today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι απόψεις των προεδρικών υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις, που εξέφρασαν, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο του παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, οι δηλωμένοι και πιθανοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Με βάση της απαντήσεις που έδωσαν, γενικά, ο Τραμπ, ο Ραμασουάμι, η Νόεμ, ο ΝτεΣάντις και ο Άμποτ κατατάσσονται στο στρατόπεδο που κλίνει προς τη μη επέμβαση στη σύγκρουση ή τον περιορισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ενώ η Χέιλι, ο Πενς, ο Σκοτ και ο Κρίστι στο πιο γερακίσιο στρατόπεδο, με τον Πενς να είναι ο πιο σκληροπυρηνικός.

Ο Κάρλσον έθεσε έξι ερωτήσεις σχετικά με την Ουκρανία στους δηλωμένους υποψηφίους του 2024, τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον επιχειρηματία Βίβεκ Ραμασουάμι και την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, καθώς και τους πιθανούς υποψηφίους πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, την κυβερνήτη της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ, τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, τον γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, Τιμ Σκοτ και τον πρώην κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Ερωτηματολόγια εστάλησαν επίσης, αλλά δεν απαντήθηκαν, στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον κυβερνήτη της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκιν, τον κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σουνούνου, την πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας, Άσα Χάτσινσον και τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Τα ερωτήματα ήταν τα εξής:

  • Είναι η εναντίωση στη Ρωσία στην Ουκρανία ζωτικό αμερικανικό εθνικό στρατηγικό συμφέρον;
  • Ποιος είναι συγκεκριμένα ο στόχος μας στην Ουκρανία και πώς θα γνωρίζουμε πότε θα τον επιτύχουμε;
  • Ποιο είναι το όριο της χρηματοδότησης και του υλικού που θα ήσασταν πρόθυμοι να στείλετε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας;
  • Πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία;
  • Δεδομένου ότι η οικονομία και το νόμισμα της Ρωσίας είναι ισχυρότερα από ό, τι πριν από τον πόλεμο, πιστεύετε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ήταν αποτελεσματικές;
  • Πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία;

Ακολουθεί μια περίληψη των απαντήσεών τους στον Κάρλσον:

Είναι η εναντίωση στη Ρωσία στην Ουκρανία ζωτικό αμερικανικό εθνικό στρατηγικό συμφέρον;

Σχετικά με το αν η εναντίωση στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ζωτικό αμερικανικό εθνικό στρατηγικό συμφέρον, ο Τραμπ, ο ΝτεΣάντις, η Νόεμ και ο Ραμασουάμι είπαν ότι δεν είναι ζωτικό συμφέρον.

Ο Πενς πήρε μια σκληροπυρηνική θέση, λέγοντας: «Εάν ο Πούτιν δεν σταματήσει και το κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας δεν αποκατασταθεί γρήγορα, θα συνεχίσει να κινείται προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και η Αμερική θα κληθεί τότε να στείλει τους δικούς μας».

Ο Σκοτ είπε ότι ήταν ζωτικό εθνικό συμφέρον να υποβαθμιστεί ο στρατός της Ρωσίας και ο Κρίστι είπε: «Η επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας που απειλεί τις συμμαχίες μας και τη θέση μας στον κόσμο».

Η Χέιλι τάχθηκε επίσης στο στρατόπεδο του «ναι», λέγοντας: «Η Αμερική είναι πολύ καλύτερη με μια ουκρανική νίκη παρά με μια ρωσική νίκη, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής ενός ευρύτερου πολέμου».

Ο Άμποτ, δεν απάντησε συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα.

Ποιος είναι συγκεκριμένα ο στόχος μας στην Ουκρανία και πώς θα γνωρίζουμε πότε θα τον επιτύχουμε;

Ο Τρομπ είπε ότι ο στόχος είναι να «βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε την Ευρώπη», αλλά πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν βοηθά τον εαυτό της» και ότι είναι «πολύ άδικο» για τις ΗΠΑ να πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τον λογαριασμό ενώ εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στο εμπόριο και άλλα πράγματα. Ο ΝτεΣάντις είπε ότι ο στόχος είναι η «ειρήνη».

Η Χέιλι είπε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ρωσικής κατάληψης της Ουκρανίας.

Ο Πένς είπε ότι στόχος είναι η «νίκη της Ουκρανίας» και η αποκατάσταση της κυριαρχίας της. Ο Κρίστι είπε ότι είναι η  Ουκρανία να πάρει πίσω τα εδάφη της, «να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να αποκαταστήσει την κυριαρχία τους».

Ο Ραμασουάμι, είπε ότι ο στόχος είναι να «σεβαστούν οποιεσδήποτε προηγούμενες νομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ», επικαλούμενοι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης που καθιέρωσε την κυριαρχία της Ουκρανίας και να αποτρέψουν τον Πούτιν από μελλοντικές επιθέσεις και να ωθήσουν τους Ευρωπαίους να «φροντίσουν τον εαυτό τους».

Η Νόεμ, ο Άμποτ και ο Σκότ δεν έθεσαν συγκεκριμένα έναν στόχο.

Ποιο είναι το όριο της χρηματοδότησης και του υλικού που θα ήσασταν πρόθυμοι να στείλετε στην κυβέρνηση της Ουκρανίας;

Ο Τραμπ είπε ότι το όριο της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία θα «εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό» από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, αλλά είπε: «Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει».

Ο Ραμασουάμι, είπε επίσης ότι θα «περιορίσει οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση ή υποστήριξη στην Ουκρανία» και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «πρέπει να κάνουν περισσότερα, πολύ περισσότερα, είναι η πίσω αυλή τους, είναι τα σύνορά τους».

Η Νόεμ, ακολούθησε σκληρή γραμμή, λέγοντας: «Δεν πρέπει να σπαταλάμε τα δολάρια των φορολογουμένων με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου… Έχουμε ήδη επεκταθεί υπερβολικά στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Άμποτ ακολούθησε επίσης, μια σκληροπυρηνική γραμμή, λέγοντας: «Το να ρίχνεις χρήματα στην Ουκρανία χωρίς λογοδοσία ή στόχο είναι σαφώς αποτυχημένο. … Προτού [ο Μπάιντεν] στείλει άλλα χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία στα σύνορα της Ουκρανίας, πρέπει να επιβάλει τους νόμους μας για τη μετανάστευση και να διασφαλίσει τα νότια σύνορά μας.

Ο ΝτεΣάντις, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρέχουν βοήθεια που θα μπορούσε να απαιτήσει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων ή να επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος, αλλά είπε: «Οι πολίτες μας δικαιούνται επίσης να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων στην Ουκρανία».

Ο Πένς, ο Σκότ και η Χέιλι, δήλωσαν όλοι ότι δεν υποστηρίζουν μια «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Πενς είπε ότι η παρακράτηση ή η μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία «θα έχει συνέπειες».

Ο Κρίστι είπε: «Εναπόκειται σε εμάς να βοηθήσουμε τους δημοκρατικούς συμμάχους μας να αμυνθούν ενάντια στην αυταρχική επιθετικότητα».

Πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία;

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες απέρριψαν την ιδέα της αλλαγής καθεστώτος.

Ωστόσο, ο Πενς, απάντησε προτείνοντας το ερώτημα να τεθεί στον ρωσικό λαό. Ο Κρίστι είπε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία «δεν αφορά την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας των ελεύθερων εθνών». Ο Σκότ δεν απάντησε στην ερώτηση.

Δεδομένου ότι η οικονομία και το νόμισμα της Ρωσίας είναι ισχυρότερα από ότι πριν από τον πόλεμο, πιστεύετε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ήταν αποτελεσματικές;

Ο Τραμπ, ο Ραμασουάμι, ο ΝτεΣάντις και η Νοέμ δήλωσαν ότι οι κυρώσεις δεν ήταν αποτελεσματικές και μάλιστα αντιπαραγωγικές.

Η Χέιλι είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «ανάμεικτα».

Ο Πενς ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικές, ενώ οι Άμποτ, Σκότ και Κρίστι δεν απάντησαν στην ερώτηση.

Πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία;

Ο Τραμπ, η Νόεμ, ο ΝτεΣάντις και ο Ραμασουάμι, άφησαν να εννοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία.

Η Χέιλι είπε, ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο από το 1945 και είπε ότι η διατήρηση ενός ισχυρού αμερικανικού στρατού είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας.

Ο Πενς απέρριψε τις απειλές του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πυρηνικό πόλεμο ως «τακτική εκφοβισμού» και είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα υποστούν εκφοβισμό».

Οι Άμποτ, Σκότ και Κρίστι δεν απάντησαν συγκεκριμένα στην ερώτηση.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ