today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

AirBnb: Ανάκαμψη της αγοράς με ρεκόρ κρατήσεων στην Ελλάδα

Σε ρυθμούς ρεκόρ θα κινηθεί και η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα εφέτος, όπως τονίζει σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συνδέσμου εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, Νάσος Γαβαλάς διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Mint.

“Ήδη από την Άνοιξη προβλέπαμε ότι οι κρατήσεις για την φετινή σεζόν ήταν πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και αυτές του 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό συνολικά σημειώνει ο κ. Γαβαλάς και προσθέτει: Παρά ένα σχετικά “μουδιασμένο” Ιούνιο, κυρίως στην Κρήτη, πλέον θεωρούμε ότι η υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τόσο σε επίπεδα πληρότητας όσο και σε επίπεδα τιμής διανυκτέρευσης (ADR).

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπως τονίστηκε, ακόμα δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς οι παγκόσμιες εξελίξεις (κόστος ενέργειας, πληθωρισμός) θα καθορίσουν τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πόσα είναι τελικά τα καταλύματα στις πλατφόρμες;

Αυτό είναι ερώτημα που πλανάται διαρκώς στις συζητήσεις που αφορούν και τη βραχυχρόνια μίσθωση . Μάλιστα ο σύνδεσμος εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (STAMA Greece) διευκρινίζει ότι όταν λέμε καταλύματα μετράμε κάθε είδους κατάλυμα που έχει βρει τη θέση του στις online πλατφόρμες κρατήσεων Airbnb, Booking.com, VRBO, & Trip Advisor. Οι τύποι των καταλυμάτων είναι οι εξής: Hotels, Apartments, Serviced Apartments, Villas, Rooms to let, Hostel και όσο και εάν κάνει εντύπωση και μερικά σκάφη. Ό, τι ενοικιάζεται δηλαδή στις πλατφόρμες.

Τα καταλύματα στο σύνολο της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent, στρατηγικού συνεργάτη του STAMA το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας που βρίσκονται στις πλατφόρμες είναι της χώρας είναι 187.695 καταλύματα, εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών.

Τα καταλύματα στην Αθήνα (λεκανοπέδιο) και τον Πειραιά

Βάσει των στοιχείων της Transparent το σύνολο των καταλυμάτων στην εξεταζόμενη περιοχή εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών αυτή τη στιγμή είναι 11.328 καταλύματα.

Τα καταλύματα της Θεσσαλονίκης

Η πόλη προσφέρει πλειάδα τύπου καταλυμάτων και μάλιστα πού υψηλού επιπέδου. Ο προορισμός είναι συνυφασμένος με την Χαλκιδική. Η πόλη όμως και η ευρύτερη περιοχή διαθέτει 3.047 καταλύματα εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών, αναφέρει ο σύνδεσμος.

Τι γίνεται με την φορολογία της βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Σε πρόσφατο συνέδριο για τη βραχυχρόνια μίσθωση, στελέχη της ΑΑΔΕ είχαν επισημάνει ότι τετραπλασιάστηκαν τα φορολογικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, από τα καταλύματα της , όταν έγινε πράξη η θεσμοθέτηση του Αριθμού Μητρώου των Ακινήτων στα εν λόγω καταλύματα.

Από το 2018 που για πρώτη φορά έγινε πράξη το μητρώο στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως τονίστηκε, τα έσοδα τετραπλασιάστηκαν. Μάλιστα για όσους ακόμα δεν έχουν αναρτήσει το ΑΜΑ στις πλατφόρμες, όπου γίνονται οι κρατήσεις ή έχουν κάνει κάποιο λάθος και δεν το έχουν διορθώσει, από τον Σεπτέμβριο θα έλθουν πρόστιμα που φτάνουν και τα 5.000 ευρώ, όπως προειδοποίησαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2019 ήταν 1,4 δισ. ευρώ, το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 πήγαν στα 1,33 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ και στην βραχυχρόνια μίσθωση παρατηρείται το φαινόμενο της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, καθώς τα 2/3 της ζήτησης καταγράφεται στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Διαμαρτυρία ξενοδόχων σχετικά με την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» 2022

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» πριμοδοτούνται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου οι διακοπές των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας και τα οποία η Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δήλωνε αδυναμία να ελέγξει, αναφέρει σε δήλωση του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος. Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως, αφού την ορίσει με τρόπο επαρκή και ξεκάθαρο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα, να προβλέψει και για αυτήν ένα νομοθετικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κλπ.), ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Στη Μύκονο η ακριβότερη μέση τιμή διανυκτέρευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent (link https://www.seetransparent.com/en/index.html) στρατηγικού συνεργάτη του STAMA Greece (link www.stamagreece.gr) καταγράφεται η πληρότητα στους βασικούς νησιωτικούς προορισμούς:

Κρήτη : Πληρότητες (occupancy) στο 82% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 345.00 €

Ρόδος: Πληρότητες (occupancy) στο 63% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 250.00€

Κέρκυρα: Πληρότητες (occupancy) στο 85% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 156.00€

Μύκονος: Πληρότητες (occupancy) στο 75% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 742.00€

Σαντορίνη: Πληρότητες (occupancy) στο 100% με μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR) στα 320.00€

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ