today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Στη δίνη της κλιματικής αλλαγής – Γράφει ο Ιάσονας Φωτήλας

Τις τελευταίες δεκαετίες ο πλανήτης μας έχει έρθει αντιμέτωπος με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της θερμοκρασίας και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου και στην οικονομία.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένονται να γίνουν πιο έντονες. Η υγεία, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές αλλαγές και σύμφωνα με μελέτες αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο σε βάθος χρόνου. Η έγκαιρη και έγκυρη εκτίμηση της αλλαγής του κλίματος σε εθνικό επίπεδο είναι καθοριστική για τη χάραξη στρατηγικής προς αποφυγή των ανεπανόρθωτων επιπτώσεων.

Του Ιάσονα Φωτήλα *

Αναμφίβολα ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο χειρότερος της τελευταίας 35ετίας. Είναι γεγονός ότι πίσω από αυτήν την εξέλιξη κρύβεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο οδηγεί στην αύξηση της έντασης των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει πρώτα από όλα να παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Σε κυβερνητικό επίπεδο η δυσμενής αυτή κατάσταση έχει γίνει αντιληπτή και κινούμαστε μεθοδικά και αποφασιστικά προς αναστροφή αυτού του φαινομένου. Το πακέτο “Fitfor 55” αποτελεί έναν βασικό οδηγό στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεδομένου ότι περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων στην Ευρώπη στο -55% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 1990.

Αρκεί να αντιληφθούμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων στο -24%. Ξεκάθαρα  έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.. Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες για τη βιομηχανία, τις μεταφορές αλλά και τη θέρμανση κτιρίων ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αμφισβητήσουμε την ατομική μας ευθύνη στην όλη διαδικασία η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η χώρα μας ετοιμάζει ένα νέο κλιματικό νόμο, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική αφού θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές αλλά και την οικονομία της χώρας μας. Πολλές μορφές εργασίας και επαγγέλματα θα αλλάξουν και το βάρος θα μετατεθεί σε νέα. Σκοπός μας πάντα η μείωση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050 και  για να το πετύχουμε αυτό θα βασιστούμε στις νέες τεχνολογίες και στην υψηλή εξειδίκευση ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2025, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μπαίνουν στο κάδρο του ενδιαφέροντος για την παραγωγή ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση οι τεχνολογίες αποθήκευσης πράσινης ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα όπως είναι η αντικατάσταση του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων με νέα μηδενικών ρύπων καθώς επίσης να συμβάλλουμε  στη μετάβαση στο φυσικό αέριο ή στις αντλίες θερμότητας. Τέλος ένα ακόμα μέτρο στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε είναι και η μελλοντική διαχείριση του νερού. Δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρούνται μεγάλες περίοδοι λειψυδρίας σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, η διαχείριση του νερού αποκτά δεσπόζουσα σημασία ιδίως όταν μιλάμε για αγροτικές περιοχές.

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι μπροστά μας και οι επιπτώσεις αναπόφευκτες. Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε το μέλλον που θα αφήσουμε σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

* Ο κ. Ιάσονας Φωτήλας είναι Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ