today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Αδ.Γεωργιάδης: Πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι βιομηχανίες τροφίμων έκαναν μειώσεις τιμών

«Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις» όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣKΑΪ.

Συγκεκριμένα, για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στις αυξήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα ο υπουργός είπε: «Έχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το “Καλάθι του Νοικοκυριού” από τη μια και το “market pass” από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό».

Επίσης γνωστοποίησε ότι: «Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης για να παρουσιάσουμε όλα τα ευρήματα των ελέγχων των τελευταίων δύο εβδομάδων».

Σχετικά με τις μειωμένες ποσότητες προϊόντων και τις τιμές τους ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο.

Άρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο».

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά παραβατικότητας κατά τους ελέγχους στα σούπερ μάρκετ επανέλαβε: «Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται.

Όμως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα – στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό».

Σε ερώτηση για την δήλωση περί «ληστείας» από τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ληστεία. Αυτή είναι μια πολύ βαριά κουβέντα. Εάν μιλάει για ληστεία πρέπει να μας πει ποιοι είναι οι ληστές και αν υπάρχουν να τους συλλάβουμε. Κι επειδή ακούω διαρκώς για τους ελέγχους στην αγορά και τα πρόστιμα στην αισχροκέρδεια, να μας πει ο κ. Τσίπρας πόσα πρόστιμα για αισχροκέρδεια έβαλαν πέντε χρόνια; Μηδέν, ούτε ένα ευρώ. Όχι μόνο δεν έκαναν έλεγχο, αλλά δεν είχαν μηχανισμό για να κάνουν έλεγχο, δεν υπήρχε καν υπηρεσία. Εμείς έχουμε βάλει και τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα πρόστιμα. Έχουμε βάλει παραδείγματος χάρη το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ύψους 680.000 ευρώ. Έως τώρα έχουμε εισπράξει συνολικά από τα πρόστιμα 7 εκατομμύρια ευρώ».

Για τη μεταναστευτική πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός απάντησε τα εξής: «Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει διαφορετική μεταναστευτική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς να δώσω ένα στοιχείο: επί ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα εισερχόταν το 75% των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 5%. Η Ελλάδα έχει καταφέρει πλέον να κλείσει τα σύνορά της σε ποσοστό άνω του 92% και είμαστε μία χώρα που πλέον έχουν αδειάσει οι “Μόριες” και όλα τα άλλα κέντρα κράτησης που υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στα ανοιχτά σύνορα».

Τέλος, για τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η περίπτωση που ζήσαμε δεν ήταν μια απλή περίπτωση κατατρεγμένων ανθρώπων. Ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο του τουρκικού παρακράτους για να εμπλέξει την Ελλάδα και την Τουρκία σε επεισόδιο και να βλάψει την Ελλάδα. Πώς αποδεικνύεται αυτό; Η υπεύθυνη, η κ. Μπαϊντού, ζούσε στη Γερμανία πλουσιοπάροχα. Από τη Γερμανία βρέθηκε ξαφνικά στη νησίδα στον Έβρο σταλμένη από την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Η ίδια έδινε από το κινητό της στοιχεία στα διεθνή πρακτορεία για το πώς οι κακοί Έλληνες κυνηγάνε αυτούς τους καλούς ανθρώπους. Όπως απεδείχθη, η ίδια συμβούλεψε να υποκριθούν ότι υπήρχε νεκρό παιδί και έβγαλε ψεύτικες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει από το καλοκαίρι μια επιχείρηση εναντίον της Ελλάδος, την οποία εξακολουθεί να υπερασπίζεται. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πραγματικά το αληθινό του πρόσωπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ