today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Η είσοδος ζώων συντροφιάς στους αρχαιολογικούς χώρους είναι πλέον γεγονός

Τα αγαπημένα  ζωάκια συντροφιάς, εφόσον είναι γάτες ή σκύλοι, θα μπορούν να συνοδεύουν όσους επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Όχι την Ακρόπολη των Αθηνών, η οποία έχει τεράστια επισκεψιμότητα, ούτε κάποια μοναστήρια και εκκλησιαστικά μνημεία (Οσιος Λουκάς, Μονή Δαφνίου κ.α.) πολλούς όμως από τους αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα. Και με τη «βούλα» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο αργά χθες το βράδυ γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της εισόδου ζώων συντροφιάς, υπό προϋποθέσεις σε κάποιους χώρους και μνημεία.

Ο δυσκολότερος όρος ήταν εκείνος με τον οποίο ορίζεται πως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκυλιά πρέπει να φέρουν φίμωτρο. Κάποια μέλη δεν συμφώνησαν και ήταν το μοναδικό σημείο στο οποίο υπήρξαν μειοψηφίες. Στα υπόλοιπα, δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Οι εφορείες αρχαιοτήτων συμφώνησαν ή δεν συμφώνησαν για την είσοδο των δεσποζόμενων ζώων σε κάποιους χώρους και οι εισηγητές δέχτηκαν τις εισηγήσεις αυτές.

Τα ζώα θα πρέπει να συνοδεύονται αλλά και να φέρουν λουρί μήκους μέχρι ενός μέτρου, τύπου σαμαράκι (αυτό που πιάνει και το κορμάκι τους και όχι μόνο τον λαιμό) ή να είναι αγκαλιά. Κατά την είσοδο θα γίνεται επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας τους.

Δεν επιτρέπεται η είσοδός τους σε κλειστούς χώρους, π.χ. σε θολωτούς τάφους, σε θέατρα (όπως το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου) και σε μνημεία με ψηφιδωτά ή με ευπαθή δάπεδα. Αυτονόητο είναι πως τυχόν περιττώματά τους θα περισυλλέγονται αμέσως από τους συνοδούς τους και πως θα υπάρξουν και ειδικοί χώροι τέτοιων απορριμμάτων.

Επίσης, στις εισόδους κάποιων αρχαιολογικών χώρων θα δημιουργηθούν κλωβοί για όσους θέλουν να αφήσουν τα ζωάκια τους εκεί όσο περιηγούνται τα αρχαία, ή για να φιλοξενούνται τα ζώα συντροφιάς εάν δεν επιτρέπεται η είσοδος στον συγκεκριμένο χώρο.

Η συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία θεωρείται σημαντική και θα υπάρξει, όπως και η περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν η είσοδος ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους, παρά μόνο για ζώα- συνοδούς ανθρώπων με προβλήματα όρασης κλπ. Αυτό θα αλλάξει με την υπουργική απόφαση της Λίνας Μενδώνη, η οποία θα υπογραφεί μετά την γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Αλλωστε, στην υπουργό ανήκει η πρωτοβουλία ανακίνησης του σημαντικού αυτού ζητήματος, την οποία ανέλαβε ύστερα από επαφές και συζητήσεις με τα φιλοζωικά σωματεία.

Το να επιτρέπεται η είσοδος ζώων συντροφιάς στους αρχαιολογικούς χώρους έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τουρισμό μας- εγχώριο και μη. Κάποιοι ξένοι παίρνουν μαζί τους τα ζωάκια τους στα ταξίδια. Πιο πολύ όμως αφορά στους Ελληνες, που στις διακοπές συνοδεύονται συνήθως από τα σκυλιά τους. Μέχρι τώρα σαφώς και ήταν πρόβλημα το να μη μπορούν να τα πάρουν μαζί σε επισκέψεις αρχαιοτήτων.

Πάντως, και για τους τουρίστες υπάρχουν χώροι που μπορούν να τους δουν με τα ζωάκια τους. Στην Ακρόπολη δεν επιτρέπεται η πρόσβαση όπως είπαμε, όμως επιτρέπεται στην αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στον Κεραμεικό, στο Σούνιο κ.α.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ