today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στο βιβλίο – Πρωταγωνιστεί ως τιμώμενη χώρα στη φημισμένη έκθεση της Μπολόνια

Η Ελλάδα μετά από πολλές άνυδρες δεκαετίες στο χώρο του βιβλίου επιστρέφει με μια σημαντική παρουσία υψηλού κύρους στην 60η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Πριν από λίγη ώρα, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης εγκαινίασε το ομολογουμένως εντυπωσιακό περίπτερο, αφού προηγουμένως συμμετείχε στα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης.

Η ελληνική πολιτεία μετά από πολλά χρόνια κινητροδότησε όλους τους Έλληνες Εκδότες να συμμετέχουν απορροφώντας το κόστος της συμμετοχής τους, με τους τελευταίους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά εκθέτοντας το βιβλία τους και επιχειρώντας να προσεγγίσουν μεγαλύτερες αγορές.

Από σήμερα έως τις 9 Μαρτίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι και εκδότες θα δώσουν το παρών στη Μπολόνια για να μοιραστούν το όραμα και το έργο τους, τη δημιουργικότητα και τον λογοτεχνικό πλούτο της χώρας μας. Στο ελληνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν επίσης εργαλεία και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν με σκοπό την υποστήριξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως το πρόγραμμα επιχορήγησης μεταφράσεων GreekLit που λειτουργεί από το 2021.

Οι επισκέπτες εξερευνούν ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων καθώς συνολικά 64 Έλληνες εκδότες θα συμμετάσχουν στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και 63 στην έκθεση BolognaBookPlus, αριθμός ρεκόρ για την παρουσία της Ελλάδας στην ιστορική αυτή έκθεση. Το πρόγραμμα της ελληνικής παρουσίας στη Μπολόνια σχεδιάστηκε από Ομάδα Εργασίας η οποία απαρτίζεται από στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εκπροσώπους εκδοτών, της επιτροπής GreekLit και του ΙΒΒΥ Ελλάς. Το ελληνικό περίπτερο θα εγκαινιάσει στις 6 Μαρτίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Την ελληνική συμμετοχή απαρτίζουν Έλληνες συγγραφείς, πεζογράφοι και ποιητές καθώς και εικονογράφοι, μεταξύ των οποίων η Αγγελική Δαρλάση, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Δημήτρης Αναστασίου, η Έρση Σωτηροπούλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, η Στέργια Κάββαλου, ο Θωμάς Τσαλαπάτης, η Ούρσουλα Φώσκολου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο Soloúp, o Δημήτρης Σωτάκης, η Φωτεινή Στεφανίδη, η Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, και ο Αχιλλέας Ραζής. Παράλληλα με το πρόγραμμα της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί σημαντικής εμβέλειας εκδηλώσεις για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, εκτός του εκθεσιακού χώρου, όπως ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν ταινίες βασισμένες σε ελληνικά έργα. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας της Μπολόνια από Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή.

Η οπτική ταυτότητα της ελληνικής συμμετοχής σχεδιάστηκε από τη Beetroot Design Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Beetroot άντλησαν έμπνευση από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την παράδοση του ex libris. Η διττή έννοια του λογότυπου και οι διαφορετικές ερμηνείες του, επιτρέπουν τη χρήση του τόσο στο παιδικό τμήμα της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, όσο και στη BBPlus. Η Beetroot έχει κερδίσει μεταξύ άλλων τη διάκριση Δημιουργικό Γραφείο της Χρονιάς στα βραβεία Red Dot Communication Design Awards το 2011, καθώς και πολλά διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Δημιουργικού Γραφείου της Χρονιάς το 2008 στα European Design Awards.

Η ελληνική συμμετοχή υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- NextGenerationEU.

Εκτός των άλλων η Ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  Συζήτηση – παρουσίαση: Η Ιταλική Αγορά Βιβλίου – Δεδομένα και Αριθμοί και η Ελληνική Αγορά Βιβλίου, Συζήτηση/Σεμινάριο: Ψηφιοποίηση και Καινοτομία στον Εκδοτικό χώρο στην Ελλάδα, Εργαστήριο για παιδιά,  Σεμινάριο: Επάγγελμα λογοτεχνικός πράκτορας, Γνωρίστε τους Συγγραφείς, Πέραν της Σελίδας: προώθηση, διαφήμιση και in vivo εκδηλώσεις, παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Μάρκαρη με τίτλο “Το κίνημα της αυτοκτονίας” από τον μεταφραστή του στα ιταλικά Andrea Di Gregorio και τον Alberto Sebastiani, Σεμινάριο: Φόρουμ λογοτεχνικής μετάφρασης.

Η δύναμη των βραβείων και των επιχορηγήσεων Συζήτηση: Ελληνικά Graphic Novels σε Διεθνείς Εκδόσεις, Παρουσίαση – Ανακοίνωση βραβείων : “Jacket Design”: Best of the Best – Ελλάδα Τιμώμενη Αγορά 2023, συζήτηση για τη Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στα ιταλικά,  Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη, ενώ στο Ελληνικό Περίπτερο θα παρουσιαστούν εκθέσεις: Λογοτεχνικά Comics. Η Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη, Χρειάζεστε έναν ήρωα; – Έκθεση εικονογράφων, και θα υπάρξει και Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια, με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ