22.9 C
Athens

Μεταρρυθμίσεις και μάχες οπισθοφυλακής. Γράφει ο Γιάννης Ανδριανός

Οι κατευθύνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Υπουργικό Συμβούλιο είναι σαφείς: Το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης συνεχίζεται δυναμικά όπως επιτάσσει η συγκυρία και ζητούν οι πολίτες.

Οι τρεις επόμενες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι προς τούτο χαρακτηριστικές – το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, η αλλαγή στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους, η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Του κ. Γιάννη Ανδριανού*

Στην εκπαίδευση, μέσω την ενίσχυσης της δημιουργικής ελευθερίας σχολείων και των τάξεων, μέσω του πολλαπλού συγγράμματος και των εναλλακτικών μεθόδων εξέτασης, αφήνουμε πίσω ένα σύστημα που με τον μονολιθικό του χαρακτήρα δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες των μαθητών, τις βέλτιστες διεθνείς παιδαγωγικές πρακτικές, και τις δυνατότητες της νέα τεχνολογίας.

Στο ασφαλιστικό, οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν κατά το πρότυπο του σουηδικού μοντέλου τη δυνατότητα πλήρους εποπτείας και ελέγχου των εισφορών τους για την επικουρική ασφάλιση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η κύρια εθνική ανταποδοτική σύνταξη που θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από το κράτος. Γίνεται ένα αναγκαίο βήμα για την προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στις οικονομικές και δημογραφικές συνθήκες με τρόπο βιώσιμο, οικονομικά αποτελεσματικό για τα ταμεία και τους ασφαλισμένους, και διαγενεακά δίκαιο.

Στην Αστυνομία, με την πεποίθηση ότι η αποτελεσματική ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας, αναδιοργανώνεται πλήρως το Σώμα ώστε να ενισχυθούν αποφασιστικά οι δυνατότητες των στελεχών της να υπερασπίζονται στην πράξη τον νόμο και να οδηγούν τους παρανόμους στη Δικαιοσύνη.

Και στα τρία αυτά πεδία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει τη δέσμευσή της για βαθιές τομές προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών, της ποιότητας της δημοκρατίας μας, και του μέλλοντος της πατρίδας μας.

Και στα τρία αυτά πεδία, ήδη η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική δίνει μάχη οπισθοφυλακής.

Αντιδρούν στη μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, όπως και στον θεσμό των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων, προκρίνοντας την άγονη ομοιομορφία και την ισοπέδωση προς τα κάτω που πνίγει τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.

Αντιδρούν στη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα χωρίς να έχουν τίποτε απολύτως να αντιπροτείνουν για την κατοχύρωση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζομένους.

Αντιδρούν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, εξισώνοντας στο μυαλό τους τη νομιμότητα με την καταστολή, αφού φρόντισαν με τον διαβόητο νόμο Παρασκευόπουλου και τις υπόλοιπες ιδεοληπτικές τους επιλογές να υπονομεύσουν το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια.

Απέναντι στις συγκεκριμένες, ώριμες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά με ιδεοληψία και με έκδηλη την αγωνία να ιεραρχήσει τα συμφέροντα επιμέρους ομάδων πίεσης υψηλότερα από το κοινό καλό.

Ολοένα και περισσότερο υπογραμμίζει έτσι τη μεγάλη διαιρετική τομή ανάμεσα στη δημιουργική πρόοδο και τη στείρα αντίδραση που σήμερα, πέρα και πάνω από ιδεολογικές αφετηρίες, καθορίζει τον πολιτικό ανταγωνισμό στη χώρα μας και θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας και των Ελλήνων για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Σ’ αυτή την πρόκληση, η Νέα Δημοκρατία, η πολιτική δύναμη των υπεύθυνων εθνικών επιλογών, για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

*Ο κ. Γιάννης Ανδριανός είναι Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ