Ο Ζελένσκι ζητά τη συγκρότηση “ειδικού δικαστηρίου” που θα εξετάσει τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

ΑΠΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα να συγκροτηθεί ένα «ειδικό δικαστήριο» που θα ερευνήσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, απευθυνόμενος σε ένα διεθνές συνέδριο για τα εγκλήματα πολέμου που οργανώθηκε στη Χάγη.

«Οι σημερινοί δικαστικοί θεσμοί δεν μπορούν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλους τους ενόχους. Κατά συνέπεια, χρειάζεται ένα ειδικό δικαστήριο για να δικάσει τα εγκλήματα της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ζελένσκι στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο, ώστε τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Ουκρανία να μην μείνουν ατιμώρητα.

«Αξίζει να το δούμε αυτό, όπως αντιλαμβάνομαι, πρέπει να καλύψουμε το κενό. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία», εξήγησε ο Χούκστρα αναφερόμενος στις πιθανότητες να δικαστούν στη Χάγη τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ολλανδός υπουργός παραδέχτηκε ότι «πιθανότατα δεν θα είναι εύκολο» να συγκροτηθεί ένα τέτοιο δικαστήριο αλλά «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία όπως μπορούμε».

Η εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είπε ότι το Κίεβο έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε βάρος 127 υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.