today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την υπόθεση υποκλοπών – Πόσο επηρεάζονται τα κόμματα

Την πρώτη δημοσκόπηση μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.  Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν μικρές μετατοπίσεις ψηφοφόρων στην πρόθεση ψήφου οι οποίες φαίνεται να επηρεάζουν τη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία περιορίζεται στις 6,3 μονάδες, με τη Ν.Δ. να καταγράφει πτώση περίπου 2% και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα άνοδο 1%. Αντίστοιχα άνοδο μιας μονάδας φαίνεται να καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

Το ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 68,6% θεωρούν ότι η  υπόθεση των παρακολουθήσεων θα επηρεάσει την πολιτική ζωή της χώρας, ποσοστό που παραμένει υψηλό και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κυβερνόντος κόμματος (50%), χωρίς όμως να την κατατάσσουν ψηλά στην ιεράρχηση των θεμάτων που τους απασχολούν, αφού υπολείπεται κατά πολύ της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Σε ότι αφορά τις κρίσεις των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, αυτή φαίνεται να επηρεάζεται ελάχιστα, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα της καταλληλόλητας για πρωθυπουργός με 10 μονάδες διαφορά από τον κ. Τσίπρα, χάνοντας όμως δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Ένας επικίνδυνος δείκτης για την κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι η πιθανότητα οι παρακολουθήσεις να επηρεάσουν την ψήφο του κόσμου, με ένα 28,9% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι πιθανόν να επηρεάσει την ψήφο τους, με το ποσοστό αυτό να παραμένει υψηλό και ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (15,9%).

Τα ποσοστά των κομμάτων με βάση τη δημοσκόπηση της GPO διαμορφώνονται ως εξης:

Ν.Δ: 31,4% (από 33,2 στη μέτρηση της 2ας Ιουλίου)

ΣΥΡΙΖΑ: 25,1% (από 24,2%)

ΠΑΣΟΚ: 12,1 % (από 11,1%)

ΚΚΕ: 5,7% (από 5,8%)

ΕΛ.ΛΥΣΗ: 4,8% (από 4,6%)

ΜΕΡΑ 25: (2,1% από 2,3%)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (1,2%)

ενώ το κόμμα του κ. Κασιδιάρη φαίνεται να υποχωρεί στο 1,6% και οι αναποφάσιστοι να προσδιορίζονται στο 10,1%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ