today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

Το ποδόλουτρο γίνεται μέσα στον… βόθρο!

Δεν υπάρχει πόρισμα για την πισίνα του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες. Η αυτοψία από το κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων έγινε, όμως το πόρισμα δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 24 ώρες. Δεν έχει καν συνταχθεί. Και εφόσον δεν έχει συνταχθεί, δεν έχει κατατεθεί φυσικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση και να ανοίξει τον βόθρο της δυσωδίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την αυτοψία… δεν διαπιστώθηκε καμιά παρανομία! Είναι ασφαλώς το δικό τους, έωλο και καταγέλαστο συμπέρασμα. Διότι όπως φαίνεται δεν γνωρίζουν από διαδικασίες.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρός τους κάνει ποδόλουτρο… σε βόθρο! Τώρα αν από τις φωτογραφίες με τις οποίες έγινε η καταγγελία για την κολυμβητική δεξαμενή φαίνεται γαλάζιο χρώμα, καθαρό νερό, σκαλοπάτια και ξαπλώστρες, μάλλον κάνουν πουλάκια τα μάτια όλων πλην του καταγγελλόμενου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού κλιμάκιο της αρμόδιας  εφορείας αρχαιοτήτων έκανε αυτοψία «στην κατοικία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στις Σπέτσες. Ο μηχανικός έδειξε στους διενεργούντες τον έλεγχο άδεια του 1978, η οποία είχε δοθεί για κατασκευή σηπτικής δεξαμενής, δηλαδή βόθρου. Ο μηχανικός ισχυρίζεται ότι αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα ως πισίνα είναι η σηπτική δεξαμενή.

Σε κάθε περίπτωση η άδεια του 1978 δεν μπορεί να ισχύει σχεδόν 50 χρόνια μετά. Το θεσμικό πλαίσιο για τις Σπέτσες τα τελευταία χρόνια έχει αναθεωρηθεί πλήρως.

Ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να απαντήσει θεωρώντας πως η μετατροπή της (υπόγειας) σηπτικής δεξαμενής- βόθρου σε πισίνα (ανοιχτή) δεν επιφέρει κάποια αλλοίωση. Και είπε :«Ο έλεγχος που διενεργήθηκε χθες στην κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες από κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν εντόπισε κάποια παρανομία από αρχαιολογικής άποψης, καθώς οι διαστάσεις της “πισίνας” ταυτίζονται πλήρως με τα σχέδια που είχαν κατατεθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1978.

Με άλλα λόγια, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, “άνθρακες ο θησαυρός”.

Είναι βεβαίως κατανοητό ότι “ο έλεγχος συνεχίζεται” και ότι οι “πηγές” του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν λάβει εντολή άνωθεν να συντηρούν στη δημοσιότητα ένα εξαρχής κατασκευασμένο θέμα. Πολλώ δε μάλλον, που το αποτέλεσμα της χθεσινής διενεργηθείσας αυτοψίας, δεν ικανοποίησε τις “πηγές” της κυβέρνησης.

Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους ποια είναι η μία και μοναδική αυθεντική “πηγή” της καθημερινής πλέον επιχείρησης τοξικότητας στην πολιτική ζωή της χώρας: ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν αναλογιστεί κανείς πόση λάσπη και συκοφαντία εκτόξευσε στην πορεία του από το 41% στο 28%, αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί τώρα που η πτώση επιταχύνεται οδηγώντας στην πλήρη πολιτική απαξίωση της κυβέρνησής του.

Σε κάθε περίπτωση:

1) Χαιρετίζουμε την ταχύτητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν το «επιτελικό» κράτος είχε επιδείξει ανάλογες ταχύτητες και στην αντιμετώπιση των καταστροφών, θα είχε σωθεί η Αττική. Επίσης, ευελπιστούμε η κα Μενδώνη να έχει επιδείξει ανάλογο ζήλο και να έχει στείλει την Αρχαιολογική Υπηρεσία για αυτοψία και στο σπίτι της συμβούλου της, κας Παναγιωταρέα, στην Πλάκα.

2) Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει αρχαιολογική παρανομία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, τον Παύλο Μαρινάκη, τους βουλευτές και όλα τα στελέχη της ΝΔ που έσπευσαν να υιοθετήσουν άκριτα το (όπως αποδεικνύεται) υποβολιμαίο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος. Ας βρουν κάτι άλλο να χτυπήσουν πλέον τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , Στ. Κασσελάκη.

3) Είναι όχι μόνο πρωτοφανής αλλά και επικίνδυνη η αναφορά των “πηγών” του Υπουργείου Πολιτισμού ότι δεν “μπορεί να ισχύει” η άδεια του 1978. Η συγκεκριμένη αναφορά, πέραν του ότι δεν έχει κανένα έρεισμα στον νόμο και δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες, δείχνει και το πώς σκέφτεται και λειτουργεί η κυβέρνηση: αν η πραγματικότητα δεν την ικανοποιεί, το πρόβλημα το έχει η πραγματικότητα…

Υ.Γ. Ας σταματήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεπώς την στοχοποίηση του πολιτικού του αντιπάλου. Το κράτος-λάφυρο, η διαχειριστική του ανεπάρκεια και η καλοστημένη προπαγάνδα του, έχουν καταστήσει την πολιτική ζωή του τόπου…σηπτική δεξαμενή».

Εχοντας πάρει διαζύγιο από τη λογική και την αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μας πείσει πως ο πρόεδρός του είναι άμεμπτος. Προεξοφλεί, μάλιστα, πως το πόρισμα «είναι αρνητικό», χωρίς καν να διατείνεται, έστω, πως ΘΑ είναι. Αλλά δεν θα είναι, αφού, όπως είπαμε, άλλο βόθρος άλλο πισίνα.

Ο κ. Κασσελάκης, όπως έχει ξαναγράψει το Thepresident.gr έπρεπε πριν κατασκευάσει την πισίνα να έχει ζητήσει όχι μία, αλλά δύο άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Μία από την Πολεοδομία και μία από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής Πειραιώς και Νήσων του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι και οι δύο υποχρεωτικές από τον νόμο. Δεν έδωσε σημασία, διότι, προφανώς, δεν τον βόλευε. Μάλιστα, στην Πολεοδομία Πειραιά έπρεπε να έχει πληρώσει παράβολο, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Με Προεδρικό Διάταγμα του 1981, οι Σπέτσες έχουν κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός ως προς το σύνολο. Στο Διάταγμα προβλέπεται πως τυχόν δεξαμενή ύδατος «απαγορεύεται να τοποθετείται εις εμφανές σημείον του κτηρίου ή της στέγης.»

Όταν ο νομοθέτης μιλά για δεξαμενή ύδατος, εννοεί δεξαμενή συγκέντρωσης υδάτων (συνήθως ομβρίων) και σε καμία περίπτωση για κολυμβητική δεξαμενή. Κολυμβητική δεξαμενή, δηλαδή πισίνα, είναι αυτή που όπως δείχνουν οι αεροφωτογραφίες έχει κατασκευάσει ο κ. Κασσελάκης. Δεν πρόκειται για δεξαμενή ύδατος και δεν έχει σχέση με… πηγάδι, όπως είχε πει στην αρχή. Κατασκευάστηκε με εκσκαφές, όπως δείχνουν κάποιες φωτογραφίες, έστω και αν δεν το παραδέχεται. Οι εκσκαφές απαγορεύονται στις Σπέτσες χωρίς άδεια. (Ποια άδεια; ) Ακόμα και αν ήταν δεξαμενή ύδατος, σύμφωνα με το ΠΔ του 1981, έπρεπε να μην είναι τοποθετημένη σε εμφανές σημείο του κτηρίου ή της στέγης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε απόφασή του που χρονολογείται στο 2016, δεν επιτρέπει τις κολυμβητικές δεξαμενές στις Σπέτσες από εκείνη τη χρονιά και μετά. Δέχεται πως δεν γίνεται να κηρυχθούν παράνομες οι πισίνες μέχρι τότε, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει αναδρομικότητα στον νόμο.  Η απαγόρευση σχετίζεται με το ότι ολόκληρο το νησί είναι κηρυγμένο, άρα «έχει υπαχθεί σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας».

Λόγω του χαρακτηρισμού αυτού «τόσο για την ανέγερση κτίσματος όσο και για οποιαδήποτε επέμβαση σε κτίσμα που βρίσκεται στις Σπέτσες ή για την ολική ή μερική κατεδάφισή του, είτε αυτό είναι παλαιότερο του χαρακτηρισμού είτε μεταγενέστερο, απαιτείται άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η μη ύπαρξη ή η ανάκληση της οποίας επιφέρει αυτοτελώς την διακοπή κάθε οικοδομικής εργασίας, ανεξαρτήτως της υπάρξεως ή της ισχύος οικοδομικής αδείας» αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Τέλος, όσον αφορά στην οικία της Αννας Παναγιωταρέα στην Πλάκα, πρώτον δεν έχει πισίνα, δεύτερον δεν έχουν γίνει νεότερες κατασκευές από το 1994 και τρίτον και σημαντικότερο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν παρούσα στις εκσκαφές θεμελίων. Αυτό ορίζεται από τον νόμο για την Πλάκα, αυτό και εφαρμόστηκε ύστερα από την άδεια που ζητήθηκε και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία (και οι άδειες ανέγερσης στην Πλάκα είναι υποχρεωτικές και από την ΑΥ εκτός από την Πολεοδομία). Μάλιστα, κατά τις εργασίες για τη θεμελίωση, δεν εντοπίσθηκε κανένα δείγμα ή ψήγμα, έστω, αρχαιοτήτων. Τριάντα χρόνια μετά να ξαναγίνει έλεγχος για κάτι που έχει ελεγχθεί εξαρχής; Γιατί όμως στοχοποιείται η συνάδελφος;

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ