today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Στο βαθύ κόκκινο τα χρηματιστήρια καθώς οι φόβοι των τραπεζών επανεμφανίζονται –  Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Τα χρηματιστήρια βυθίστηκαν χθες λόγω των νέων φόβων για μια αυξανόμενη τραπεζική κρίση, ανατρέποντας ένα μονοήμερο ράλι καθώς η Credit Suisse, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις μετοχές των μεγάλων δανειστών.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή της χώρας, μετά από άιτημα της Credit Suisse, πρείχαν στήριξη 50 δισ. ελβετικών φράγκων (54 δισ. δολ.) στην τράπεζα, η οποία θα υποβάλλει δημόσια πρόταση για την επαναγορά χρέους σε δολάρια και ευρώ ύψους έως και τριών δισεκατομμυρίων φράγκων.

Η Moody’s μείωσε το αξιόχρεο των αμερικανικών τραπεζών χθες και υποβάθμισε μια ακόμη επικίνδυνη να σκάσει αμερικανική Τράπεζα την First Republic σε Junk.

Ο πρώην Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών και βασικός σχολιαστής του Bloomberg, Λάρι Σάμερς μιλώντας για την κατάσταση ανέφερε:

“Αυτό που θα πρέπει να κρίνουν οι κεντρικές τράπεζες είναι η κλίμακα αυτής της αντιπληθωριστικής παρόρμησης και δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να κατέβει.”

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ταρακουνηθεί από την κατάρρευση των δανειστών του τεχνολογικού τομέα Silicon Valley Bank και Signature, η οποία ανάγκασε τις αμερικανικές αρχές να παρέμβουν το Σαββατοκύριακο για να αποτρέψουν τη μετάδοση.

Μετά από μια ανάκαμψη την Τρίτη, οι μετοχές υποχώρησαν ξανά χθες, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να υποχωρούν περισσότερο από τρία τοις εκατό και τον Dow Industrial Average να χάνει 0,87%, οδηγώντας σε πτώση τη Wall Street.

Το ευρώ διολίσθησε ενώ μειώθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου, με το κύριο συμβόλαιο των ΗΠΑ WTI να υποχωρεί περισσότερο από πέντε τοις εκατό, καθώς υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η εικόνα είναι ότι οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα λουτρό αίματος στις αγορές. Οι ανησυχίες για μια χρηματοπιστωτική κρίση τύπου 2008 έχουν ενταθεί.

Οι μετοχές της Credit Suisse, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, κατέρρευσαν κατά περισσότερο από 30% για να φτάσουν σε χαμηλό ρεκόρ.

Η Credit Suisse, ήδη βυθισμένη σε σκάνδαλα πριν από την τραπεζική αναταραχή των ΗΠΑ, σφυροκοπήθηκε από τις αγορές αφού ο βασικός της μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διοχετεύσει περισσότερα μετρητά στην τράπεζα.

Η SVB και η Signature ήταν οι μεγαλύτερες τραπεζικές απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναγκάζοντας τις αμερικανικές αρχές να τις αναλάβουν και να παρέμβουν για να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πελατών.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη βρίσκεται υπό σημαντική αναταραχή ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της SVB.

Οι τραπεζικές μετοχές κατρακύλησαν σε όλη την Ευρώπη, με τον βρετανικό όμιλο Barclays, τη γερμανική Commerzbank, τη γαλλική BNP Paribas και τη Societe Generale να χάνουν μεταξύ 7 και 11%.

Στη Wall Street, η JPMorgan Chase υποχώρησε 4,7%, η Citigroup έχασε 5,0% και η περιφερειακή τράπεζα First Republic βυθίστηκε περισσότερο από 17%.

Αυτό που ξεκίνησε ως περιφερειακή τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ μετατράπηκε ξαφνικά σε ευρωπαϊκή.

Η αναταραχή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια σήμερα κατά 50 μονάδες βάσης, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Αλλά η κρίση στην SVB προκλήθηκε κατά μεγάλο μέρος από τα υψηλά επιτόκια, τα οποία κατέστρεψαν την αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας.

Σαν αποτέλεσμα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για μια αλλαγή πλεύσης από τη ΕΚΤ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει τη δική της συνεδρίαση πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, με την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση να θολώνει την εικόνα καθώς οι αγορές πανικοβάλλονται.

Οι επικεφαλής της FED και της ΕΚΤ, βρίσκονται ξαφνικά μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια τραπεζική κρίση που απειλεί να βυθίσει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και το τεράστιο πρόβλημα του επίμονου πληθωρισμού.

Και οι δυο καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας ένα τεράστιο έλλειμα αξιοπιστίας, αφού υποτίμησαν προκλητικά το πρόβλημα του πληθωρισμού και τώρα τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις χωρίς σχέδιο.

Όσο για τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες στο σύνολο της Δύσης, σιωπηροί και ανήμποροι παρατηρητές.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ