today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Οι υποψήφιοι Πρωθυπουργοί, τα χαρτζιλίκια της ΕΥΔΑΠ, οι συζητήσεις για την Attica και η νέα εποχή των Ναυπηγείων

Ξεκινάμε από τα κουτσομπολιά που κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα τις τελευταίες ώρες: Το πρώτο αφορά τα πρόσωπα που δύνανται να ηγηθούν συμμαχικών κυβερνήσεων σε περίπτωση όπου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Με την υπόθεση ότι  μιλάμε για επιλογή πολιτικού προσώπου, τα πρόσωπα αυτά είναι τριών κατηγοριών, αυτά που λανσάρονται από τη διαπλοκή, σε εκείνα που συγκεντρώνουν ευρύτερες συναινέσεις  και σε εκείνα που αυτοπροτείνονται, διεκδικώντας πολιτικό ρόλο.  Το πιο μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η τρίτη κατηγορία, όπου διάφορα πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος, περιφέρονται στα πολιτικά σαλόνια διεκδικώντας εκ νέου πολιτικό ρόλο, ζητώντας από δημοσιογράφους να γράφουν (και) το όνομά τους όταν αναφέρονται σε εν δυνάμει πρωθυπουργούς…

Η πιάτσα γελάει και με κάτι ακόμα: Με τις λίστες των xορηγιών της ΕΥΔΑΠ που είδαν χθες φως της δημοσιότητας. Εκεί κανείς μπορεί να εντοπίσει “χαρτζιλίκια” σε διάφορους “δημοσιογράφους” οι οποίοι πριν το 2019, εμφανίζονταν ως Συριζαίοι, μετά τις εκλογές είδαν το φως το αληθινό, ενώ μόλις πρόσφατα, μετά τα Τέμπη, αποφάσισαν εκ νέου να τηρήσουν  πολιτικές ισορροπίες.  Η πιάτσα γελάει όμως και με τις αποκαλύψεις ότι ανάμεσα στα μέσα που ευνοήθηκαν από την εταιρία, περιλαμβάνονται και ιστοσελίδες περιορισμένης απήχησης οι οποίες  παρουσίαζαν με το αζημίωτο, τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη ως “εξόχως επιδραστικό” μάνατζερ. Κολακεία και χιλιάρικο… Στο σοβαρό σκέλος της ιστορίας, μαθαίνω ότι για τη λίστα αυτή θα γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη,  κυρίως για τις χρηματοδοτήσεις σε μέσα που δεν υφίστανται καν, αλλά και σε μέσα εκτός Αττικής (όπου περιορίζεται η δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ). Γι αυτό και δεν βλέπω πολύ πιθανή τη μακροημέρευση του Σαχίνη στην κεφαλή της εταιρίας, ούτε όμως της επικοινωνιακής ομάδας της ΕΥΔΑΠ η οποία είναι η ίδια από την εποχή Μπενίση….

Στα σοβαρά τώρα: Tον επόμενο αδύναμο κρίκο ψάχνουν να βρουν οι επενδυτές στην αλυσίδα της τραπεζικής κρίσης. Όλο και περισσότεροι οίκοι και αναλυτές εκτιμούν πως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature δημιουργεί συνθήκες κρίσης στην αγορά των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, ενώ ούτε η Ευρώπη θα τη γλιτώσει μετά τη συμφωνία της UBS για εξαγορά της Credit Suisse. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο CEO του fund Man Group, Luke Ellis, που τόνισε πως η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως υπάρχουν και άλλα επεισόδια που θα γυριστούν προσεχώς.

Προχωρημένες είναι οι συζητήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της Thrivest και των εμπλεκόμενων μερών στην ΑΜΚ της Attica Βank. Τα μέρη (ΤτΕ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ, Attica Bank και Thrivest) έχουν καταλήξει σε συναντίληψη για την πορεία της ΑΜΚ. Όπως ανακοίνωσε και η Attica μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι συζητήσεις με την TSthrivest είναι προχωρημένες και αναμένονται εξελίξεις.

Τρία είναι τα στοιχεία που κρατάμε από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τιτάν. Πρώτον, το ρεκόρ πωλήσεων που κατέγραψε ο όμιλος για δεύτερο συνεχόμενο έτος με τον τζίρο να φτάνει τα 2,28 δισ. Ευρώ με αύξηση 33,1%. Δεύτερον η αύξηση κατά 24,4% των καθαρών κερδών που έφτασαν πάλι σε επίπεδα ρεκόρ και ειδικότερα στα 109,7 εκατ. Ευρώ. Το νούμερο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται μετά τις συναλλαγματικές ζημιές στην Αίγυπτο. Το τρίτο στοιχείο είναι πως η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αγγίζει το 90%, με την αγορά των ΗΠΑ όπως πληροφορείται η στήλη να αποτελεί βασική προτεραιότητα για να επεκτείνει τη δραστηριότητά του ο όμιλος.

Μια νέα κίνηση ετοιμάζεται παρασκηνιακά από την κυβέρνηση, η οποία όμως θα ξεδιπλωθεί εφόσον εκλεγεί για δεύτερη τετραετία. Όπως μαθαίνει η στήλη καταρτίζεται σχεδιασμός για την προσέλκυση επενδύσεων για τις σπάνιες γαίες που κρύβονται στο υπέδαφος της χώρα μας. Πρόκειται για πρώτες ύλες που έχουν σημαντικές σύγχρονες εφαρμογές και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρος σχεδιασμός για τη εκμετάλλευσή τους. Βέβαια, από την άλλη πρέπει να τονισθεί πως οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη αργήσει…

Ειδήσεις έκρυβε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Fourlis από τον Βασίλη Φουρλή στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Κρατάμε τα καλά αποτελέσματα, το γεγονός πως η είσοδος της Trade Estates στο Χρηματιστήριο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και ο σχεδιασμός για τρία νέα μεσαίου μεγέθους καταστήματα στην Ελλάδα με στόχο να λειτουργήσουν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Με δυνατές συμμετοχές πραγματοποιείται την επόμενη Τρίτη το 4ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα, «Κοιτάζοντας προς το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.. Συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και από διεθνείς οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού, όπως ο εκπρόσωπος στην Αθήνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN), Chris Allen, ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, Martin Bijsterbosch, ο αναλυτής του Bruegel, Zsolt Darvas, ο αναλυτής της Moody’s για την Ελλάδα, Steffen Dyck, ο Διευθυντής ανάλυσης για το δημόσιο χρέος της Fitch, Alex Muscatelli, ο Chief Technology Officer της Intel, Greg Lavender, ο Γενικός Διευθυντής της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ο Managing Director της JP Morgan και πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος. Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, που διεκδικεί τον Δεκέμβριο την τέταρτη θητεία του, επένδυσε από την πρώτη στιγμή στην εξωστρέφεια του φορέα, και όπως φαίνεται τα κατάφερε και με το παραπάνω.

Σημαντικό χαρακτηρίζεται το deal της Fairfax με τον ΑΝΤ1. Eιδικότερα η πολυεθνική απέκτησε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 15% του ANT1 + και με αυτόν τον τρόπο η μεγάλη εταιρεία αυξάνει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά , όπου έχει ποσοστά μεγάλων εισηγμένων και τραπεζών. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο κλάδος των ΜΜΕ βρίσκεται σε κινητικότητα και νεότερα πρόκειται να έρθουν από funds που ψάχνονται για εφημερίδες και ραδιόφωνα. Ο χάρτης δεν έχει ακόμα φτιαχτεί και μετά τις εκλογές, που παραδοσιακά δείχνουν την τάση των επόμενων χρόνων, θα υπάρξουν εξελίξεις.

Νεότερες πληροφορίες της στήλης επισημαίνουν πως η πλευρά του Ηλιόπουλου πρόκειται να πουλήσει τα ποσοστά της στην MIG. Κάτι που επισήμως δεν επιβεβαιώνεται όμως είναι μια απολύτως λογική κίνηση. Και αυτό γιατί έχει ήδη γράψει σημαντικά κέρδη από την ενασχόλησή του με τα μετοχικά , τα οποία ξεπερνούν τα 5 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή τρέχουν οι διαδικασίες για τη Δημόσια Πρόταση της Πειραιώς για την Attica Συμμετοχών. Yπενθυμίζεται πως η τράπεζα δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς και ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργειας αναφορικά με τη διαγραφή των μετοχών της Attica.

Στην επίσπευση των διαδικασιών για την μεταβίβαση ακινήτων στοχεύει η κυβέρνηση. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι μεγάλες και παραδοσιακά οι αγοραστές και οι πωλητές χάνουν πολύτιμο χρόνο στις εφορίες, στις πολεοδομίες και στα υποθηκοφυλάκεια. Έτσι λοιπόν προωθούνται νέες ρυθμίσεις για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου που εκτιμάται πως θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο μεταβιβάσεων. Άλλωστε, το δημόσιο από τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων κερδίζει έσοδα και με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται πως όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου θα είναι συγκεντρωμένα και άμεσα προσβάσιμα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή των ενδιαφερομένων.

Θα πετύχει η ελληνική οικονομία στους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και περιγραφεί στον προϋπολογισμό; Το ερώτημα μόνο ρητορικό δεν είναι καθώς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν πολλοί που βλέπουν εμπόδια στην επίτευξη μεγάλης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός επιμένει, η τραπεζική κρίση επηρεάζει τα ομόλογα, ενώ η αύξηση επιτοκίων ψαλιδίζει την ανάπτυξη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη του 2023, εν τέλει θα πραγματοποιηθεί, και αν αυτή δοθεί, τι περιθώρια ανάπτυξης θα αφήνει για την ελληνική οικονομία.

Μεγάλες επενδύσεις δρομολογούνται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας. Ειδικότερα τα ποσά που θα επενδυθούν για το πρασίνισμα του στόλου αυτοκινήτων της Autohellas Hertz και της Αvis πρόκειται να αγγίξουν τα 700 εκατ. Ευρώ. Στόχος έως το 2030 το 90% του στόλου των εταιρειών να είναι πράσινα αυτοκίνητα, ενώ στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού. Άλλωστε οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την πράσινη μετακίνηση έχουν σαφή χρονοδιαγράμματα και μέσω αυτών των επενδύσεων, τα χρονικά πλαίσιο «πιάνονται».

Με στόχο να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον αμυντικό κλάδο κινείται ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρόκειται να επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια, με τον εφοπλιστή να διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην αμυντική βιομηχανία. Τα πρώτα βήματα θα έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ναυπηγείου και την αναβάθμιση των συστημάτων. Χθες έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων στον εφοπλιστή, όπως και για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα Ηγουμενίτσας στην Grimaldi.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ