today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Οι πρόωρες εκλογές που έρχονται, οι εκτιμήσεις των κρυφών δημοσκοπήσεων, τα προβλήματα στη Vodafone, και η νεκρανάσταση της Βαράγκης

Μεγάλη κινητικότητα στα πολιτικά επιτελεία έχει προκαλέσει η αποστροφή του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή ομιλία του στον ΣΕΒ ο οποίος δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν “την άνοιξη του 2023”, δήλωση που από μόνη της συνιστά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Να θυμίσουμε ότι οι εκλογές το 2019 έγιναν Ιούλιο, άρα καλοκαίρι, με την καταληκτική ημερομηνία πλέον για τις εκλογές να έρχεται πιο μπροστά κατά τουλάχιστον 2-3 μήνες… Πάντως, πέραν αυτού ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ, άλλαξε ρητορική για τον χρόνο των εκλογών, βάζοντας και άλλες παραμέτρους στην εξίσωση του χρόνου διεξαγωγής τους, όπως το πολιτικό κλίμα.

Το βέβαιο όμως είναι ότι εκλογές θα γίνουν κατά την ιδανικότερη περίοδο για την κυβέρνηση, δηλαδή όταν οι δημοσκοπήσεις ευνοούν περισσότερο τη διεξαγωγή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (με βάση την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος) δείχνουν τη ΝΔ στο 36%-38%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26%-28%, το ΠΑΣΟΚ στο 12%-15%. Με ένα τέτοιο αποτέλεσμα ως ενδεχόμενο, και με μια τέτοια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός πολύ εύκολα (και πολιτικά αναίμακτα) μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές χωρίς απλή αναλογική, απαλλάσσοντας τη χώρα από την εκτεταμένη αστάθεια.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Καλαμάτα, επιχειρώντας να κλείσει τα μέτωπα που έχουν ανοίξει με τον Αντώνη Σαμαρά. Όσοι πάντως περιμένουν να δουν μια χειραψία των δύο ανδρών μάλλον θα απογοητευτούν, αφού ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νίσυρο προκειμένου να συμμετάσχει στο πρώτο Συμπόσιο που διοργανώνει το Ίδρυμα Μίχαλος με τίτλο «Διάλογοι της Νισύρου» και στο οποίο θα παραστούν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας.

Αφήνουμε το πολιτικά για να πάμε στα επιχειρηματικά. Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στη Vodafone λόγω της πληροφορίας για μαζικές προσφυγές ων συνδρομητών της στις αρμόδιες αρχές λόγω της γνωστής ιστορίας με τη δήθεν παροχή του Disney+ ως βασικής παροχής στους συνδρομητές της όπως με πανηγυρικό τρόπο είχε ανακοινώσει η εταιρία στις 26 Μαίου. Μαθαίνουμε ότι ήδη χθες κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο συνήγορο του καταναλωτή, ενώ έπονται και άλλες που περιλαμβάνουν πιο εμβληματικές νομικές ενέργειες… Σε κάθε περίπτωση η εταιρία οφείλει να τοποθετηθεί δημοσίως για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στην επίσημη εξαγγελία της,  πράγμα που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

Σε εφαρμογή θέτει η Trastor το δυναμικό της σχεδιασμό για διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της. Ειδικότερα, στόχος είναι το χαρτοφυλάκιο με τα ακίνητα που έχει να φτάσει από τα 300 εκατ.ευρώ, τα 600 εκατ.ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2025, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες αναμένεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε νέα αγορά ακινήτου. Αυτήν τη φορά στα logistics. Υπενθυμίζεται πως η Trastor ήδη έχει αποκτήσει γραφεία στο Μαρούσι εμβαδού 16.795 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σωρού 18-20 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου έναντι 27,05 εκατ.ευρώ. Στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της εταιρείας θα συμβάλλει και η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου από την Πειραιώς ύψους 20,45 εκατ.ευρώ. Στον σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη σε νέους κλάδους του real estate, από τα πράσινα κτήρια, έως τα πράσινα γραφεία.

Νέο πρόγραμμα εγγυήσεων για δάνεια καινοτομίας και ESG τρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών προσφέρει στην αγορά ένα προϊόν που συνδυάζει παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγηση έως 20% του δανειακού κεφαλαίου. Η εγγύηση που παρέχει η Ελληνική Αναπτυξιακή είναι 80% επί του ύψους του δανείου και συνδέεται με την επίτευξη κριτηρίων καινοτομίας και κριτηρίων ESG. Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν τραπεζικό δάνειο από 25 χιλ. ευρώ έως 400 χιλ. ευρώ για τη κάλυψη του επενδυτικού τους σχεδιασμού.

Όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία για την περίοδο του καλοκαιριού. ‘Ηδη η Grant Thornton και η Terracom υιοθέτησαν το μοντέλο, και άλλες εταιρείες ελεγκτικές – συμβουλευτικές αναμένεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχο πλαίσιο εργασίας. Αντίστοιχες σκέψεις κάνουν και στην Ελλάδα, όπου έχουν και έναν έξτρα λόγο, αυτόν των υψηλών θερμοκρασιών. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και φέτος να μην δούμε αυτό το μοντέλο εργασίας, από του χρόνου θεωρείται δεδομένο, ειδικότερα αν παρατηρηθεί αύξηση των εταιρειών που το ακολουθούν. Κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Ξεκίνησε η προσπάθεια ανάστασης της Βαράγκης. Το σχέδιο εξυγίανσης επικυρώθηκε, όπως ήδη είναι γνωστό. Και η στήλη μαθαίνει πως η εταιρεία ψάχνεται για νέα προϊόντα και αύξηση της παραγωγικής δυναμικής. Η εταιρεία έχει περάσει στα χέρια του Μάριου Κυριακού που βρίσκεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία Vericon. Το γεγονός πως στη νέα εταιρεία μεταβιβάζεται το 21% των υποχρεώσεων, δημιουργεί αισιοδοξία πως από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι θετικές εξελίξεις θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Μπλόκο από την Κομισιόν μπαίνει στην ένταξη των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση των οφειλών έως 420 δόσεις. Έτσι λοιπόν η Κομισιόν έχει αναθέσει στην KPMG να βρει λύσεις για τον εξωδικαστικό και όσοι μπήκαν …μπήκαν, καθώς οι πολλές δόσεις για τις οφειλές πρόκειται να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ