today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Μπέρμποκ: Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο πίσω από τον πιθανολογούμενο θάνατο του Πριγκόζιν

“Δεν είναι τυχαίο” που όλος ο κόσμος υποψιάζεται ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από τον πιθανολογούμενο θάνατο του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν κατά την συντριβή του ιδιωτικού του αεροπλάνου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

“Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κόσμος βλέπει το Κρεμλίνο, όταν ένας πρώην συνεργάτης του Πούτιν σε δυσμένεια κυριολεκτικά πέφτει ξαφνικά από τον ουρανό δύο μήνες μετά την απόπειρα εξέγερσης”, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για ένα “δικτατορικό” σύστημα στη Ρωσία “που στηρίζεται στη βία στο εσωτερικό και το εξωτερικό”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες, Τετάρτη, ότι “ελάχιστα πράγματα γίνονται στη Ρωσία χωρίς να το ξέρει ο Πούτιν”.

“Γνωρίζουμε αυτό το μοντέλο στη Ρωσία του Πούτιν, τους ύποπτους θανάτους και αυτοκτονίες, τις εκπαραθυρώσεις, όλα ανεξιχνίαστα, όλα αυτά δείχνουν ένα δικτατορικό σύστημα εξουσίας που γνωρίζει μόνον τη βία στο εσωτερικό και το εξωτερικό”, συνέχισε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό της του Κιργιστάν.

Σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, η Μπέρμποκ σημείωσε επίσης σήμερα ότι φοβάται πως “η Ρωσία θα συνεχίσει το κυνικό παιγνίδι της με ή χωρίς την Βάγκνερ, όχι μόνον στην Ουκρανία, αλλά πάνω από όλα στην Αφρική”.

Στην ίδια λογική εντάσσεται η απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας για παράταση της προσωρινής κράτησης του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Αυτή “δείχνει ότι η ωμή βία στο εσωτερικό (της χώρας) σημαίνει (…) πως δεν υπάρχει δίκαιη δίκη”, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός, αναφερόμενη στην υπόθεση του δημοσιογράφου, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου για κατασκοπεία, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ