today-is-a-good-day
20.7 C
Athens

Ανακάλυψη μυστικού διαδρόμου πίσω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

Eνας εσωτερικός διάδρομος, άγνωστος μέχρι τώρα, εντοπίστηκε πάνω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας στη Γκίζα του Καΐρου.

Βίντεο από ένα ενδοσκόπιο έδειξε το εσωτερικό του διαδρόμου, που έχει μήκος 9 μέτρα και πλάτος 2,1 μέτρα. Οι αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί για να αναδιανείμει το βάρος της πυραμίδας γύρω από την είσοδο ή να οδηγούσε σε έναν άλλο θάλαμο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.

Ομάδα επιστημόνων από το Scan Pyramids Project μπόρεσε να εντοπίσει τις αλλαγές πυκνότητας στο εσωτερικό της πυραμίδας, χρησιμοποιώντας μιόνια (υποπροϊόντα κοσμικών ακτίνων, που απορροφώνται εν μέρει από τον λίθο). Η μη επεμβατική τεχνική ανίχνευσε έναν κενό χώρο πίσω από τη βόρεια όψη της Μεγάλης Πυραμίδας, περίπου 7 μέτρα πάνω από την κύρια είσοδο, σε μια περιοχή όπου υπάρχει μια πέτρινη κατασκευή.

Πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω δοκιμές με ραντάρ και υπερήχους και κατόπιν χρησιμοποιήθηκε ενδοσκόπιο πλάτους 6 χιλιοστών το οποίο εισέδυσε μέσα από έναν αρμό.Το βίντεο από την κάμερα προβλήθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στην πυραμίδα. Έδειχνε έναν άδειο διάδρομο με τοίχους φτιαγμένους από χοντροκομμένους λίθους και μια θολωτή πέτρινη οροφή.

«Θα συνεχίσουμε τη σάρωση, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε… για να καταλάβουμε τι μπορούμε να μάθουμε  μέχρι το τέλος αυτού του διαδρόμου», δήλωσε ο Mostafa Waziri, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Αιγύπτου. των Αρχαιοτήτων.

Η Μεγάλη Πυραμίδα, η οποία έχει ύψος 146 μέτρα, χτίστηκε στο οροπέδιο της Γκίζας κατά τη διάρκεια της τέταρτης δυναστείας από τον φαραώ Khufu ή Χέοπα, ο οποίος βασίλεψε περίπου από το 2609 π.Χ. έως το 2584 π.Χ.

Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μνημεία στη Γη και ήταν το υψηλότερο μνημείο της ανθρωπότητας μέχρι την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι το 1889.

Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Zahi Hawass είπε ότι ο διάδρομος αντιπροσώπευε μια «μεγάλη ανακάλυψη. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να αποκαλυφθεί εάν ο ταφικός θάλαμος του βασιλιά Χέοπα υπάρχει ακόμα.

Υπέθεσε ότι μπορεί να υπάρχει «κάτι σημαντικό» στον χώρο κάτω από τον διάδρομο και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγους μήνες από τώρα θα μπορούμε να δούμε αν αυτά που λέω είναι σωστά ή όχι».

Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κενό στο εσωτερικό της πυραμίδας, εντοπίστηκε με την ίδια μέθοδο το 2017. Υπολογίζεται ότι έχει μήκος 30 μέτρα και ύψος αρκετά μέτρα και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Μεγάλη Πινακοθήκη.

Σημειώνεται πως δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο ταφικός θάλαμος και αν έχει συληθεί. Σε περίπτωση που έχει διατηρηθεί και είναι ασύλητος, η αρχαιολογική ανακάλυψη θα είναι τεράστιας σημασίας. Όμως, καμία ένδειξη περί της διατήρησης του θαλάμου υπάρχει, αλλά ούτε και περί του αντιθέτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ