today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Τα μηνύματα που εκπέμπει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στο Δήλεσι

Την άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και τη διατήρηση της θεσμικής συνεργασίας σηματοδοτούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου στον παιδικό σταθμό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που έχει δημιουργήσει στο Δήλεσι η Εκκλησία.

Του Κώστα Πασίση

Η συνάντηση Μητσοτάκη και Ιερώνυμου αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη προσπάθεια για επανασύνδεση και έναν κοινό βηματισμό μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, μετά τη διασάλευση των σχέσεων, απόρροια του νομοθετήματος για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η φωτογραφία και το πλάνο του Πρωθυπουργού μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους 4 ως 5 ιεράρχες δίπλα του ήταν υψηλού συμβολισμού για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Το «λιώσιμο των πάγων» πάντως δεν έγινε δια μέσου …θαύματος. Αντίθετα, προηγήθηκαν έντονες επαφές και διαβουλεύσεις μεταξύ συνεργατών των δυο πλευρών, στη βάση της κοινής βούλησης για συνεργασία.

Από πλευράς Μαξίμου, στην επανασύνδεση κομβικό ρόλο έπαιξε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος φαίνεται ότι διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου, παρότι έχει πάψει να κατοικοεδρεύει στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Αρχιεπισκοπή και Μαξίμου συμφώνησαν στην ανάγκη για  αποφυγή πολωτικών ρητορικών εν όψει Πάσχα και επαναπροσέγγισης στη βάση ότι η Εκκλησία διατηρεί τις θέσεις της που πηγάζουν από το Ευαγγέλιο και η κυβέρνηση τις δικές της…

Με αυτό το υπόβαθρο έγινε και η συνάντηση στο Δήλεσι, σε …ουδέτερο έδαφος.

Το μήνυμα αυτό αντανακλούν και οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ιερώνυμου.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το σπουδαίο έργο της Εκκλησίας, ενώ δήλωσε ότι μπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για σεβασμό και αγάπη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας ήταν και είναι ισχυρή».

Από την πλευρά του ο Ιερώνυμος ήταν αρκετά σαφής στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται συνεργασία και όχι διαμάχες για το καλό της πατρίδας.

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει και η ονομαστική αναφορά του στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

«Τις άγιες αυτές ημέρες δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες, η Εκκλησία μάς καλεί όλους», είπε  ο Αρχιεπίσκοπος. «Έχουμε τις σταθερές γραμμές μας και οι σταθερές γραμμές μας είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, οι θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δεν κάνουμε επομένως ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τις απόψεις, τις μετράμε και κάνουμε αυτό που λέει ο Θεός: αγαπάμε όλους τους ανθρώπους»

Ειδικότερα με τη φράση «δεν κάνουμε ό,τι θα μας πει ο Βελόπουλος», ο Αρχιεπίσκοπος αποστασιοποιήθηκε ξεκάθαρα από τις πολιτικές θέσεις και επιδιώξεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης.

Υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και να συντάξει την ατζέντα της με κριτήρια όπως τις προτροπές του Βελόπουλου ή άλλων πολιτικών. Αντιθέτως, θα ακολουθήσει τις δικές της θρησκευτικές αρχές και κανόνες που βασίζονται στο Ευαγγέλιο.

Στη βάση αυτή φαίνεται ότι η Εκκλησία υιοθετεί μια πιο ψύχραιμη και συμφιλιωτική στάση έναντι της κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση Ιερώνυμου – Μητσοτάκη η εκτίμηση των συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι ότι τα πνεύματα θα ηρεμήσουν και δε θα υπάρξουν απρόοπτα την Μεγάλη Εβδομάδα, με βουλευτές που θα πάνε στις εκκλησίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ