today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η γκρίνια των συνδρομητών της Vodafone για το Disney+, τα έργα της Εγνατίας και η απόβαση της Uber στη Μύκονο

Μεγάλη γκρίνια από τους συνδρομητές της Vodafone Ελλάδας και ισχυροί πονοκέφαλοι για τη διοίκησή της. Παλαιοί αλλά και νεότεροι συνδρομητές της εταιρίας, διαμαρτύρονται εντονότατα από χθες βλέποντας τη συνδρομή τους να μην περιλαμβάνει το Disney+ (το οποίο έκανε χθες πρεμιέρα) όπως είχε ανακοινώσει και διαφημίσει η εταιρία. Η Vodafone με δελτίο τύπου είχε ανακοινώσει στις 26 Μαίου ότι “η  Vodafone Ελλάδας και η The Walt Disney Company Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να προσφέρουν στους συνδρομητές του Vodafone TV συναρπαστικό περιεχόμενο για όλη την οικογένεια, παρέχοντας πρόσβαση στη streaming υπηρεσία Disney+ μέσω του Vodafone TV, με την έναρξη της υπηρεσίας στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου 2022.  Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι  συνδρομητές του Vodafone TV θα είχαν δήθεν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία Disney+, με αποκλειστικούς προνομιακούς όρους και συναρπαστικό περιεχόμενο που περιλαμβάνει χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, με τις πιο πρόσφατες παραγωγές των 20th Century Studios, Disney Television Studios, FX και Searchlight Pictures.  H Vodafone διαβεβαίωνε ότι από τις 14 Ιουνίου, το Vodafone TV θα έκανε “διαθέσιμο το Disney+ σαν βασική υπηρεσία στα πακέτα του και έτσι, οι συνδρομητές του Vodafone TV, θα έχουν πρόσβαση στον πλήρη κατάλογο πρωτότυπου περιεχομένου, ταινιών, σειρών και ντοκιμαντέρ του Disney+, ως μέρος της συνδρομής τους”.

Το ThePresident δέχτηκε πληθώρα καταγγελιών από συνδρομητές της εταιρίας ότι η δήθεν προσφορά του Disney+ τελικά δεν ισχύει για τους συνδρομητές της Vodafone αλλά (όπως διευκρινίζεται από νεώτερη ανακοίνωση της εταιρίας) το κανάλι  θα διατίθεται ως δώρο σε όσους πελάτες επιλέξουν τα προγράμματα Triple Play FIBER 100 και 200… Πράγματι μετά και από σχετικό ρεπορτάζ που κάναμε φαίνεται ότι οι καταγγελίες ισχύουν και ότι οι παλαιοί συνδρομητές της εταιρίας δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Disney+ με τους αρμόδιους υπαλλήλους να δηλώνουν ότι η προσφορά ισχύει μόνον για κάποιες κατηγορίες συνδρομητών. Εκτός όμως από τους παραπλανηθέντες παλαιούς συνδρομητές της εταιρίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που πλήρωσαν συνδρομή ως νέοι πελάτες χάνοντας και την προσφορά της disney+ η οποία ίσχυε μέχρι και χθες. Μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα συνδρομητών της Vodafone η οποία σκέφτεται να προσφύγει σε όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να βρει το δίκιο της. Για να δούμε…

Ανάπτυξη EBITDA και εσόδων έφερε το πρώτο τρίμηνο για την Prodea όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το δυναμικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Ειδικότερα, η εταιρεία τρέχει έργα 600 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει πράσινα κτίρια και ακίνητα. Στο μέλλον δρομολογείται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία της. Η Prodea αναμένεται να γίνει αποκλειστικός ιδιοκτήτης των ακινήτων δύο κοινοπραξιών και το υπόλοιπο πλάνο περιλαμβάνει πράσινα κτίρια. Στα οποία η εταιρεία real estate βλέπει ευκαιρίες ανάπτυξης καθώς υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα στην αγορά, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Έκλεισε το deal εξαγοράς της Volterra από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με την εταιρεία να αποκτά πρόσβαση με αυτό τον τρόπο στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διατηρεί η θυγατρική της Avax. Οι δύο που προκρίθηκαν στις διαπραγματεύσεις ήταν η ΔΕΗ και η Iberdrola. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η αλλοδαπή εταιρεία έδινε 40% κάτω την τιμή που προσέφερε η ΔΕΗ. Και έτσι κατέληξε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. H Volterra έχει χαρτοφυλάκιο 112 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα προστεθεί στο portfolio της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία δρομολογεί νέες επενδύσεις για να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της.

Δυσκολεύεται ο ΑΔΜΗΕ να προσλάβει εξειδικευμένα στελέχη προκειμένου να τρέξει τα μεγάλα ενεργειακά έργα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για να στελεχώσει τμήματα με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ οι μισθοί που ζητούν είναι…στα ουράνια. Ωστόσο, θα βρεθεί λύση καθώς η εταιρεία καταγράφει κέρδη. Εκτός βέβαια αν υπάρχουν τέτοιες διαρροές για να βρουν προσωπικό …φθηνό. Ίδωμεν.

Πάει για χρονιά ρεκόρ ο τουρισμός στη χώρα μας; Φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις , ωστόσο υπάρχουν δύο απρόβλεπτοι παράγοντες για τη χώρα μας. Η πρώτη είναι η άνοδος της Κροατίας στους δημοφιλείς προορισμούς και βεβαίως της Τουρκίας. Η οποία έχει φθηνή λίρα, άρα και οι τουρίστες μπορούν να έχουν μεγαλύτερες παροχές με λιγότερα χρήματα. Ο αριθμός των τουριστών στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί, απειλώντας την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.

Όλα δείχνουν πως θα παραταθεί το πρόγραμμα Ηρακλής που λήγει τον Οκτώβριο. Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση και στις τράπεζες εκτιμούν πως τα NPLs θα συνεχίσουν να μειώνονται, μόνο εφόσον υπάρξει συνέχιση του προγράμματος. Κυρίως σήμερα, όπου ο πληθωρισμός και η έκρηξη των τιμών ενέργειας φέρνουν καθυστερήσεις στις πληρωμές δανείων. Έτσι λοιπόν παίζει για 1,5 χρόνο ακόμα ο Ηρακλής να είναι ακόμα μαζί μας.

Ενισχύει την παρουσία του στη χώρα μας ο τεχνολογικός κολοσσός Salesforce. Η εταιρεία δραστηριοποιείται διεθνώς στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 150 δισ. δολάρια. Το θέμα είναι πως στην Ελλάδα πάρθηκε η απόφαση από τα κεντρικά να γίνουν προσλήψεις και να ενισχυθεί η ομάδα πωλήσεων. Ο λόγος; Τα έργα ψηφιοποίησης τρέχουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ η χώρα μας μετεξελίσσεται σταθερά σε κόμβο διακίνησης δεδομένων στην Ευρώπη. Η εταιρεία έχει παρουσία στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, όμως τώρα ήρθε η στιγμή για ισχυρή παρουσία, λένε πηγές κοντά στην εταιρεία. Η αμερικανική εταιρεία εκτός από τα ιδιωτικά έργα, έχει βάλει στο στόχαστρο και υποέργα του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικότερα από την πίτα των 1,4 δισ. ευρώ ψηφιακών έργων που αρχίζουν να τρέχουν μέσα στο έτος.

Η Eurobank βγήκε στις αγορές και σήκωσε 500 εκατ. ευρώ έναντι 4,37% με το guidance να ήταν 4,5%. Το τεστ αυτό άρεσε στις διοικήσεις και άλλων τραπεζών, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκδώσουν και εκείνες ομόλογο. Στην πιάτσα ακούγεται πως το χτύπημα θα έρθει από την Εθνική Τράπεζα. Πότε; Όχι τώρα που οι αγορές είναι στο κόκκινο, αλλά από Σεπτέμβριο. Τότε θα έρθουν τα νεότερα…

Περίπου έξι μήνες απομένουν για την παράδοση του έργου στην Εγνατία Οδό στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis Projects. Και όμως ακόμα υπάρχουν κάποιες  εκκρεμότητες. Πρόκειται για σταθμούς διοδίων και την πιστοποίηση των σηράγγων. Έτσι λοιπόν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εργασίες στον σταθμό διοδίων στη Χαλάστρα και στους δύο πλευρικούς σταθμούς, ενώ πίσω στο χρονοδιάγραμμα έχουν μείνει άλλοι τέσσερις σταθμοί. Ο στόχος είναι να λειτουργήσουν 58 σταθμοί, ενώ η αδειοδότηση των σηράγγων καθυστερεί επίσης. Μαθαίνουμε πως έως τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα. Δυσκολάκι, νομίζουμε.

Ο τουρισμός και οι ξένοι επισκέπτες στη Μύκονο δεν αφήνουν ασυγκίνητες τις εταιρείες μεταφορών. Έτσι λοιπόν η Uber ήδη παρέχει τις υπηρεσίες της στο νησί, με στόχο βέβαια την προσέλκυση των ξένων τουριστών. Οι οποίοι συρρέουν στο νησί, γνωρίζουν την Uber από τη χώρα τους και έτσι το πλεονέκτημα αυτό, αναμένεται να εισφέρει μεγάλα ποσά στα ταμεία της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως η Uber ήδη είναι διαθέσιμη και στη Σαντορίνη…Για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Στο κυνήγι ταλέντων έχουν επιδοθεί οι κατασκευαστικές εταιρείες. Έτσι λοιπόν αυξάνουν τους μισθούς που προσφέρουν με στόχο να προσελκύσουν μηχανικούς με εμπειρία από το εξωτερικό. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο πως θα χρειαστούν περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο είναι να τρέξουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και βέβαια πρώτος στόχος είναι οι Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ