today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου – Γράφει ο Γιάννης Ανδριανός

Όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή των εκλογών, τόσο περισσότερο μια ετερόκλιτη συμμαχία πολιτικών δυνάμεων προσπαθεί, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, να δημιουργήσει ένα κλίμα χαλαρής ψήφου.

Το επιχείρημά τους έχει λίγο-πολύ ως εξής: Καθώς οι δεύτερες εκλογές είναι σχεδόν αναπόφευκτες, δεδομένης της απλής αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν οι πρώτες, δεν θα έχει δήθεν κανένα κόστος η αποχή ή η υπερψήφιση κομμάτων διαφορετικών από αυτό που θα ψηφίσει κανείς στις δεύτερες, τις «σοβαρές» εκλογές που θα κρίνουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Του Γιάννη Ανδριανού *

Αυτή η συλλογιστική όμως είναι όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και δυνητικά επικίνδυνη για την πορεία και τις προοπτικές της χώρας.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι μια προθέρμανση για τις αμέσως επόμενες και δήθεν πιο κρίσιμες. Το αποτέλεσμά τους θα προσδιορίσει, και μάλιστα με τρόπο ηχηρό, το περιβάλλον και το κλίμα των πολιτικών εξελίξεων. Θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό ποια από τα σενάρια για την επόμενη μέρα παραμένουν εφικτά και ζωντανά.

Το σημαντικότερο βεβαίως είναι πως το σενάριο περί χαλαρής ψήφου ελάχιστα πείθει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης φετινής εκλογικής αναμέτρησης: Αν θα προχωρήσουμε μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι για να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις επίμονες παθογένειες του χθες και να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης και προκοπής, ή αν θα επιστρέψουμε στον λαϊκισμό, την αστάθεια, τη δημαγωγία, τις ιδεοληψίες που αποδεδειγμένα όποτε επικρατούν, κρατούν τη χώρα και την κοινωνία πίσω και χαμηλά.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τι θα σήμαινε σήμερα για την Ελλάδα το σενάριο μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας – για την οικονομία, για την εξωτερική πολιτική και τις προκλήσεις της, για την ουσιαστική και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών, για τις πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των νοικοκυριών και των ανθρώπων της παραγωγής, για την ψηφιοποίηση του κράτους, για την αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας, για την υλοποίηση των έργων υποδομής που χρειάζεται ολόκληρη η χώρα και ιδίως η περιφέρεια, για τη διασφάλιση των ευκαιριών που δικαιούνται και αξίζουν οι νέοι άνθρωποι της πατρίδας μας ώστε να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας, γνωρίζουν καλά ότι μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει ακώλυτα το πρόγραμμά της, είναι σήμερα ξεκάθαρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Γνωρίζουν ότι ήδη από τις πρώτες εκλογές, το μήνυμα της κάλπης πρέπει να είναι ένα ισχυρό μήνυμα συνέχειας, μια επαναβεβαίωση του δρόμου της ειλικρίνειας, της σοβαρότητας, της ευθύνης.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι η πολιτική σταθερότητα και η πορεία προς την πρόοδο και τη δημιουργία είναι σήμερα επιλογή εθνικής αναγκαιότητας. Και αυτό ακριβώς το μήνυμα θα στείλουν ηχηρά, προς όλες τις κατευθύνσεις τόσο στις πρώτες, όσο και στις δεύτερες εθνικές εκλογές.

* Ο κ. Γιάννης Ανδριανός είναι Βουλευτής Αργολίδας με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ