today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Κωλοέλληνες – Γράφει η Αλίκη Τσίκα

Κάπως έτσι τραγουδάει ο Νιόνιος, με τους στίχους να αντηχούν ως η αλήθεια που ποτέ δεν θέλεις να παραδεχτείς:

«Η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη

που φτάνει στον γνωστό αγριορωμιό

στο ντάτσουν μιας φυλής που ζει φευγάτη

απ’ ό, τι Ελληνικό στον κόσμο αυτό. Δεν υπάρχει ελπίς στην Ελλάδα ζεις…»

Παρακολουθώντας την προεκλογική εκστρατεία που έπεσε στο κεφάλι μας σαν καταιγίδα, δυστυχώς αναπόφευκτα καταλήγεις να συμφωνείς ότι δεν υπάρχει ελπίδα, στην Ελλάδα ζεις. Αναρωτιέσαι όλοι αυτοί που βλέπεις να παρελαύνουν σε κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά, εκπομπές, social media που απευθύνονται; Πόσο ηλίθιο πια δε θεωρούν; Ή μήπως τελικά είμαστε ένα κράτος ηλιθίων; Γιατί δεν μπορεί, αυτοί έχουν ψηφοφόρους.

 

Ελπίζαμε, διανύοντας πια το 2023, πως θα είχαν εκλείψει οι πολιτικές πρακτικές της εποχής του Μαυρογιαλούρου, αλλά φευ! Ο Μαυρογιαλούρος ζει και βασιλεύει και εσύ αγαπητέ Έλληνα, που θες να λέγεσαι και Ευρωπαίος πολίτης, θα μείνεις θες δε θες με όλους αυτούς στη Βουλή να καθορίζουν τη ζωή σου.

 

Η κατάσταση στο ντιμπέιτ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη, με τον έναν μετά τον άλλον τους διεκδικητές της εξουσίας, να ξεστομίζουν ατάκες και υποσχέσεις που σε έκαναν να θες να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο. Αναρωτιέσαι πού πάμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πότε θα έρθει αυτό το άτιμο το καλύτερο αύριο που όλοι σου υπόσχονται αλλά ποτέ δεν το βλέπεις.

 

Ξύλινα λόγια, κενές υποσχέσεις, εκφράσεις και πεποιθήσεις μια άλλης εποχής, καραγκιοζιλίκια και παραστάσεις. Καμία απολύτως έμπνευση, κανένας εκσυγχρονισμός, κανένα ίχνος δυτικής πολιτικής κουλτούρας ή ρητορικής. Ο μόνος τους καημός ήταν το πως θα εργαλιοποιήσουν και τα social media για να μην φανεί εντελώς ότι έχουν ξεμείνει στην εποχή του ´60.

 

Μήπως τελικά η απλή αναλογική έφερε όλη την γύμνια του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην επιφάνεια; Μήπως η «σιγουριά» του προηγούμενου συστήματος τους κάλυπτε όσο ήταν δυνατό, και δεν βλέπαμε την απόλυτη ξεφτίλα μας; Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε ξεμείνει από επιλογές και το πολιτικό μας σύστημα λειτουργεί πλέον με κανόνες αυστηρού  μονοπωλίου και όπως όλοι ξέρουμε, το μονοπώλιο δεν ευνοεί καθόλου την αγορά.

 

ΥΓ: Καλή ψήφο φίλοι και καλή εκλογική βραδιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ