today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Σοβαρά τα τραύματα του Ρούσντι – Τώρα απειλούν και την Ρόουλινγκ

Ο «δρόμος προς την ανάκαμψη του Σαλμάν Ρούσντι έχει ξεκινήσει», αλλά «θα είναι μακρύς» μετά την επίθεση που δέχτηκε στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο ατζέντης του μυθιστοριογράφου.

«Τα τραύματα είναι σοβαρά», είπε ο πράκτορας, Andrew Wylie, σε ένα email στη βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφερόμενος σε τραύματα από μαχαίρι που υπέστη ο συγγραφέας στο λαιμό, το στομάχι, το μάτι, το στήθος και τον μηρό δύο ημέρες νωρίτερα. «Αλλά η κατάστασή του οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός μυθιστοριογράφος παρέμεινε στο νοσοκομείο την Κυριακή σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά βγήκε από τον αναπνευστήρα, κάτι που του επέτρεψε να μιλήσει και να αποδείξει ότι «η συνήθης τρελή και προκλητική αίσθηση του χιούμορ του παραμένει ανέπαφη», είπε ο γιος του Zafar Rushdie, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα τραύματα του πατέρα του «αλλάζουν τη ζωή του». Ανέφερε επίσης ότι η οικογένειά του ήταν «ευγνώμων για την έκχυση αγάπης και υποστήριξης από όλο τον κόσμο».

Ο Σάλμαν Ρούσντι έζησε κρυμμένος και υπό την αστυνομική προστασία για χρόνια αφού ο εκλιπών Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά το 1989 ζητώντας τον θάνατό του ως αντίποινα για το βιβλίο του Ρούσντι “Οι Σατανικοί Στίχοι“. Πολλοί μουσουλμάνοι ερμήνευσαν το βιβλίο του συγγραφέα ως βλάσφημο επειδή περιελάμβανε έναν χαρακτήρα που βρήκαν προσβλητικό για τον προφήτη Μωάμεθ. Πρόσφατα είχε αναφέρει πως πίστευε ότι η ζωή του «ήταν πολύ φυσιολογική και πάλι».

Συγγραφείς, ακτιβιστές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στο θάρρος του συγγραφέα και τη μακροχρόνια υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου παρά τους κινδύνους για τη δική του ασφάλεια. Ο συγγραφέας και μακροχρόνιος φίλος Ian McEwan αποκάλεσε τον Rushdie «έναν εμπνευσμένο υπερασπιστή των διωκόμενων συγγραφέων και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο» και ο ηθοποιός-συγγραφέας Kal Penn τον ανέφερε ως πρότυπο «για μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών, ειδικά για πολλούς από εμάς στη Νότια Ασία. της διασποράς προς την οποία έδειξε απίστευτη ζεστασιά».

Η αστυνομία ερευνά μια απειλή κατά της JK Rowling που έγινε μετά τη δημοσίευση της αντίδρασής της στα social media για την επίθεση.

Η Ρόουλινγκ  έγραψε στο Twitter: «Τρομακτικά νέα. Νιώθω πολύ άρρωστη αυτή τη στιγμή. Μακάρι να είναι καλά.”

Ένας χρήστης του Twitter με το όνομα Meer Asif Asiz απάντησε: «Μην ανησυχείς, είσαι η επόμενη».

Η Rowling ανέβασε print screen και ευχαρίστησε όλους όσοι έστειλαν υποστηρικτικά μηνύματα.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας είπε: «Λάβαμε μια αναφορά για μια διαδικτυακή απειλή και οι αστυνομικοί διενεργούν έρευνες».

Ο ίδιος λογαριασμός στο Twitter δημοσίευσε επίσης μηνύματα που επαινούσαν τον άνδρα που επιτέθηκε και μαχαίρωσε τον Ρούσντι στη σκηνή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το tweet προς τη Rowling φάνηκε να καταργήθηκε το πρωί της Κυριακής.

Σε δική τους  δήλωση, οι κεφαλές της Warner Bros Discovery (WBD), της εταιρείας ψυχαγωγίας πίσω από τις κινηματογραφικές προσαρμογές της σειράς Χάρι Πότερ της Ρόουλινγκ, καταδίκασαν έντονα τις απειλές κατά της συγγραφέως.

«Στεκόμαστε στο πλάι της και δίπλα σε όλους τους συγγραφείς, τους αφηγητές και τους δημιουργούς που εκφράζουν γενναία τη δημιουργικότητα και τις απόψεις τους. Η WBD πιστεύει στην ελευθερία της έκφρασης, στον ειρηνικό λόγο και στην υποστήριξη όσων προσφέρουν τις απόψεις τους στη δημόσια σκηνή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σκέψεις μας είναι με τον Sir Salman Rushdie και την οικογένειά του μετά την παράλογη πράξη βίας στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία καταδικάζει σθεναρά κάθε μορφή απειλής, βίας ή εκφοβισμού όταν οι απόψεις, οι πεποιθήσεις και οι σκέψεις ενδέχεται να διαφέρουν».

Η Ρόουλινγκ κάλεσε επίσης το Twitter να αναλάβει δράση. Τους ρώτησε αν υπάρχει πιθανότητα κάποιας υποστήριξης, αλλά η απάντηση ήταν απίστευτη: «Μετά από έλεγχο των διαθέσιμων πληροφοριών, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν παραβιάσεις των κανόνων του Twitter στο περιεχόμενο που αναφέρατε. Εκτιμούμε τη βοήθειά σας και σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνήσετε ξανά στο μέλλον εάν δείτε πιθανές παραβιάσεις.”

Η Rowling απάντησε ρωτώντας: «Αυτές είναι οι οδηγίες σας, σωστά; «Βία: Δεν επιτρέπεται να απειλείτε με βία εναντίον ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Επίσης, απαγορεύουμε την εξύμνηση της βίας… Τρομοκρατία/βίαιος εξτρεμισμός: Δεν επιτρέπεται να απειλείτε ή να προωθείτε την τρομοκρατία…»

Προς το παρόν, δεν υπάρχει απάντηση…

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ