today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά των ομολόγων ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ

Mε το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κινήθηκε σήμερα η αγορά των ομολόγων. Οι αναλυτές σχεδόν ομονοούν σε μία αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75%. Ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 1,25%.

Επίσης είναι πιθανόν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αλλαγές στον μηχανισμό με τον οποίο μέχρι σήμερα χορηγεί φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες (TLTRO). Υπενθυμίζεται ότι μέσω του μηχανισμού αυτού και άλλων εργαλείων οι τράπεζες στην ευρωζώνη έχουν αποκτήσει ρευστότητα 2,1 τρισ. ευρώ. Υπό τις συνθήκες αυτές το Ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει να δανειστεί αύριο από τις αγορές 750 εκατ. ευρώ.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 119 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 89 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,94% από 5,08% την Παρασκευή έναντι 2,43 % του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,60% από 2,65% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 0,9877 δολάρια από το επίπεδο των 0,9856 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9851 δολάρια.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ