today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Για χάρη του βασιλικού, ποτίζεται το Westiminister και η Eurovision – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Ένα πανηγυράκι είναι η Eurovision, πώς την αναγάγατε σε γεγονός πρώτου μεγέθους, αδυνατώ να καταλάβω. Αποκλειστήκαμε, σου λέει, και δεν φτάσαμε στον τελικό. Ε, και; Αν φτάναμε θα γινόταν κάτι μεγάλο και σπουδαίο; Ή ο πήχης είναι να κάνουμε εμφάνιση στην τελικό; Ημαρτον!

Εφόσον είναι διαγωνισμός, θα συμβεί και στην Ελλάδα να αποκλειστεί στα ημιτελικά. Εχει ξανασυμβεί, μάλιστα. Σιγά τα ωά. Θα πείτε, πληρώσαμε μισό εκατομμύριο έουρος για να συμμετάσχουμε. Ναι, πληρώσαμε. Οι συμμετοχές έχουν και κόστος (ο πληθυντικός «κόστη» μού κάθεται στο στομάχι. Νεότευκτος σχετικά, απαράδεκτος πάντως). Δεν θέλετε να πηγαίνουμε καθόλου; Γιατί; Λίγη διαφήμιση έχει η χώρα μας με κάθε συμμετοχή της; Θα κλειστούμε στο κουκούλι μας εμείς, που είχαμε πολιτισμό… όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια;

Μάλιστα, από πχοιότητα δεν σκίζει η Eurovision. Είναι, όμως, η μόνη διοργάνωση χωρίς ποιότητα; Μην τρελαθούμε κιόλα. Και στο τέλος – τέλος, σε όποιον δεν αρέσει, κάνει μια ζαααααπ με το τηλεκοντρόλ και αλλάζει κανάλι. Αν έχει συνδρομητική τηλεόραση, μπορεί να δει όπερα. Ή κάτι άλλο, δεν κοροϊδεύω τους φίλους της κλασικής μουσικής, σε αυτούς ανήκω.

Δεκαέξι ετών, μόλις, ο νεαρός Βερνίκος που μας εκπροσώπησε. Μπράβο στο παιδί, θα πω, που γράφει μουσική από πολύ μικρός. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, αδιάφορο. Αποτελεί ελπίδα του τόπου το να έχουμε παιδιά και εφήβους να συνθέτουν, να ζωγραφίζουν, να γράφουν, με απόλυτη αφοσίωση.

Δεν άρεσε το τραγούδι του. Και; Η λέξη «ξεφτίλα» που άκουσα, μάλιστα, από συντελεστή του οποίου το άσμα αποκλείστηκε επίσης σε προηγούμενη χρονιά, είναι υπερβολική. Υπερβολή μέχρι γελοιότητας. Θα κάτσουμε να σκάσουμε για τραγούδια που «κρατάν» ένα- δύο μήνες, άντε μια σαιζόν και τέρμα; Ξύνετε τα νύχια σας για ήττες, μου φαίνεται.  Σιγά τα γεγονότα, σιγά τις ήττες. Απολαύστε τα νιάτα της Ευρώπης στους δέκτες σας. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει διακύβευση (διακύβευμα το λένε τώρα). Ξεκολλάτε.

Του χρόνου, πάμε για άλλα. Δεν θα βάλουμε τον Βίκτωρα να τραγουδήσει, άλλον θα βάλουμε. Πώς σας ακούγεται αυτό κύριε πρόεδρέ μου; Επειδή λέτε πως αν χάσετε στις εκλογές θα υποστείτε (απλώς) κριτική ερωτώ. Το δις εξαμαρτείν κόμματος σοφού;

Αλλά τι μας νοιάζει εμάς για τα εσωτερικά των κομμάτων; Σχολιάζουμε, απλώς…
Θα απονείμω το μυρωδάτο λεμονάκι της στήλης από την αρχή. Κείμενο, (γραπτό δηλαδή) για τη στέψη του Καρόλου. Ξέρετε, εκείνη την τελετή στην οποία περάσαμε καλά όλοι. Πάμε λοιπόν, με τη βοήθεια του google translate- κάνει θαύματα:

«Στη στέψη του παππού της, η πριγκίπισσα Σάρλοτ έδειχνε ενήλικη με ένα μεταξωτό κρεπ φόρεμα από ελεφαντόδοντο και ένα ασημένιο κεφαλάκι που ταίριαζε με τη μαμά της Κέιτ.»

Φόρεμα από ελεφαντόδοντο δεν υπάρχει εξ απανέκαθεν. Το ivory ως χρώμα σημαίνει υπόλευκο. Ivory είναι και το ελεφαντόδοντο. Το μπέρδεμα το έκανε η τεχνητή μετάφραση- νοημοσύνη. Οσο για το κεφαλάκι, εννοούσε αυτό που η Σάρλοτ φορούσε στο κεφαλάκι της, κάτι σε ασημί, και ταίριαζε με εκείνο που φορούσε η μαμά της Κέιτ. 

Συνεχίζουμε:

«Μαζί με τα δύο αδέλφια της, η πριγκίπισσα Σάρλοτ συμμετείχε στην πομπή στέψης του βασιλιά Καρόλου, οδηγώντας την πρώτη άμαξα με άλογα πίσω από τη χρυσή κρατική άμαξα που μετέφερε τον νεοστεφανωμένο βασιλιά και τη βασίλισσα. Μετά την παρέλαση, ενώθηκε επίσης με τον παππού της και την οικογένειά της στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ, όπου χαιρέτησε τους ευμενείς και παρακολούθησε το ιπτάμενο πέρασμα.»

Αριστούργημα. Η Σάρλοτ, βέβαια, δεν οδηγούσε άμαξα, ο βασιλιάς δεν είναι «νεοστεφανωμένος» αλλά είναι εκείνος που μόλις στέφθηκε, η Σάρλοτ δεν ενώθηκε με τον παππού της αλλά τον συνάντησε όπως και όλη η οικογένεια. Τέλος, δεν χαιρέτισε τους ευμενείς (μάλλον το πλήθος που προσήλθε να συνεορτάσει εννοεί το πρωτότυπο) και δεν παρακολούθησε το… ιπτάμενο πέρασμα. Τις επιδείξεις εναέριων μέσων παρακολούθησε το παιδάκι.

Παλιότερες αναμνήσεις από τον μικρότερο πρίγκηπα, τον Λούις:

«Αφού κάθισε εναλλάξ στην αγκαλιά των γονιών του, ο Λουί φώναξε τον μπαμπά του και κατευθύνθηκε προς τον Κάρολο, ο οποίος ανέβασε τον νεαρό βασιλικό στα γόνατά του και υπέδειξε στοιχεία της παρέλασης.»

Κι εμείς υποδεικνύουμε σε όποιον  επιμελήθηκε το κείμενο, μεγαλύτερη επιμέλεια και σοβαρότητα. 

Ιδια σύσταση και για όποιον γράφει μεταφράζοντας όπως να ‘ναι περί Λίλιμπετ, της πέμπτης εγγονής του Καρόλου:

Λίγο μετά τη γέννηση της εγγονής του, ο Κάρολος αποκάλεσε την άφιξή της ‘τόσο χαρούμενα νέα’ (σ.σ. από σύνταξη, άστα να πάνε)  κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που έδινε για τη βιωσιμότητα σε ένα εργοστάσιο αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο βασιλικός μίλησε, επίσης, για το ότι ‘γίνομαι παππούς για πέμπτη φορά’, λέγοντας πως αυτό τον κάνει να έχει μεγαλύτερη συνείδηση για τη διατήρηση της υγείας του κόσμου μας για τις μελλοντικές γενιές.

Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται κι η  γλάστρα. Για χάρη του βασιλιά, άγνωστο… Είναι, μάλλον, κάποιος που φροντίζει «για τη διατήρηση της υγείας του κόσμου μας για τις μελλοντικές γενιές».

Εδώ που τα λέμε, υπάρχει και δεύτερη σκέψη για το βραβείο μυρωδάτου λεμονιού: Το Αββαείο του …«Westminister» είπε ανταποκρίτρια τηλεοπτικού καναλιού στο Λονδίνο. Όλα ίσωμα τα κάναμε υπουργέ μου…

Δεν περιγράφουμε άλλο περί βασιλέων. Πάμε στους κοινούς θνητούς.

«Οι γιατροί υπερέβαλαν προσπαθειών» είπε κάποιος. Υπερβάλω εαυτόν, αλλά όχι εαυτών και σίγουρα υπερβάλλω σε προσπάθειες. Δεν συντάσσονται όλα τα ρήματα με γενική. Και δεν θα το μάθετε ποτέ, τσάμπα ο κόπος.

Εδώ δεν εννοείτε να καταλάβετε τη σημασία της λέξης «-αυτο» μπροστά από ρήματα. «Το θέμα είναι να μάθουμε και να αυτοπροστατεύουμε τον εαυτό μας» σου λέει. Λες και είναι δυνατόν να αυτοπροστατεύσουμε άλλους. Λίγη λογική χρειάζεται. Λίγη, μόνο.

«Τα παρελειπόμενα της τηλεμαχίας» θα τα περάσω τρέχοντας, διότι η αύξηση σάς μάρανε, το ίδιο και την έκφραση «ο περιβάλλοντας χώρος». Το περιβάλλον και ο περιβάλλων πάσχουν, δραματικά μάλιστα. 

«Δυο ουκρανικά ντρόουνς αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Πούτιν» μας είπε τηλεοπτικό πρόσωπο. Αααα, σαν πολύ θάρρος παίρνουν οι μηχανές, πρέπει να τις βάλουμε στη θέση τους. 

Από την ΕΡΤ: «θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια σε νέους, για να στεγάσουν την πρώτη τους κατοικία». Μα χωρίς στέγη την πήραν και αυτοί οι Χριστιανοί; 

Βουλευτίνα αντιπολιτευτικού κόμματος: «απευθύνουμε χέρι συνεργασίας». Απευθύνουμε πρόταση, ή τείνουμε χείρα συνεργασίας καλή μου.

Αντε να τελειώσει η προεκλογική περίοδος, διότι δεν τα προλαβαίνουμε τα μαργαριτάρια. Με κορυφαίο, αυτό που είπε πολιτικός αρχηγός: «θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε έναν μεγάλο πλούτο που έχουμε υποθαλάσσια, τον αέρα και τον ήλιο».

Η γλώσσα είναι ο  καθρέφτης μας. 

Λέω εγώ τώρα…

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ