today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Εντυπωσιακά γλυπτά από ρυζόχορτο στο φετινό Wara Art Festival στην Ιαπωνία

«Πράγματα που φέρνουν ευτυχία» είναι το θέμα του 14ου Wara Art Festival, στο πλαίσιο του οποίου στο Uwasekigata Park της ιαπωνικής επαρχίας Niigita φιλοξενούνται και φέτος πελώρια γλυπτά από ρυζόχορτο (wara, στα ιαπωνικά).

Κάθε χρόνο, οι οργανωτές συνεργάζονται με το Musashino Art University για να αξιοποιήσουν το αχρησιμοποίητο άχυρο από τη συγκομιδή ρυζιού. Σπουδαστές τέχνης στο πανεπιστήμιο ανταποκρίνονται στην πρόκληση να δημιουργήσουν ξύλινες κατασκευές οι οποίες στη συνέχεια καλύπτονται με δεμάτια ρυζόχορτο. Αν και τα έργα που παρουσιάστηκαν στο περσινό φεστιβάλ ήταν γιγαντιαία ζώα που προκαλούσαν φόβο, η προσέγγιση στο φετινό είναι πιο γλυκιά.

Δύο από τα αχυρένια γλυπτά που ενσαρκώνουν την ευτυχία είναι αφενός ένα «maneki-neko (γάτα που κάνει νεύμα)» που είναι σύνηθες σύμβολο καλοτυχίας και αφετέρου, η απεικόνιση ενός «qilin», ενός όντος της κινεζικής μυθολογίας που λέγεται ότι όπου κι αν περνά φέρνει ευτυχία. Ανάμεσα σε αυτά καιτο «γλυπτό» ενός πεύκου που συμβολίζει σοφία και μακροζωία.

Αν και το 14ο Wara Art Festival επισήμως διεξήχθη στις 8 Οκτωβρίου, τα «γλυπτά» θα παραμείνουν στο Uwasekigata Park έως τα τέλη του μηνός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ