today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν διορίζεται από τον Ερντογάν διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονόμασε χθες Παρασκευή τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, στέλεχος του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς ο θεσμός αναμένεται να κάνει στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, έπειτα από χρόνια πολιτικής μείωσης των επιτοκίων, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής.

Η κυρία Ερκάν, η οποία υπήρξε συνδιευθύνουσα σύμβουλος της First Republic Bank και διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs, αναλαμβάνει αμέσως μετά την επανεκλογή του αρχηγού του κράτους την 28η Μαΐου και μερικές ημέρες αφού ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως θα υιοθετήσει λιγότερο ανορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική.

Η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, η πέμπτη σε τέσσερα χρόνια, αντικαθιστά τον Σαχάπ Καβτζίογλου, που υπήρξε αιχμή του δόρατος της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων του κ. Ερντογάν, παρά την ιστορική πτώση της λίρας το 2021 και την απογείωση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 85% πέρυσι, φθάνοντας σε υψηλό 24ετίας.

Ο διορισμός, που ανακοινώθηκε μέσω της τουρκικής επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από την τοποθέτηση του κ. Καβτζίογλου στη θέση του επικεφαλής του τουρκικού εποπτικού φορέα των τραπεζών (BDDK).

Το κατευθυντήριο επιτόκιο της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έχει μειωθεί στο 8,5% από το 19% όπου βρισκόταν το 2021, με τα λεγόμενα πραγματικά επιτόκια βαθιά σε αρνητικό έδαφος και τις αρχές να διαχειρίζονται την ισοτιμία της λίρας με δεκάδες ρυθμίσεις για τις πιστώσεις και το συνάλλαγμα.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά αυτή την εβδομάδα· μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, παρέμενε ανεπαίσθητα πάνω από το ναδίρ της συναλλαγματικής της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Οι προθέσεις της κυρίας Ερκάν δεν είναι διόλου σαφείς. Δεν έχει καμιά εμπειρία στη νομισματική πολιτική, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στη Γουόλ Στριτ και στις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων αμερικανικών τραπεζών μετά τις σπουδές της στο Πρίνστον.

Εργάστηκε στη First Republic από το 2014 ως το 2021, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn.

Η τράπεζα αυτή έγινε νωρίτερα φέτος η μεγαλύτερη που χρεοκόπησε στις ΗΠΑ μετά το 2008, όταν πήραν τον έλεγχό της οι ρυθμιστικές αρχές προτού την πουλήσουν στην JPMorgan.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ