq Energy. Στόχος για φέτος είναι τα EBITDA να ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία στοχεύει σε ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Ανδρέας Σιάμισιης είναι ξεκάθαρος στους στόχους που έχει θέσει για την πράσινη ενέργεια. Έως το 2025 η εταιρεία θέλει να φτάσει το 1GW εγκατεστημένης ισχύος και μάλιστα ετοιμάζεται να μπει σε δύο νέες αγορές. Πρόκειται για την Κύπρο και τη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος συμμετείχε με επιτυχία σε διαγωνισμό της για την αποθήκευση ενέργειας, μπαίνοντας και σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά.

Η Citi ανεβάζει σημαντικά την τιμή-στόχο για τη Mytilineos στα €45 (από €37 προηγουμένως), διατηρώντας τη σύσταση για «buy». Βασικοί καταλύτες αυτής της αύξησης στην τιμή-στόχο είναι:
• Τα νέα επίπεδα κερδοφορίας της εταιρείας, τα οποία ο αναλυτής της CITI, προβλέπει ότι από φέτος κιόλας, σταθεροποιούνται σε επίπεδα άνω του €1δισ.
• Το γεγονός ότι η υψηλή κερδοφορία της Mytilineos στηρίζεται κυρίως στην αυξημένη συνεισφορά των ΑΠΕ, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει υψηλότερα valuations για την εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η συνεισφορά των ΑΠΕ στην κερδοφορία της εταιρείας θα πλησιάσει το 50% τα επόμενα έτη και ως εκ τούτου η Mytilineos θα από τα υψηλότερα multiples που ακολουθούν τον Τομέα των ΑΠΕ
Για το 2023 ο αναλυτής της Citi αναμένει EBITDA €1.005, ενώ παρά το υψηλό CAPEX, εκτιμά ότι το προσαρμοσμένο Net debt για το έτος θα κλείσει μόλις στα €1.3δισ.

Συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις για τη χώρα μας. Η Moody’s σε report της αναφέρεται στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας και στις μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο οίκος αξιολόγησης βλέπει πτώση του ελλείμματος, αύξηση του επιπέδου διακυβέρνησης και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο συνδυασμός των παραπάνω εγγυόνται την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Στο παιχνίδι μείωσης των κόκκινων δανείων που έχει στην κατοχή της μπαίνει σταδιακά η AtticaBank. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό fund, CarVal Investors, προχώρησε στην πρώτη πώληση ύψους 321 εκατ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας ανέρχονται σε 2,3 δις. ευρώ, μετά την ανωτέρω συναλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ