10.3 C
Athens

Δήμος Αθηναίων: Οι δράσεις στήριξης για τους ευάλωτους συμπολίτες μας

Και αυτές τις γιορτές, ο Δήμος Αθηναίων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, σε άστεγους, αλλά και στους συμπολίτες μας που ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του απλώνει ένα ”δίχτυ” στήριξης και προστασίας, υλοποιώντας μία σειρά από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Έτσι, μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου (ΚΥΑΔΑ), παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα φτάσουν στις δομές φιλοξενίας αστέγων, αλλά και στους δρόμους της πόλης, συνολικά 2.400 πλήρη και ζεστά ”γεύματα αγάπης” τα οποία θα συνοδεύονται από ορεκτικά και παραδοσιακά γλυκά -προσφορά των εταιρειών Κωτσόβολος και Lidl Hellas. Σε αυτά προστίθενται και άλλα 2.400 γεύματα, τα οποία είχαν διανεμηθεί παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχει ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη επιχείρηση προσφοράς αναγκαίων ειδών τροφίμων σε νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα πακέτα προσφέρονται εμπλουτισμένα με είδη όπως κρέας και κοτόπουλο, καθώς και με γλυκά (περισσότερα από 2.500 κουραμπιέδες και 2.500 μελομακάρονα από την εταιρεία Καραμολέγκος, 260 κουραμπιέδες και μελομακάρονα από την Politis Group, 1.012 πολίτικα τσουρέκια από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ). Τα πακέτα διανέμονται καθημερινά μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών.

Μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε και φέτος το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διανομής Τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων. Μέσα στο 2022, περίπου 18.000 δικαιούχοι έλαβαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης όπως ελαιόλαδο, κοτόπουλο, φέτα, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, ζάχαρη κ.ά. στις συνολικά έξι διανομές, που πραγματοποιήθηκαν -περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Η τελευταία διανομή, μάλιστα, έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Εκατοντάδες δώρα με παιχνίδια, βιβλία και επιτραπέζια ετοιμάστηκαν στο Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο του ΚΥΑΔΑ για να προσφερθούν σε παιδιά που στηρίζονται από τη δομή. Αρωγός στη μεγάλη δράση διανομής ήταν η εταιρεία Pharmathen και οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι βρέθηκαν αυτές τις μέρες στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών για να μοιράσουν 364 σακούλες με δώρα, σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.

Μέρος των δώρων του Κοινωνικού Βιβλιοχαρτοπωλείου προς τα παιδιά προήλθαν από τη δράση συλλογής του ”Όλοι Μαζί Μπορούμε” και του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών, οι οποίοι προσέφεραν συνολικά 23 κιβώτια με παιχνίδια.

Μέσω του ΚΥΑΔΑ απαραίτητα είδη για το κρύο, όπως κασκόλ, σκούφοι, γάντια και κάλτσες -προσφορά της εταιρείας Premia Properties- μοιράστηκαν σε όσους φιλοξενούνται στις δομές του Κέντρου και σε όσους εξυπηρετούνται από το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων.

Γιορτινή ατμόσφαιρα εξασφάλισε για τα 4.300 μέλη των 25 Λεσχών Φιλίας, τις μέρες των Χριστουγέννων, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων. Οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ανταλλάξουν ευχές, καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, ενώ σε όλους προσφέρθηκαν χριστουγεννιάτικα γλυκά και δώρα.

Σε δήλωσή του, αναφορικά με τις κοινωνικές δράσεις που υλοποιούνται μέσα στις γιορτές, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τονίζει: «Και αυτή τη χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη, τη φροντίδα και τη στήριξή του σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα βασικά. Κάθε μας δράση προσφέρει ένα ”δίχτυ” προστασίας για τους ευάλωτους και ένα χαμόγελο σε όσους το έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε όσους συνεργάζονται μαζί μας για να κάνουμε αυτές τις μέρες πιο ζεστές και πιο όμορφες για όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ