today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Μέγας Αλέξανδρος, μέγας μύθος. Στρατηλάτης, Φαραώ, προφήτης, φιλόσοφος – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Αν μιλάμε για μύθους, η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα έχει όλα ώστε ο στρατηλάτης να ανήκει σε αυτούς. Έχτισε μια αυτοκρατορία που απλώθηκε σε όλο τον τότε γνωστό Κόσμο. Ανέβηκε στον ουρανό με ένα ιπτάμενο άρμα. Και κατέβηκε στο βυθό της θάλασσας με μια γυάλινη καμπάνα.

Της Αγγελικής Κώττη

Όντως; Και αν δεν έγιναν όλα αυτά (εκτός από το πρώτο), έγιναν στη φαντασία των ανθρώπων. Τώρα, η Βρετανική Βιβλιοθήκη- British Library- στο Λονδίνο συνδυάζει ιστορίες πάνω από 2000 ετών σε μια έκθεση που περιλαμβάνει τα πάντα: Από πήλινες αστρολογικές πλάκες, αρχαίους πάπυρους και μεσαιωνικά χειρόγραφα, μέχρι ταινίες του Χόλιγουντ και του Μπόλιγουντ, κόμικ και βιντεοπαιχνίδια.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 21 Οκτωβρίου,  διασχίζει ηπείρους για να εξερευνήσει τις φανταστικές ιστορίες που μετέτρεψαν την κληρονομιά του Αλέξανδρου σε θρύλο και αναμένεται με ανυπομονησία.

Φαραώ, προφήτης, φιλόσοφος. Οι κουλτούρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας έχουν διαμορφώσει τον Αλέξανδρο σαν ένα φανταστικό ήρωα της καθεμιάς. Και σήμερα καλλιτέχνες και αφηγητές εξακολουθούν να προσπαθούν να ξανασκεφτούν τον άνθρωπο και τον μύθο του. Ποιος ήταν πραγματικά;

«Μέγας Αλέξανδρος: Η Δημιουργία ενός μύθου» τιτλοφορήθηκε η έκθεση, η οποία θα λειτουργεί στη βρετανική πρωτεύουσα (96 Euston Road) έως τις 19 Φεβρουαρίου του 2023. Ο οδηγός, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, καταγράφει την εξέλιξη ενός θρύλου που συνεχίζει να αιχμαλωτίζει το κοινό σήμερα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 20 ετών, ως βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας. Με το θάνατό του το 323 π.Χ., είχε δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον κόσμο – αλλά ο μύθος αποδείχθηκε ισχυρότερος από την ιστορική αλήθεια και η ζωή του Αλέξανδρου παραμένει βουτηγμένη στον μύθο.

Αμέτρητες ιστορίες διαποτίζουν δυτικούς και ανατολικούς πολιτισμούς και θρησκείες για πάνω από δύο χιλιετίες. Ακόμη και τώρα, ο Αλέξανδρος συνεχίζει να αφορά τις νέες γενιές και η εικόνα του παραμένει πρωταγωνιστική μέχρι σήμερα στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, ακόμη και τα βιντεοπαιχνίδια.

Ο κατάλογος της έκθεσης εξερευνά τις ιστορίες που ξεκίνησαν λίγο μετά τον μυστηριώδη θάνατο του Αλέξανδρου. Ιστορίες, που μέχρι τον Μεσαίωνα είχαν εξελιχθεί σε μια αφήγηση του Αλέξανδρου ως του ήρωα που κατακτούσε τα πάντα, που πολέμησε μυθικά θηρία και εξερευνούσε το άγνωστο χρησιμοποιώντας υποβρύχια και ιπτάμενα άρματα. Αυτοί οι απίστευτοι θρύλοι ζωντανεύουν με εξαίσιες πρωτότυπες εικονογραφήσεις σε βιβλία και χειρόγραφα από όλο τον κόσμο.

Ο χορηγός της έκθεσης, Kusuma Trust UK σημειώνει πως πρόκειται για την πρώτη έκθεση η οποία επικεντρώνεται αποκλειστικά στους μύθους και τους θρύλους του Αλέξανδρου. Στον πυρήνα της  θα βρίσκεται μια αποκλειστική επιλογή πρωτότυπου υλικού πολιτιστικής κληρονομιάς από 25 χώρες μαζί με σύγχρονες εκδοχές του θρύλου του Αλέξανδρου σε δημοφιλή μυθιστορήματα, ταινίες, μουσική και βιντεοπαιχνίδια, αναδεικνύοντας τη μακρά φήμη και την επίδραση του Αλέξανδρου μέχρι σήμερα.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα αναπτύξει επίσης μια σουίτα ψηφιακού περιεχομένου γύρω από την έκθεση, όπως ιστολόγια, κινούμενα σχέδια και βίντεο και έναν μικρό διαδικτυακό χώρο. Το έργο στοχεύει να προσελκύσει έως και 35.000 επισκέπτες στην έκθεση και να φτάσει σε χιλιάδες ακόμα, μέσω ψηφιακού περιεχομένου.

«Μέγας Αλέξανδρος: Μια ζωή στον θρύλο» τιτλοφορείται μια παράλληλη εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώραν στις 25 Οκτωβρίου.

Η Lindsay Allen, ο Tom Holland και ο Richard Stoneman, τρεις ειδικοί περί τον Μέγα Αλέξανδρο και την εποχή του, εξερευνούν τον άνθρωπο, τον ηγέτη και το μυθικό είδωλο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Θα μεταδίδεται ταυτόχρονα ζωντανά στην πλατφόρμα της. Μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια είτε για να παρακολουθήσετε προσωπικά (φυσικά), είτε για να τα παρακολουθήσετε στην πλατφόρμα μας (διαδικτυακά) είτε ζωντανά είτε εντός 48 ωρών μετά την παρουσίαση.

Ο Μέγας Αλέξανδρος (356–323 π.Χ.) προκάλεσε τεράστιες ιστορικές αλλαγές στον κόσμο της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής. Αλλά η απήχηση που πέτυχε ο θρύλος του τις επόμενες δύο χιλιετίες απλώθηκε ακόμα πιο μακριά – σε ξένους πολιτισμούς, θρησκευτικές παραδόσεις και μακρινά έθνη, με εκατοντάδες πολύχρωμους θρύλους του Αλεξάνδρου να λέγονται και να ξαναλέγονται σε όλο τον κόσμο.

Ο Αλέξανδρος ήρθε να ενσαρκώσει τις ανησυχίες του ελληνιστικού ανθρώπου. τροφοδότησε  ρωμαϊκές ιδέες για την τυραννία και τη βασιλεία. Ήταν φυλαχτό για τους ειδωλολάτρες του τέταρτου αιώνα και ήρωας του ιπποτισμού στον πρώιμο Μεσαίωνα. Εμφανίζεται σε εβραϊκά, χριστιανικά και ισλαμικά κείμενα, συχνά ως προφήτης του Θεού. Είτε μάχεται με φτερωτές αλεπούδες είτε συναντιέται με τις Αμαζόνες, κατεβαίνοντας στον κάτω κόσμο ή εφευρίσκοντας την πρώτη καταδυτική καμπάνα στον κόσμο, ο Αλέξανδρος εμπνέει ως ήρωας, ακόμα και σαν  θεός.

Σε μια δεύτερη εκδήλωση, με τίτλο «Αλέξανδρος: το τελικό μοντάζ» θα προβληθεί η ταινία του Ολιβερ Στόουν και ο σκηνοθέτης θα είναι στο πάνελ. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ