today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Οι νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας και η διπλή πρόκληση της Τουρκίας 

Παρά την Πρωθυπουργική εκτίμηση για ήρεμο Καλοκαίρι στο Αιγαίο, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ κρίσιμη χαρακτηρίζεται η 20η Ιουλίου, ημερομηνία, όπου θα πάει στα Κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν με σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο του, προκειμένου να παραστεί σε μια ανατολίτικη κιτς φιέστα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Του Κώστα Πασίση

Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι «κυκλωμένη» στο Μαξίμου επειδή εκτιμάται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προβεί σε μια προκλητική κίνηση, που θα εκτοξεύσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το εν λόγω σενάριο είχε συζητηθεί εδώ και μέρες στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ, ωστόσο οι δηλώσεις του Έντι Ζεμενίδη, παράγοντα με επιρροή στο ελληνικό λόμπι των  ΗΠΑ, ότι ο  Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, προκάλεσαν προβληματισμό και διπλωματική κινητικότητα.

Το σενάριο, περί προσάρτησης των κατεχόμενων στην Κύπρο, που κυκλοφόρησε  συζητήθηκε αλλά είναι ακραίο ακόμη και για τον απρόβλεπτο Ερντογάν, όπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές επί των διεθνών σχέσεων

Προσάρτηση σημαίνει αλλαγή συνόρων και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και η συγκυρία δεν προσφέρεται για μια τέτοια πρωτοβουλία, μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και τα μηνύματα από τις ΗΠΑ.

Το σενάριο για ανακοίνωση δημοψηφίσματος με ερώτημα την προσάρτηση των  κατεχομένων χαρακτηρίζεται ως πιο ρεαλιστικό ενδεχόμενο, που αυτόματα οδηγεί σε νέα δυσκολότερη… πίστα διπλωματικά, την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι να κυρωθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ από το κοινοβούλιο του, μπορεί να προβεί σε νέα διπλωματικά … τσαλιμάκια εκμεταλλευόμενος την αντίληψη ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Γερμανία ότι μέχρι να κλείσει η εκκρεμότητα με τη Σουηδία και τη Φιλανδία, ο Σουλτάνος δεν πρέπει να πιεστεί περαιτέρω…

Το έτερο μεγάλο θέμα, που απασχολεί τη χώρα μας είναι το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας.

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η  εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι η πρόκληση θα λάβει χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ και όχι νότια της Κρήτης, σε περιοχές ελληνικών ερευνών καθώς σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος για «τζαρτζάρισμα» με την Ελλάδα είναι αυξημένος και ο Ερντογάν θέλει safe καταστάσεις…

Την ίδια στιγμή ο φιλοκυβερνητικός Τουρκικός τύπος συντηρεί το ψυχροπολεμικό κλίμα. Σχεδόν καθημερινά γράφονται ρεπορτάζ ότι η Ελλάδα στρατικοποιει παράνομα τα νησιά του Αιγαίου.

Το μήνυμα που στέλνει πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι καθαρό και έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου.

«Δεν θα υπάρξει βελτίωση όσο η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Σε νέα μεγάλη κινητικότητα, όμως, είναι και η Ελληνική Διπλωματία.

Στο ευρωκοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το μεταναστευτικό και τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ένα θέμα στο οποίο επενδύει η τουρκική προπαγάνδα για να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας.

«Χτυπάμε τα δίκτυα των διακινητών που εργαλειοποιούν ανθρώπους. Να σκέφτεστε για push-forwards, όχι pushbacks. Έχουμε Κοινή Δήλωση με την Τουρκία. Όταν ένα σκάφος φεύγει από τουρκικό λιμάνι, είμαστε αφελείς αν πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει παρά τη γνώση της τουρκικής κυβέρνησης, απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πάνω σε αυτή τη βάση έχει αρχίσει ένας μαραθώνιος επαφών με ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιφυλάξεις για την πολιτική της Ελλάδας. Στόχος να αλλάξει το κλίμα.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που «δουλεύει» η κυβέρνηση είναι να μπει η Τουρκία στο κάδρο των κυρώσεων, για τη στάση της στον πόλεμο.

Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ, λένε διπλωματικές πηγές…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ