today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Βουλή: Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων αρχίζει η επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, που αποτελείται από δύο άρθρα, είναι το πρώτο που κατέθεσε η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την ψήφισή του, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51 παρ.4), απαιτείται να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν. 4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

– Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

– Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019.

– Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

– Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

– Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός επικράτειας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

– Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

– Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική.

– Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλέπονταν στον Ν. 4648/2019.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, προκειμένου να εισαχθεί τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ