today-is-a-good-day
21 C
Athens

Γυρίζει το παιχνίδι για την Τουρκία – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Εδώ και χρόνια, από όταν ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βλέποντας μπροστά, ξεκίνησε την ουσιαστική οικοδόμηση της σχέσης Ελλάδος – Ισραήλ, δεν έχω σταματήσει να γράφω ότι επρόκειτο για μια τεράστια ευκαιρία την οποία η χώρα μας, έπρεπε να εκμεταλλευτεί με γοργούς ρυθμούς, διότι το παράθυρο δεν θα παρέμενε ανοικτό εσαεί.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Δυστυχώς, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με διορατικότητα διέκρινε ότι η επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας προσέφερε στην πατρίδα μας μια τεράστια ευκαιρία να κλειδώσει μια βαρύνουσας σημασίας στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αν και έβαλε τα θεμέλια δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα εγχείρημα.

Χθες είχα την τιμή να συμμετέχω στο, “High Level International Conference” του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο, “Sustainable Development and regional Integration in the Mediterranean within the Current Context of Security Challenges and Threats”. Ανάμεσα στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πάνελ του συνεδρίου, ήταν και ένα με τίτλο, “Ongoing Conflicts and Disputes”, στου οποίου ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατζ, και ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Πλατιάς.

Ο πρέσβης του Ισραήλ ανέπτυξε στην ομιλία του το νέο σκηνικό όπως διαμορφώνεται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας, δίνοντας, σωστά, έμφαση στην απειλή που παρουσιάζει το Ιράν. Από την πλευρά του ο κ. Πλατιάς, έκανε μια εκπληκτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του ρόλου της Τουρκίας, ως δύναμης αποσταθεροποίησης καταδεικνύοντας ότι έχει ξεκάθαρα στραφεί προς την Ασία.

Οι απάντηση του πρέσβη του Ισραήλ σε ερώτηση που του έκανα σχετικά με την Τουρκία και την τοποθέτηση του καθηγητή Πλατιά, επισημαίνοντας την ξεκάθαρη συνεργασία της Άγκυρας με τον άξονα Ρωσία, Κίνα, Ιράν, έφερε στην επιφάνεια κάτι το οποίο φοβόμουν και ταυτόχρονα κάτι για το οποίο γράφω και επισημαίνω για χρόνια.

Ο κ. Κατζ, διαφώνησε με τον καθηγητή Πλατιά και χαρακτήρισε την Τουρκία, μια πραγματιστική δύναμη, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες τις δικές μου και άλλων αναλυτών της ρεαλιστικής σχολής σκέψης, ότι ο Ερντογάν, έχει μεθοδικά αρχίσει μια στροφή, στην οποία τον βοηθά η τραγωδία των σεισμών, την οποία η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και με τη δέουσα σοβαρότητα.

Ο πρέσβης του Ισραήλ απαντώντας μου, είπε και κάτι επίσης πολύ σημαντικό. Ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ, είχε και θα έχει πάντα μια δική του αυτόνομη εθνική στρατηγική και δεν στηρίζεται ούτε πρόκειται να στηριχτεί ακόμη και σε μεγάλες συμμαχικές δυνάμεις και φίλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για κάτι το οποίο γράφω και υποστηρίζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επισημαίνοντας ότι πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ. Δεν μπορεί η εθνική μας στρατηγική να είναι το μπλοκάρισμα της αναβάθμισης και πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία και η ψύχωση με την ήττα του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Πόσο ακόμα θα μας πάρει σε αυτό τον τόπο να ωριμάσουμε και να αντιληφθούμε πως πραγματικά παίζεται το παιχνίδι.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ