today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Ευρωζώνη: Σε ανάπτυξη επέστρεψε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε απρόσμενα σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις ότι η επιβράδυνση στο μπλοκ ίσως να μην είναι τόσο βαθιά όσο προβλεπόταν προηγουμένως και ότι η νομισματική ένωση ίσως γλιτώσει την ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 49,3 τον Δεκέμβριο.

Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας από τον Ιούνιο που ο δείκτης είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και η τιμή ήταν πολύ υψηλότερη σε σχέση με την ενδιάμεση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για 49,8 μονάδες.

«Η έρευνα αναμφίβολα φέρνει καλοδεχούμενες θετικές ειδήσεις αποτελώντας ένδειξη ότι η όποια επιβράδυνση πιθανόν να είναι πολύ λιγότερη σοβαρή σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ότι η ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Σε μια ένδειξη ότι ενισχύεται η αισιοδοξία, οι επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό του προσωπικού τους με ταχύτερο ρυθμό αυτό τον μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών, στις 52,5 μονάδες από τις 51,9 τον Δεκέμβριο.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών επίσης έκανε ευχάριστη έκπληξη και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, στις 50,7 μονάδες. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,8 τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να ανέλθει στις 50,2 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα επίσης κατέγραψε βελτίωση αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 48,8 αυτό τον μήνα από τις 47,8, υψηλότερα από τις 48,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ