today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Οι κόντρες για το χάλι της Αθήνας, η πώληση του Alpha και του Action 24 και η εκτίμηση της Fitch για την οικονομία

Άνοιξαν τα θηκάρια και βγήκαν τα μαχαίρια στην Αθήνα με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έστειλε επιστολή στον Τ.Θεοδωρικάκο και στον Μάκη Βορίδη για την αφόρητη κατάσταση του κέντρου με τις διαδηλώσεις και τα event που κλείνουν το κέντρο, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες ενόχλησε το Μαξίμου. Αποτέλεσμα αρκετοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την παρέμβαση του δημάρχου να μιλούν για όψιμες ευαισθησίες που προσπαθούν να στρέψουν αλλού τις ευθύνες από το φιάσκο του μεγάλου περιπάτου και τις τρύπες που ποτέ δεν κλείνουν με τις οποίες έχει γεμίσει την Αθήνα, αλλά και την  μετατροπή της πόλης σε ένα αφόρητο πάρκινγκ. Σε κάθε περίπτωση η κόντρα αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει και πολιτικό χρώμα…

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η πώληση του Action 24 στους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη με τη συμφωνίες να κλειδώνουν μετά από συνάντηση που έγινε χθες σε καλό κλίμα. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαδικασία του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων του τηλεοπτικού σταθμού από την Deloitte. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κανάλι με τη νέα διοίκησή του θα εκπέμπει από τα στούντιο του Γαλατσίου, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν το ντιλ περιλαμβάνει και την εφημερίδα που εκδίδει ο όμιλος του Action 24. PΠάντως μέχρι να μπουν οι τελικές υπογραφές και να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα το γεγονός δεν είναι ανακοινώσιμο.

Πίσω πηγαίνει το επενδυτικό πρόγραμμα του Απόστολου Βακάκη και αυτό αποτελεί στρατηγική απόφαση. Θέλει να «χτίσει» ταμειακά διαθέσιμα για την Jumbo, καθώς εκτιμά όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ότι θα μπούμε σε ύφεση. Έτσι πηγαίνει πίσω δαπάνες επενδυτικές για το 2024 με το βλέμμα στραμμένο στη διατήρηση αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων. Για του χρόνου πάντως στρέφεται στο άνοιγμα δύο ακόμα υπερκαταστημάτων στη Ρουμανία και ενός στην Κύπρο. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται να απομακρυνθεί και από αυτόν το σχεδιασμό…

Μεγάλη η ζήτηση για το πράσινο ομόλογο της Lamda με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως προσφέρονται ήδη τα διπλά κεφάλαια από τα 230 εκατ.ευρώ. Η δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται σήμερα 8 Ιουλίου και το εύρος επιτοκίου έχει οριστεί μεταξύ 4,7% και 5,2%. Τα κεφάλαια, αναμένεται να στηρίξουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρεάις. Ειδικότερα θα διοχετευθούν σε πράσινη ενέργεια, βιώσιμα κτήρια και αστικούς χώρους για τη δημιουργία μιας έξυπνης πόλης στο Ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση για τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νεότερα σήμερα, που ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά.

Μια παράτολμη εκτίμηση θα κάνουμε. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σήμερα η Fitch δεν θα μας αναβαθμίσει, αλλά θα έχει θετικό outlook. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος και ο αυξημένος πληθωρισμός θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση, λένε στην αγορά. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν ότι μια αναβάθμιση θα έρθει, κυρίως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μακάρι να έχουν δίκιο. Πάντως χθες αργά το βράδυ, βαθμολογία B2 έδωσε η Moody’s στα senior preferred ομόλογα της Alpha Bank και B3 σε τίτλους senior non-preferred και Tier 2.Πρόκειται για τίτλους που εκδίδονται μέσω του προγράμματος Μεσοπρόθεσμων Ομολογιών (EMTN) της Alpha Bank ύψους 15 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως αναφέρει ο οίκος η τράπεζα μπορεί να εκδώσει χρέος που κατατάσσεται στις παραπάνω κατηγορίες.

Σε μία καλή κίνηση προχώρησε η Λάμψα, η οποία επιβραβεύει τους εργαζομένους της με 1.000 ευρώ. όπως μαθαίνουμε αποτελεί απόφαση προσωπική του ιδιοκτήτη, καθώς οι εργαζόμενοι άντεξαν σε μία δύσκολη περίοδο, αυτήν της πανδημίας. Μάλιστα, ανταπεξέρχονται και σήμερα με την αύξηση των τουριστών στη χώρα και τις κρατήσεις να φτάνουν τα …προ πανδημίας επίπεδα.

Μια ωραία πληροφορία για το τέλος. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξετάζει επενδύσεις όχι στα φάρμακα αλλά στον…τουρισμό. Η εκταση των πρώην κατασκηνώσεων στην Πάργα, που διαχειρίζεται η Black Delta, έχει βρεθεί στο στόχαστρο του επιχειρηματία.

Ένα είναι το μήνυμα της οικογένειας Βαρδινογιάννη μετά την πώληση του 50% του
Alpha στην Primos Media. Αυτό είναι ο περιορισμός της έκθεσης στα Μέσα Μαζικής
Ενημέρωσης, ενώ σημειώνεται πως αφού ανακοινώθηκε η απόκτηση του Alpha από
τη Motor Oil αρκετοί θεσμικοί επενδυτές είχαν εκφράσει την απορία τους για αυτή
την κίνηση και είχαν σημειώσει πως ένα διυλιστήριο φεύγει από τη βασική
δραστηριότητα της ενέργειας και περνάει στα Μέσα Ενημέρωσης. Σε κάθε
περίπτωση η αγορά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αισθάνεται ικανοποίηση από
την απόφαση της Motor Oil για απεμπλοκή –σταδιακή- από τα ΜΜΕ.

Εν εξελίξει είναι οι εργασίες για την ανακατασκευή του InterContinental Resort στην
Κρήτη , που ανήκε στον όμιλο Μαμιδάκη. Υπενθυμίζεται πως πλέον έχει περάσει
στα χέρια της Hines και της Henderson Park, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της
στήλης αναμένεται έως το 2023 να είναι έτοιμη η νέα μονάδα. Στόχος να
ολοκληρωθούν οι εργασίες πριν το καλοκαίρι, πριν την έναρξη δηλαδή της
καλοκαιρινής σεζόν, επομένως το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2023 αναμένεται
να ανοίξουν οι πόρτες του νέου ξενοδοχείου.

Θα βρεθεί αγοραστής για το Village Resort Waterpark που βρίσκεται στη Χερσόνησο του Ηρακλείου; Όπως όλα δείχνουν δεν θα βγει σε πλειστηριασμό το ακίνητο και αυτό γιατί υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από δύο αγοραστές. Επομένως η Cepal αναμένει να δει τι θα γίνει, καθώς το χρέος για το οποίο βγαίνει στο σφυρί είναι της τάξεως των 400.000 ευρώ. Επομένως, η διαδικασία του πλειστηριασμού μπορεί να ανασταλεί και με αυτό τον τρόπο να ολοκληρωθεί το deal μεταβίβασης του ξενοδοχείου στο νέο ιδιοκτήτης. Η τιμή πρώτης προσφορά θα ήταν 19,01 εκατ.ευρώ και αφορά σε ακίνητο συνολικής έκτασης 38.154,31 τ.μ.

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται θεσμοί και υπουργείο Οικονομικών με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και να υπάρξει αναθεώρηση στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο μαζί με την τελική μορφή των υφιστάμενων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει και το REPower EU. Στόχος είναι μέχρι η Κομισιόν να επιβεβαιώσει τις αλλαγές και να δημοσιεύσει τις αλλαγές να προστεθούν προβλέψεις για το REPower EU, να είναι δηλαδή έτοιμη η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο.

Αλλάζει όνομα, όμως είναι ήδη γνωστό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μετονομάζεται σε Hellenic Train, μια κίνηση που σηματοδοτεί τη στροφή της εταιρείας στη νέα εποχή και τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μάλιστα, εκτός από τις παραπάνω επενδύσεις αναμένεται να παραληφθούν νέα τραίνα, τα οποία να είναι πιο γρήγορα και πιο σύγχρονα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο σύστημα online κρατήσεων, το οποίο σηματοδοτεί τη στροφή της εταιρείας στις νέες τεχνολογίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ