Δήμος Αθηναίων: Ολοκληρώθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις αντιγκράφιτι στην πλατεία Λαρίσης και το πάρκο Δεξαμενής

Νέα όψη απέκτησαν η πλατεία Λαρίσης (απέναντι από τον Σταθμό) και το πάρκο Δεξαμενής στα Άνω Πετράλωνα, με την ολοκλήρωση δύο μεγάλων επιχειρήσεων αντιγκράφιτι, σε συνολική επιφάνεια 700 τ.μ. που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, με τη χρήση 318 λ. διαλυτικού υγρού, στο πλαίσιο των εντατικών δράσεων καθαρισμού όλων των γειτονιών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Λαρίσης καθαρίστηκαν 460 τ.μ. επιφάνειας από πέτρα και μάρμαρο, με υψηλή πίεση νερού και ειδικό διαλυτικό υγρό (συνολικά 145 λίτρα) σε μία εβδομάδα, από εννέα εργαζομένους του δήμου.

Αντίστοιχης κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Δεξαμενής, στα Άνω Πετράλωνα, όπου οι τοίχοι από πέτρα και μάρμαρο, περιμετρικά του πάρκου, παρέμεναν για πολλά χρόνια βανδαλισμένοι από χρώματα με σπρέι, ειδικούς μαρκαδόρους και μπογιές. Σε συνδυασμό με τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, η επιχείρηση της αφαίρεσης σε 240 τ.μ. επιφάνεια ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, ωστόσο ολοκληρώθηκε με τη χρήση 173 λίτρων διαλυτικού υγρού.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επισημαίνει τη για «πρώτη φορά» προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να αλλάξει η εικόνα των μουτζουρωμένων και εγκαταλελειμμένων τοίχων της πόλης. «Εδώ και 2,5 χρόνια, με συντονισμένες επιχειρήσεις, παρεμβαίνουμε εντατικά στο κέντρο και τις γειτονιές, αναμορφώνοντας σημεία που για πολλά χρόνια είχαν αφεθεί στο έλεος του παράνομου γκράφιτι. Με όλα τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε, συνεχίζουμε να αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο, προς όφελος των Αθηναίων και των επισκεπτών, δημιουργώντας μία πόλη περισσότερο ανθρώπινη, αξιοπρεπή και όμορφη, τόσο να ζεις όσο και να επισκέπτεσαι», τονίζει ο κ. Μπακογιάννης.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, αναφερόμενος στη διαρκή «μάχη» με τις μπογιές και τις μουτζούρες που δίνουν οι υπάλληλοι καθαριότητας, σημειώνει: «Με αλλεπάλληλες δράσεις, έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε περισσότερα από 33.000 τ.μ. επιφάνειας βανδαλισμένων τοίχων, στο κέντρο και τις γειτονιές. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με τον ίδιο ενθουσιασμό».

Οι επιχειρήσεις αντιγκράφιτι του Δήμου Αθηναίων έχουν ολοκληρωθεί σε δεκάδες σημεία της πόλης, όπως στη Σταδίου, την Ακαδημίας, την Αθηνάς, τον πεζόδρομο της Ερμού, της Αποστόλου Παύλου, τον Λυκαβηττό, την Πλάκα, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» κ.ά., ενώ μετά από κάθε εργασία τοποθετείται ειδικό υλικό αντι-γκράφιτι και υδρόφοβης μπογιάς, προκειμένου να αποτρέπεται μελλοντικά η δημιουργία νέας ρύπανσης.