today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο Χόρχε και ο Ντεμιάν Μπουκάι συναντούν τους αναγνώστες τους στην Αθήνα, με νέα βιβλία

«Καμιά φορά, το να μην εγκαταλείπεις κάτι μπορεί να ισοδυναμεί με θάνατο. Καμιά φορά, ζωή σημαίνει να παρατάς αυτό που κάποτε σου έσωσε τη ζωή» γράφει ο Χόρχε Μπουκάι στο νέο του βιβλίο «Τα τρία ερωτήματα». Το παρουσιάζει  την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαΐου ώρα 18:30 στο Βυζαντινό Μουσείο, μαζί με τον γιο του Ντεμιάν, που παρουσιάζει το δικό του καινούργιο βιβλίο, με τίτλο «Απιστία».

«Υποθέτω πως ακόμα και σήμερα κάποιοι μπορεί να νιώσουν απογοήτευση βλέποντάς με να περιπλανιέμαι σε πολλούς και διάφορους δρόμους ψάχνοντας τη συνταγή της ευτυχίας, για να καταλήξω ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει συνταγή κι ότι δεν έχει νόημα να χάνουμε τον καιρό μας αναζητώντας συνταγές», αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Χόρχε Μπουκάι, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και δημοφιλής συγγραφέας, που μαζί με τον γιο του Ντεμιάν, φτάνουν στην Αθήνα καλεσμένοι των εκδόσεων opera, για να συναντήσουν το κοινό τους.

Στο βιβλίο του Τα τρία ερωτήματα, ο Χόρχε Μπουκάι παρουσιάζει μια προσωπική καταγραφή των «δρόμων» που, όπως λέει, είναι αναγκαίο να διατρέξει κάθε άνθρωπος που αναζητά την προσωπική του ολοκλήρωση, απαντώντας σε τρία βασικά υπαρξιακά ερωτήματα: ποιος είμαι, πού πηγαίνω, με ποιον.

Ο Μπουκάι, που χρησιμοποιεί τα παραμύθια ως διδακτική μέθοδο, σημειώνει με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα: «Εδώ και αρκετά χρόνια γυρίζω τον κόσμο με τον γιο μου συζητώντας για τις «νέες σοφίες», τα στηρίγματα πάνω στα οποία βασίζουμε τη ζωή μας, αναζητώντας τον τρόπο λειτουργίας και χειρισμού τους, όπως κάνουμε με τα εργαλεία που κρατάμε φυλαγμένα σε μια γωνιά του σπιτιού. Αυτά τα εργαλεία που μας διευκολύνουν τη ζωή και μας χαρίζουν ικανοποίηση. Αυτά τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να ζήσουμε μια ζωή υγιέστερη• μια ζωή που διαρκεί περισσότερο».

Υποθέτω πως ακόμα και σήμερα κάποιοι μπορεί να νιώσουν απο-γοήτευση βλέποντάς με να περιπλανιέμαι σε πολλούς και διάφορους δρόμους ψάχνοντας τη συνταγή της ευτυχίας, για να καταλήξω ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει συνταγή κι ότι δεν έχει νόημα να χάνουμε τον καιρό μας αναζητώντας συνταγές» σημειώνει

Και αλλού: «Θα μου άρεσε πολύ να μ’ αγαπάνε όσοι αγαπώ, κι αυτοί που αγαπώ να μου το ανταποδίδουν. Αν όμως κάποιος δε μ’ αγαπά, ας μου το πει κι ας φύγει. Κι αν δε βρίσκει το κουράγιο να το πει, ας φύγει χωρίς να το πει. Ούτε μνησικακία ούτε πικρία είν’ αυτό. Απλώς, δε θέλω να ζω δίπλα σε  κάποιον που δε θέλει να ζει δίπλα σ’ εμένα.»

Ο Αργεντινός διανοητής, επιμένει πως κανείς δεν αλλάζει επειδή ‘‘αυτό απαιτείται’’. Κανείς δε μεταβάλλεται στ’ αλήθεια μέσω του φόβου. Κανείς δεν αναπτύσσεται με την καταπίεση.

Θεωρεί πως τα τρία υπαρξιακά ερωτήματα που συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που άρχισε να διαμορφώνει τη σκέψη του είναι: ποιος είμαι; Πού πηγαίνω; Με ποιον; «Ερωτήματα», όπως λέει ο ίδιος,  που δεν μπορούμε ν’ αποφύγουμε, καθώς αποτελούν μέρος  κάθε  πορείας  που  σχεδιάζουμε. Ερωτήματα που θα πρέπει ν’ απαντηθούν ένα προς ένα γιατί μόνο αναζητώντας μιαν απάντηση σ’ αυτά μπορεί κανείς να μάθει τα αναγκαία για να πάει μπροστά στη ζωή του.»

Ο Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay) γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλε-οπτικούς σταθμούς. Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Ισπανία…

Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις opera όλα τα βιβλία του: Να σου πω μια ιστορία, Ιστορίες να σκεφτείς, Βασίσου πάνω μου, Ο δρόμος της αυτό-εξάρτησης, Ο δρόμος της συνάντησης, Ο δρόμος των δακρύων, Ο δρόμος της ευτυχίας, Ο δρόμος της πνευματικότητας, Από την άγνοια στη σοφία, Από την αυτοεκτίμηση στον εγωισμό, Να βλέπεις στον έρωτα, Γράμματα στην Κλαούντια, 20 βήματα μπροστά, Γονείς και παιδιά, Κλασικά παραμύθια (τ. Ι & ΙΙ), Ο μύθος της θεάς Τύχης, Θέλω (το μικρό βιβλίο της αγάπης), Μια ιστορία λυπητερή όχι και τόσο λυπητερή, Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας, Ο τρομερός εχθρός

Από την πλευρά του, ο Ντεμιάν Μπουκάι , που επίσης αναφέρεται με γοητευτικό τρόπο σε ιδέες και λύσεις για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας, να απομακρύνουμε τα προβλήματα και να συμβιώνουμε με χαρά, επανεξετάζει στο βιβλίο του τη λογική των παγιωμένων απόψεων για το θέμα της απιστίας, και προτείνει κάποια νέα «μέτρα και σταθμά», προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή.

«Αν ζητώ από τον αναγνώστη μου, αμέσως ή εμμέσως, να μην καταδικάζει με ακραία σκληρότητα την ιδέα της παρεκτροπής απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν είναι επειδή θεωρώ πως μια παρεκτροπή δεν μπορεί να βλάψει, αλλά επειδή πιστεύω πως ο περιορισμός, ο έλεγχος και η τιμωρία μπορεί να βλάψουν πολύ περισσότερο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Ντεμιάν Μπουκάι.

«Το βιβλίο αυτό δεν πλέκει το εγκώμιο της απιστίας, ούτε την υπερασπίζεται. Μοναδική του φιλοδοξία είναι να υμνήσει το ζευγάρι, τον έρωτα και την ελευθερία» γράφει για το νέο του δημιούργημα.

Και επίσης: «Σχετικά με την ιδέα της πατρότητας…  Ορισμένες φυλές της Λατινικής Αμερικής, όπως οι Μπαρί στη Βενεζουέλα ή οι Ατσέ στην Παραγουάη, πιστεύουν ότι τα παιδιά δημιουργούνται από τη σταδιακή συσσώρευση σπέρματος. Έτσι, κάθε σεξουαλική επαφή μιας γυναίκας θα παίξει το ρόλο της στην εγκυμοσύνη. Μόλις γίνει φανερό ότι ένα παιδί κυοφορείται στη μήτρα της, θα χρειαστούν νέες ποσότητες σπέρματος ώστε να μεγαλώσει το έμβρυο. Είναι συνηθισμένο μια έγκυος να αποζητά ερωτική επαφή με άνδρες της φυλής που, έτσι, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του μωρού, χαρίζοντας, μέσω του ζωτικού υγρού τους, τα χαρακτηριστικά τους στο παιδί που θα γεννηθεί. Έτσι, η γυναίκα θ’ αποζητήσει την επαφή μ’ έναν πολεμιστή για να γίνει το παιδί της δυνατό, μ’ έναν τοξότη για να γίνει εύστοχο, μ’ έναν σαμάνο για να γίνει έξυπνο. Το καταπληκτικό είναι ότι, καθώς όλοι αυτοί οι άνδρες πιστεύουν πως έχουν συμμετάσχει στην κύηση του παιδιού, έχουν την τάση να παίρνουν μέρος και στη διαπαιδαγώγησή του, οπότε, πράγματι, καταλήγουν να μεταφέρουν στο παιδί ένα μέρος  των χαρακτηριστικών τους.»

Η ιδέα της απιστίας —ακόμα και στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό— θεωρείται ως η χειρότερη προδοσία μεταξύ των μελών ενός ζευγαριού. Μοιάζουν, όμως, όλες οι απιστίες μεταξύ τους; Γιατί, άραγε, η απιστία θεωρείται «ασυγχώρητο παράπτωμα», ικανό να καταστρέψει μακροχρόνιες σχέσεις και οικογένειες; Ο Ντεμιάν Μπουκάι επανεξετάζει τη λογική των παγιωμένων απόψεων και προτείνει μερικά νέα «μέτρα και σταθμά», προσαρμοσμένα στη σημερινή εποχή.

Ο Ντεμιάν Μπουκάι  γεννήθηκε το 1976 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και είναι γιος του διάσημου συγγρα-φέα, ψυχιάτρου και ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάι. Ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής ο ίδιος, μετά την απόκτηση ειδικότητας σε τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών στο πλαίσιο του ζευγαριού και της οικογένειας.

Είναι επιβλέπων ψυχίατρος της Ένωσης Gestalt του Μπουένος Άιρες και συνεργάζεται με εξειδικευμένα περιοδικά. Ίδρυσε θεραπευτικά εργαστήρια στην Αργεντινή και το Μεξικό, εστιάζοντας στη χρήση της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου ως εργαλείων συνειδητοποίησης και ψυχικής εξισορρόπησης. Το κανάλι του στο YouTube (Bucay Oficial) περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια βίντεο και έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο συνδρομητές. Από τις εκδόσεις opera κυκλοφορούν τα βιβλία του: Από άλλη γωνία, Εγχειρίδιο ερωτικής σχέσης, Γονείς και παιδιά (το τελευταίο, σε συνεργασία με τον Χόρχε Μπουκάι).

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση μόνο με Δελτία Εισόδου που θα διανέμονται Πέμπτη και Παρασκευή, 25 και 26 Μαΐου, 9:30 – 14:30 από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων opera (Κωλέττη 23Α, Εξάρχεια) και Σάββατο και Κυριακή, 27 και 28 Μαΐου, 12:00 – 17:00 από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 22).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν έως δύο Δελτία Εισόδου με επίδειξη ταυτότητας.

Την Τρίτη, 30 Μαΐου, ο Χόρχε και ο Ντεμιάν Μπουκάι θα υπογράψουν τα βιβλία τους στο Βιβλιοπωλείο Public Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1) από τις 18:00 έως τις 20:00.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ