today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Το πρώτο προεκλογικό μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξελίχθηκε το πρώτο άτυπο προεκλογικό debate στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Ενώ για άλλη μια φορά ο αρχηγός της ΝΔ  διέψευσε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, επιχειρώντας να βάλει ένα «φρένο» στην ακατάσχετη εκλογολογία.

Του Κώστα Πασίση

Μητσοτάκης και Τσίπρας ξεδίπλωσαν τις στρατηγικές τους, έχοντας και οι δύο αρχηγοί το βλέμμα τους στη μεσαία τάξη, στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και στους συνταξιούχους, που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές του 2019.

Κατ’ αρχήν ο Πρωθυπουργός προκάλεσε τη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή, επειδή η κοινωνική πολιτική από …μειονέκτημα που ήταν στο παρελθόν έγινε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη ΝΔ, με τις δεκάδες παρεμβάσεις που έκανε η σημερινή κυβέρνηση για να διορθώσει πολλές από τις εργασιακές μνημονιακές ανορθογραφίες.

Ίσως γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης δανείσθηκε το σύνθημα του ΚΚΕ και είπε στη Βουλή «νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη», πικάροντας ελαφρώς τα κόμματα της Αριστεράς που αιφνιδιάστηκαν από την ατάκα…

Ο Πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή για αναδείξει την αξιοπιστία και την ποιοτική διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι σε όλα, ακόμη και αν πρόκειται για φιλολαϊκά μέτρα ή θέματα με εθνικό πρόσημο.

Τα «ατού» Μητσοτάκη

Στη μάχη της Βουλή ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα «χαρτιά» του και έριξε τέσσερα από αυτά  χαρτιά.

Το πρώτο αφορά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στο διάστημα της τριετούς διακυβέρνησης σε τομείς όπως η εργασία, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Την επίλυση του  χρόνιου και τεράστιου  προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Και  την κατάργηση μια σειράς επαχθών φόρων, με «προμετωπίδα» τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.

«Το είπαμε το κάναμε», υπογράμμισε σε κάποια αποστροφή του λόγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα σύνθημα που φαίνεται θα επαναλάβει πολλές φορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μεγάλο στόχος του είναι να συγκρίνουν οι πολίτες  τα πεπραγμένα της περιόδου διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με  αυτά της τελευταίας τριετίας.

Και αυτό επειδή- όπως λένε συνεργάτες του-  ακόμη και σήμερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την ίδια συνταγή, εύκολα λόγια και κίβδηλες υποσχέσεις,  για να γίνει ελκυστικός στο εκλογικό σώμα.

Έτσι μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δη  στο 2015, όταν ο τόπος βυθίστηκε στην κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα με τις κλειστές Τράπεζες και τους συνταξιούχους να κλαίνε έξω από τα καταστήματα…

Το δεύτερο είναι οι προγραμματικές εξαγγελίες για τα μέτρα που έπονται και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2023.

Μια γεύση αυτών έδωσε ο Πρωθυπουργός με την προαναγγελία της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023.

Οι μεγάλες ανακοινώσεις όμως αναμένεται να γίνουν στη ΔΕΘ και πιθανότατα να κρίνουν την αυτοδυναμία της ΝΔ στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Το τρίτο δυνατό χαρτί του είναι οι στρατηγικές επιλογές της χώρας στην  εξωτερική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι με το Διεθνές Δίκαιο. Πήρε καθαρή θέση υπέρ της Δύσης στον Ρωσοουρανικο πόλεμο.

Ψήφισε την Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία αλλά και την Ελληνοαμερικανική  και θωράκισε αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας,  προκαλώντας μέγιστο εκνευρισμό στον Ερντογάν.

Ο τέταρτος «άσος» έχει να κάνει με τη σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική παράγοντα αστάθειας, που θα διορθωθεί μετα τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι θα παίξει  δυνατά αυτό το χαρτί επισημαίνοντας ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Τα «όπλα» του Αλέξη Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προέβη στις δικές του κινήσεις.

Εστίασε στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, στην τιμή της βενζίνης, τη διαχείριση της πανδημίας και τη Novartis,  εκτιμώντας ότι αυτά τα θέματα αποτελούν «αχίλλειο πτέρνα» για την κυβέρνηση και ταυτόχρονα ο δικός του προνομιακός χώρος.

Επιπλέον, προσπάθησε να αποδημήσει το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα.

Δεν θα πάρουν αυξήσεις, οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη κάτω από 1000 ευρώ, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τα εξωτερικά ζητήματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υπέστη Βατερλό στη Μαδρίτη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σήκωσε επίσης τους τόνους στην υπόθεση της Novartis, ενδεχομένως για να καλύψει την παραπομπή Παππά και Παπαγγελοπουλου στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως άφησε να εννοηθεί και ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του.

Τέλος, κάλεσε δύο φορές τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί για το θέμα των πρόωρων εκλογών,  προφανώς για να διερευνήσει τις προθέσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ