today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ανησυχία από τους τριγμούς Τράπεζας στη Silicon Valley – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Ακόμη ένα πλήγμα στα ειδυλλιακά οικονομικά σενάρια σε Αμερική και Ευρώπη, προκαλεί η αναταραχή που έχει ξεσπάσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες με δανειστική τράπεζα στη Silicon Valley.

Πανικός έχει επικρατήσει σε όλο τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική υγεία της Silicon Valley Bank, ενός σημαντικού δανειστή σε νεοσύστατες εταιρείες, ώθησαν το Founders Fund του Peter Thiel και άλλους εξέχοντες επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων να συμβουλεύσουν τις επιχειρήσεις χαρτοφυλακίου να αποσύρουν τα χρήματά τους, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα προτρέπει σε ηρεμία.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα σημερινά στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη τράπεζα δίνει μάχη να κρατηθεί ζωντανή, μια άλλη τρίζει επικίνδυνα και η Wall Street ανησυχεί, μήπως αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Νωρίς το πρωί, ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε 1,7% στο Λονδίνο, με τους τομείς των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ηγούνται των ζημιών. Ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση χθες, με τον δανειστή SVB Financial Group με έδρα τη Silicon Valley να βυθίζεται αφού έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την κεφαλαιακή του θέση μετά τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιο τίτλων του.

Ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος είχε ηγηθεί του ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών από τα τέλη Σεπτεμβρίου, υποχώρησε έως και 4,9%, τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο, με τον γερμανικό δανειστή Deutsche Bank AG να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Οι δείκτες χωρών με υψηλή έκθεση στα χρηματοοικονομικά, όπως ο ιταλικός FTSE MIB υποαπέδωσαν. Η εισηγμένη εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων EQT AB ήταν η μεγαλύτερη υστέρηση στον Stoxx 600 σήμερα, με πτώση περίπου 9%.

Σοβαροί οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα στην SVB είναι ένα σκωτσέζικο ντους και με τη Fed να δείχνει ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων, η πιθανότητα για μεγάλη αναταραχή στις αγορές, ειδικά εάν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ είναι πάλι ανοδικά, είναι εξαιρετικά πιθανή.

Οι τράπεζες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεραπόδοσης της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς το 2023, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ενισχύουν τα περιθώρια και οι δανειστές ανακοινώνουν μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές μέσω επαναγορών και μερισμάτων.

Οι ανησυχίες για την SVB στις ΗΠΑ, διαχέονται ξεκάθαρα στην Ευρώπη, δημιουργώντας φόβους για πιστωτική κρίση. Πάντως μέχρι στιγμής σοβαροί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Όπως τονίζουν, η SVB έχει ένα πολύ εξειδικευμένο επιχειρηματικό μοντέλο που επικεντρώνεται σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ανάπτυξης πρώιμου σταδίου, και καμία άλλη τράπεζα δεν έχει παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο. Σημειώνουν ότι, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν το 2023, τα κεφαλαιακά αποθέματα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών επαρκούν για να τα αντιμετωπίσουν. Όλα τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα στη μηνιαία έκθεση μισθοδοσίας των ΗΠΑ.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ