today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Αποκαλυπτική για τα Παρθενώνεια η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας

Τον ρόλο του «καλού» και του «κακού» μοιράζονται τον τελευταίο καιρό οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν. Σήμερα και η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, τοποθετούμενη σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή τους.

Εν μέρει η Βρετανίδα υπουργός ξεκαθαρίζει αυτό που όλοι υποπτευόμαστε, πως το Βρετανικό Μουσείο (το οποίο, βεβαίως, δεν διεξάγει συζητήσεις χωρίς κυβερνητική έγκριση) δεν είναι διατεθειμένο να μας επιστρέψει τα Γλυπτά με τον τρόπο που εμείς θέλουμε: όλα και για πάντα. Είπε, άλλωστε στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή των Γλυπτών «δεν είναι η πρόθεση του Όσμπορν».

Στη συνέντευξή της – όπου τοποθετήθηκε σε σειρά άλλων θεμάτων – η Ντόνελαν τόνισε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος να πορευτούμε».

Θα «άνοιγε την πόρτα σε αυτό το θέμα του συνόλου του περιεχομένου των μουσείων μας», είπε.

Το BBC επισήμανε ότι ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν, ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος κινείται «στη σωστή κατεύθυνση», θα συναντήσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Η υπουργός ανέφερε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον Τζορτζ Όσμπορν. «Νομίζω ότι η άποψή του για αυτό παρερμηνεύτηκε και σίγουρα απεικονίστηκε λανθασμένα», είπε.

«Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω, βασικά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».

Με βάση αυτά τα τελευταία, ίσως και να γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρος ο λόγος των διαρροών από τη βρετανική πλευρά, οι οποίες υιοθετούνται από ΜΜΕ κυρίως της χώρας, αλλά με διεθνές κοινό ανάμεσα στους αναγνώστες τους.

Φαίνεται πως ο Οσμπορν κάνει τον «καλό» προκειμένου να γλιτώσει το φιάσκο της αποστολής των Παρθενώνειων Γλυπτών σε κάποια αποθήκη, ενόσω το Βρετανικό Μουσείο θα ανακαινίζεται. Η ανακαίνιση πρέπει να γίνει και πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΔΣ να απευθύνεται για  χορηγίες και σε επιφανή μέλη της ελληνικής παροικίας στο Λονδίνο.

Επομένως, δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους σκέφτεται να τα στείλει στην Ελλάδα: η ανακαίνιση και οι χορηγίες. Θα μπορούσε, ίσως, να υποχωρήσει στο θέμα «δανεισμός» και να μην θιγεί αυτό στη συμφωνία, αλλά να χρησιμοποιηθεί, φερ’ επείν, η λέξη deposit (κατάθεση) ή να γίνει η αποστολή στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών.

Αλλά, η χώρα μας έχει τηρήσει δυναμική στάση ως προς το τι ζητά και πώς το ζητά. Επομένως, αισθανόμενος ο Οσμπορν ότι δεν θα επιτύχει αυτό που θέλει, και επειδή ο χρόνος τρέχει, πιέζει με όποιο τρόπο μπορεί.

Δυστυχώς, η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική, «τσιμπάει» σε αυτές τις διαρροές και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται για  μια συμφωνία εθνικώς επιζήμια. Ενώ, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, παίζουν το παιχνίδι των Βρετανών.

Ποιος θεωρεί ότι δεν το καταλαβαίνουν;

Αγγελική Κώττη

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ