today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Εικονική Πραγματικότητα – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Τα δυο τελευταία εικοσιτετράωρα πραγματοποιώντας μια “κακή” καθημερινή συνήθεια που απέκτησα 30 χρόνια πριν, ως πρωτοετής φοιτητής στο πρώτο μου πτυχίο, στο πανεπιστήμιο στην αμερικανική πρωτεύουσα, διάβαζα το τι γίνονταν στο κόσμο προσπαθώντας να αποκτήσω μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα των σημαντικών γεγονότων. Ανάμεσα στα πολλά αυτά που ξεχώρισα ήταν οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) και  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Άκουσα ολόκληρες (Live) τις συνεντεύξεις τύπου των Προέδρων τους, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ που ακολούθησαν. Διάβασα τις δηλώσεις της Εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών, στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, και μου τράβηξε την προσοχή μια είδηση ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup, 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη επιθυμούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Με τι κάθομαι και ασχολούμαι ο παλαβός;

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Εάν κάτι απέδειξε η πανδημία του Covid-19 και η κρίση στην Ουκρανία, είναι το πόσο ανέτοιμος είναι ο πλανήτης και η ηγεσία του, το πολιτικό του προσωπικό, να αντιμετωπίσει κρίσεις, τις οποίες οι ίδιες πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ δημιουργούν.

Οι ειδήσεις που ανέφερα, μου προκάλεσαν πραγματική, να το πω λαϊκά τρομάρα, γιατί κατάλαβα ότι παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει γυρίσει τα πάνω κάτω, όλοι μας ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία θα μας οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τις οποίες όχι μόνο δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, αλλά η διαχείριση και η αντιμετώπισή τους από τις πολιτικές ηγεσίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι τέτοια που έχει ως στόχο να μην γίνουν αντιληπτές και υπάρξει κανένα ατύχημα και αρχίσει ο απλός πολίτης να κατανοεί τι πραγματικά του συμβαίνει.

Θα πει βέβαια κανείς, τι μας λες ρε άνθρωπε του Θεού, ποια αύξηση των επιτοκίων και κουραφέξαλα. Έλα ντε ποια αύξηση των επιτοκίων. Η απάντηση είναι αυτή που θα αυξήσει δραστικά το ποσό που πληρώνεις για το στεγαστικό δάνειο και το χρέος στην πιστωτική κάρτα, ανάμεσα σε πολλά άλλα.

Όταν η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, μιλά για σχέδιο απομόνωσης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σκέψεις για αναδιοργάνωσή του, ψιλά γράμματα και ας πάρει φωτιά ο πλανήτης. Εδώ θυμήθηκα μια δήλωση του αείμνηστου Στρατηγού, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε πει σε μια σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, πριν την πρώτη επέμβαση στο Ιράκ, προειδοποιώντας “εάν το σπάσεις το κατέχεις”, και όπως έχει πλέον αποδειχθεί ιστορικά είχε απόλυτο δίκιο. Εάν μάλιστα προσθέσεις τα σχέδια θερμοκέφαλων για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση στην Ουκρανία, τότε μιλάμε για πραγματική ανάφλεξη στην καρδιά της Ευρώπης, με συνέπειες πραγματικά καταστροφικές για όλους μας.

800 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στόχο να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και λοιπόν; Σιγά το πράγμα. Δεν θα γίνει και κάτι εάν ξεσπάσουν οδομαχίες και συγκρούσεις στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μητροπόλεις.

Αλλά μην μας σκοτίζεται με τέτοια βαριά και πολύπλοκα θέματα, με την εξαίρεση της είδησης του εθνικού πένθους για τον τραγικό χαμό δυο παλικαριών της αεροπορίας μας, που πρέπει πέραν πάσης αμφιβολίας να κυριαρχεί στην ειδησιογραφία της χώρας, ο τραμπουκισμός ενός μέλους του Κοινοβουλίου εναντίον μιας συναδέλφου του στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής, το survivor, το the voice, και το καθημερινά ξεκατινιάσματα είναι αυτά που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο της χώρας.

Σαφώς και πρέπει να παίξουν, αλλά ας πούμε, ας προβληματιστούμε, ας ενημερώσουμε τον κόσμο και για κάποια θέματα τα οποία έχουν τη δυναμική να μας ρίξουν τον ουρανό στο κεφάλι.

Μπα ψιλά γράμματα. Δυσκολοχώνευτα πράγματα. Επικίνδυνα να μας ξυπνήσουν από το λήθαργο της εικονικής πραγματικότητας και ακόμη χειρότερα να μας αναγκάσουν να αναζητήσουμε ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Άστο καλύτερα!

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ