today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ιδού πώς και γιατί ενισχύεται το ΕΣΥ – Γράφει ο Ιάσονας Φωτήλας

Με ένα κρεσέντο λαϊκισμού η αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έδωσε τη «χαριστική βολή» στο ΕΣΥ, με το νομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Δεν μάς εκπλήσσει η αντίδραση τους, υπό την έννοια ότι ήταν καθ’ όλα αναμενόμενη. Προσκολλημένοι στη στασιμότητα και υπερασπιζόμενοι με σθένος συντεχνιακά συμφέροντα, εχθρεύονται κάθε μεταρρύθμιση, κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να φύγουμε ως χώρα μπροστά, να κυνηγήσουμε το μέλλον.

Του Ιάσονα Φωτήλα *

Απέναντι στις αναχρονιστικές κραυγές τους, εμείς απαντάμε με ουσιαστικά επιχειρήματα, που καταδεικνύουν ότι είμαστε δίπλα στον πολίτη, και με την αποτελεσματική αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε, και είναι πλέον νόμος, οι πολίτες:

*Θα μπορούν να λαμβάνουν πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία με βάση τα κίνητρα που δίνονται σε γιατρούς θα μπορούν να στελεχωθούν με ειδικότητες, οι οποίες ενώ υπάρχουν στις ιδιωτικές δομές μιας περιφέρειας, δεν υπάρχουν στο δημόσιο τομέα.

*Δεν θα χάνουν τον ειδικό γιατρό που τους παρακολουθεί σε μια μονάδα νοσοκομείου, επειδή ο γιατρός θα ήταν υποχρεωμένος να επιλέξει μεταξύ του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

*Θα μπορούν να έχουν, αν το επιθυμούν, συχνότερη επαφή με τον νοσοκομειακό γιατρό τους, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα σε αυτήν την κατηγορία των γιατρών να εργάζονται και σε δικά τους ιδιωτικά ιατρεία, εκτός ωραρίου νοσοκομείων.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων γιατρών κλάδου ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η προτεινόμενη διάταξη κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των άγονων θέσεων, ειδικοτήτων και περιοχών, καθώς και θέσεων με ειδική εμπειρία, για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στις προκηρύξεις στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό. Έτσι, ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εισέρχονται και στα δημόσια νοσοκομεία, ενισχύοντας το έμψυχο δυναμικό τους.

Παράλληλα, απλοποιούνται οι διαδικασίες πρόσληψης γιατρών, καθώς προβλέπεται η κατάργηση των προκηρύξεων θέσεων ειδικευμένων κλάδου ΕΣΥ, που εκδόθηκαν με απόφαση του υπουργού Υγείας ή διοικητή νοσοκομείου έως την 31η.12.2013 και εκκρεμούν στα αρμόδια όργανα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση τελικού πίνακα κατάταξης.

Κατά τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ύπαρξης πολλών προκηρύξεων γιατρών κλάδου ΕΣΥ, των οποίων η εξέλιξη έχει ανασταλεί και δεσμεύουν περίπου 500 θέσεις.

Κι όλα αυτά, ενώ ενισχύονται και οι υπηρεσίες Επείγουσας Ιατρικής, καθώς πλέον και σε νοσοκομεία δυναμικότητας κάτω των 300 κλινών θα είναι δυνατή η σύσταση Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε πρακτικές, όπου δεν υπάρχει συνεργασία ή συνεννόηση, καθώς και κατεστημένα  συμφέροντα, απέναντι σε όλους εκείνους που δεν βλέπουν την υγειονομική περίθαλψη από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη. Και όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη και ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τελικός χρήστης είναι ο πολίτης, ο οποίος αξίζει μια καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ειδικά σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο που ζούμε μετά από την πανδημία.

* Ο κ. Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής ΝΔ Αχαΐας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ