today-is-a-good-day
24.1 C
Athens

Έτοιμα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ποια ημερομηνία προκρίνεται για εκλογές

Ανανέωση, άρωμα γυναίκας, ανοίγματα στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά, υποψήφιοι  καταξιωμένοι στους επαγγελματικούς τους χώρους, με «καθαρά» βιογραφικά και εκπλήξεις…

Του Κώστα Πασίση

Αυτά είναι τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, που είναι σχεδόν έτοιμα προς ανακοίνωση, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το Επικρατείας, το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, παρέδωσαν προ ημερών τις γαλάζιες λίστες στο Μαξίμου, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να βάλει τις τελευταίες πινελιές και να δώσει το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση τους.

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων άργησε ελαφρώς, λόγω των νέων δεδομένων που προέκυψαν από την απογραφή του 2021.

Μια απογραφή που προκάλεσε και εσωτερικές «καραμπόλες» στη στελέχωση των ψηφοδελτίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας τρία στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, προκαλωντας νέα πολιτικά «ρίγη» στη Χαρ. Τρικούπη.

Ο Απόστολος Σπυρόπουλος, γιος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Αρκαδία.

Η Ελευθερία Φτακλάκη, πρώην υπεύθυνη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στα Δωδεκάνησα.

Ο Σπύρος Καρανικόλας, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου επί Φώφης Γεννηματά δε θα είναι στα ψηφοδέλτια, αλλά θα δώσει τη μάχη των εκλογών από θέση ευθύνης με τη ΝΔ. 

Τρία στελέχη που εκπροσωπούν τη διεύρυνση της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές και σύμφωνα με πληροφορίες δε θα είναι οι μοναδικές πολιτικές μεταγραφές στην τρέχουσα εκλογική περίοδο…

Η έλλειψη καταξιωμένων γυναικών υποψηφίων ήταν ένα διαχρονικό «αγκάθι» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ το οποίο όμως φαίνεται αυτή τη φορά να ξεπερνιέται…

Η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, και ιδιοκτήτρια πρατηρίου καυσίμων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι υποψήφια στο Νότιο Τομέα της πρωτεύουσας. 

Εκ νέου υποψήφια θα είναι η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη. Επίσης θα συμπεριληφθεί και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, που ανήκει στη νέα γενιά στελεχών της ΝΔ.

«Κλειδωμένη» στην Α Αθηνών είναι και η υποψηφιότητα της Σακίμπ Μαριάμ, Ελληνολίβυα πολιτικός μηχανικός. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υποψηφιότητα στην Ανατολική Αττική της Μάγδας  Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. 

Στις …εκπλήξεις συμπεριλαμβάνεται η υποψηφιότητα του Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα στη Β’ περιφέρεια Πειραιά, ο οποίος θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή, ως ο πρώτος μαύρος βουλευτής.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του είναι απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Νομικής Αθηνών.

Διετέλεσε αξιωματικός της Αστυνομίας στο Μπουρούντι και φυλακίστηκε επειδή δε συμμετείχε στη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων στη χώρα του.

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών η πιθανότερη ημερομηνία που «παίζει» τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό ρεπορτάζ είναι της 9ης Απριλίου. 

Σε αυτή την περίπτωση οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν τέλος Μαΐου και θα πραγματοποιηθούν με την ενισχυμένη αναλογική.

Όπως επισημαίνεται οι λόγοι που προκρίνεται η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι δυο. 

Ο πρώτος σχετίζεται με το σεισμό της  Τουρκίας καθώς εκτιμάται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει στην αναβολή των εκλογών.

Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με τις δημοσκοπήσεις που σε αυτή τη φάση δίνουν πλεονέκτημα στη ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ