today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ιταλία: Αθωώθηκε ο Μπερλουσκόνι για την κατηγορία της δωροδοκίας μάρτυρα

Δικαστήριο αθώωσε σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την κατηγορία της δωροδοκίας μάρτυρα στη δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπι Γκέιτ».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπερλουσκόνι φερόταν να δωροδόκησε τον τραγουδιστή Μαριάνο Απιτσέλα με 157.000 ευρώ για να ψευδομαρτυρήσει σε δίκη στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείτο ότι είχε σεξουαλικές επαφές έναντι πληρωμής με μια 17χρονη μαροκινή χορεύτρια.

Ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του δεξιού κόμματος Forza Italia και κυβερνητικός εταίρος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αθωώθηκε τελικά για εκείνη την υπόθεση.

Για την κατηγορία της δωροληψίας αθωώθηκε ο Μαριάνο Απιτσέλα, ο οποίος απαλλάχθηκε – λόγω παραγραφής – για την κατηγορία της ψευδομαρτυρίας.

Ο Απιτσέλα ήταν τακτικός προσκεκλημένος σε πολλά από τα περιβόητα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι του Μπερλουσκόνι, οι αποκαλύψεις για τα οποία πυροδότησαν το σκάνδαλο που συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησής του.

Οι συνήγοροι υπεράπισης υποστήριξαν ότι ο Απιτσέλα ελάμβανε από το 2002 χρήματα σε μηνιαία βάση από τον Μπερλουσκόνι με τη μορφή αμοιβών ή δωρεών, που δεν σχετίζονταν με τις κατηγορίες που εξέταζε το δικαστήριο.

Η δίκη στη Ρώμη ήταν μία από τις τρεις αλληλένδετες υποθέσεις που οδηγήθηκαν σε δικαστήρια διαφορετικών πόλεων λόγω εδαφικής δικαιοδοσίας.

Σε άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε δικαστήριο του Μιλάνου, ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για δωροδοκία 24 μαρτύρων, κυρίως νεαρών καλεσμένων στα νυχτερινά πάρτι του. Τον περασμένο Μάιο οι εισαγγελείς ζήτησαν την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε φυλάκιση έξι ετών. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο του 2023.

Πέρυσι, δικαστήριο της Σιένα αθώωσε τον Μπερλουσκόνι για την κατηγορία δωροδοκίας άλλου μάρτυρα. Η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ