today-is-a-good-day
25.1 C
Athens

Η διπλή τουρκική πρόκληση σε Μεσόγειο και Θράκη και τα ηχηρά μηνύματα της κυβέρνησης

Παραμονές του απόπλου του τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας με κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας  ετοιμάζεται να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πρόκληση, ακόμη και το σενάριο της επανάληψης της κρίσης του καλοκαιριού του 2020, αν το «Abdulahamid Han», συνοδευθεί από πολεμικά πλοία.

Του Κώστα Πασίση

Το μήνυμα  που εκπέμπει η Αθήνα προς την Άγκυρα  είναι ότι δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση της κυριαρχίας της αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της…

Το «Abdulahamid Han», βρίσκεται ήδη στα ελληνικά ραντάρ και θα παραμείνει εκεί μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ταυτόχρονα τα στρατιωτικά επιτελεία έχουν σχεδιάσει  μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης, εάν και εφόσον, απαιτηθεί.

Το βασικότερο εξ αυτών είναι η παρεμπόδιση του τουρκικού  πλοίου να πραγματοποιήσει έρευνα σε «απαγορευμένη περιοχή».

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Και όλα αυτά στην καρδιά του Καλοκαιριού.

Σε πολιτικό επίπεδο ο  υφυπουργός Παιδείας   και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος θα το πάει κλιμακωτά για να μετρήσει αντιδράσεις.

Ορίζοντας θα είναι οι τουρκικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Όσο πλησιάζουν – πρόσθεσε- τόσο θα αυξάνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επειδή αυτό θέλει να «πουλήσει» στο λαό του».

Κατά τον κ. Συρίγο, ο Ερντογάν θέλει να είναι η Ελλάδα που θα κάνει την πρώτη ακραία κίνηση στο πεδίο, για να νομιμοποιήσει στη συνέχεια τη δική του ακραία επιθετική συμπεριφορά.

Επίσης ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της ΝΔ και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα διεθνών σχέσεων, επισήμανε ότι η Τουρκία θέλει «τζαρτζαρίσματα» με την έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου στη Μεσόγειο

Για το ίδιο θέμα ο Αλεξάνδρος Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απέκλεισε το σενάριο της κρίσης με την Τουρκία.

«Υπάρχουν διάφορα σενάρια, και ίσως το χειρότερο για εμάς είναι οι Τούρκοι να έρθουν στην περιοχή μέσα της μέσης γραμμής που είναι η δική μας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εκεί που έκανε και τις έρευνες το Ορούτς Ρέις πριν από δύο χρόνια και να κάνουν εκεί τη γεώτρηση. Σε περίπτωση που γίνει αυτό κι έχοντας προβλέψει τη δική μας αντίδραση, το γεωτρύπανό τους θα έρθει με συνοδεία πάρα πολλών πολεμικών σκαφών. Αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα να κινητοποιήσει μεγάλος μέρος του στόλου και να έχουμε σχεδόν μια επανάληψη του 2020».

Όσον αφορά την πορεία του «Abdulahamid Han», τα σενάρια είναι δυο.

Το πρώτο είναι κατευθυνθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ όπου η Τουρκία έχει κάνει ήδη έξι γεωτρήσεις, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί τα γεωτρύπανα ως μέσο πίεσης παρά ως εργαλείο έρευνας υδρογονανθράκων.

Το δεύτερο είναι να πλεύσει στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Το Τελ Αβιβ πάντως  ζητώντας από την Αθήνα την έκδοση NAVTEX για ασκήσεις Νότια της Κρήτης, «τσαλάκωσε» διπλωματικά  το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύοντας στο πεδίο πόσο ισχυρές,  σημαντικές και κυρίως λειτουργικές είναι οι διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής μας.

Νέα πρόκληση της Τουρκίας στη Θράκη

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία συνεχίζει το «βιολί» των προκλήσεων.

Ο κ. Τσαβούσογλου με ανακοίνωση του κατηγορεί την  Ελλάδα ότι παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες «των συμπατριωτών» του στη Θράκη  με τη νομοθετική ρύθμιση για τους Μουφτήδες. Και καλεί  την Ελλάδα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»!

Η συγκεκριμένη πρόκληση φυσικά δεν έμεινε αναπάντητη από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημά της, ηθελημένα παραποιεί την αλήθεια όσον αφορά την Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη.

Ο νέος νόμος, ο οποίος συντάχθηκε μετά από μακρά διαβούλευση με εκπροσώπους της Μειονότητας, δημιουργεί ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στην Θράκη, πλήρως συμβατό με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τις αρχές και τα νενομισμένα του Ισλάμ», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Τουρκία έκανε θέμα το κλείσιμο 4  μειονοτικών σχολείων που ήταν χωρίς μαθητές στη Θράκη, παραβλέποντας ότι το υπουργείο Παιδείας έκανε το ίδιο για αλλά 70 σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ