today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ν.Ηλιόπουλος: Η ομιλία του Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ δείχνει ότι κατανοεί το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον

«Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δείχνει ότι κατανοεί το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «OPEN», αναφορικά με την τάση επανακρατικοποιήσεων στην ενέργεια σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επανέρχεται στην ενέργεια», ανέφερε και έθεσε το εξής ερώτημα: «Είναι φυσιολογικό να δίνουμε 2 δισ. τον Σεπτέμβρη για να συγκρατήσουμε τις τιμές -χρήματα που βγαίνουν από τους φόρους των πολιτών και πηγαίνουν στην αισχροκέρδεια- και δεν είναι φυσιολογικό με 400 εκατ. να επανακτήσουμε τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ ώστε να συγκρατήσουμε έτσι τις τιμές;».

Ερωτηθείς για την πολιτική της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος απάντησε ότι «η ΔΕΗ το 2015 είχε χρέος που ξεπερνούσε τα 4 δισ., μέσα σε 4,5 χρόνια μειώσαμε το χρέος πάνω από 1 δισ., έγιναν 2,5 δισ. επενδύσεις και το ρεύμα στους καταναλωτές δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ». Ακόμη, μίλησε για αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ, σημειώνοντας πως «σύμφωνα με στοιχεία που βγήκαν τον Αύγουστο από τη Eurostat, η Ελλάδα έχει ετήσια αύξηση 200% στο φυσικό αέριο με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 60%». «Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», πρόσθεσε.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι «από τα 450 εκατ. που εγκρίθηκαν σε δάνεια από το Ταμείο, αυτά πάνε σε 13 επιχειρήσεις» και πως «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το 90% της χώρας, είναι καθολικά αποκλεισμένη». «Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας το δόγμα “προσαρμόζεστε ή πεθαίνετε”, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέει: Θα πεθάνετε», σχολίασε.

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ, ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε: «Δεν είμαστε εμείς που αφήσαμε τη χώρα με 15% έλλειμμα, δεν είμαστε το κόμμα που χρωστάει 350 εκατ. στις τράπεζες φεσώνοντας τον ελληνικό λαό». «Ο κ. Σταϊκούρας μια φορά τον μήνα ευχαριστεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε 37 δισ. στα ταμεία και έτσι αυτήν τη στιγμή η χώρα δεν έχει πρόβλημα για δανεισμό. Ακόμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε 12 τρίμηνα ανάπτυξη και ρυθμισμένο χρέος, με κλειδωμένο το 80% σε επιτόκιο 1%», είπε, μεταξύ άλλων. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, «μόνο στο πρώτο οχτάμηνο φέτος έφερε 7 δισ. επιπλέον φόρους» και πως «έχουμε 25% αυξημένους φόρους σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι στο 12%». «Είναι ξεκάθαρο ότι λεηλατούν την κοινωνία», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι πολύ κρίσιμη για εμάς» και πως «με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε αυτές τις εκλογές είναι εφικτή η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ