today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Felix Ohswald: Η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης κλειδί για τον εκδημοκρατισμό της – Η Ελλάδα προτεραιότητα για εμάς

Ο συνιδρυτής και CEO της GoStudent με αποτίμηση μεγαλύτερη από 1 δισ. βρίσκεται στην Ελλάδα για το TedX Athens 2022 και μιλά αποκλειστικά στο ThePresident

Ο συνιδρυτής και CEO της GoStudent, Felix Ohswald, λίγο πριν την ομιλία του στο πολυαναμενόμενο TEDx Athens μοιράζεται σε αποκλειστική συνέντευξη στο ThePresident το μυστικό της επιτυχίας του, την έμπνευση πίσω από το επιτυχημένο εγχείρημα και τα σχεδία του για την Ελλάδα.

“Ακρογωνιαίος λίθος της GoStudent είναι η ίδια της η κουλτούρα η οποία διαφαίνεται στους ανθρώπους μας”, τονίζει ο συνιδρυτής της εταιρείας προσθέτοντας πως ένα κομμάτι της επιτυχίας της GoStudent έχει να κάνει και με τον τρόπο που επιλέγει να προσεγγίσει μία πιθανή εξαγορά, σεβόμενοι πάντα τη διοίκηση της εξαγοραζόμενης εταιρείας και την κουλτούρα της.

Η GoStudent είναι η υψηλότερης αξίας EdTech εταιρεία στην Ευρώπη και ένας από τους κορυφαίους παρόχους online υποστηρικτικής διδασκαλίας παγκοσμίως, τονίζει ο κ. Ohswald προσθέτοντας πως αποτελεί μία πλατφόρμα εξατομικευμένης διαδικτυακής διδασκαλίας, η οποία απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής ηλικίας αλλά και σε όποιον αγαπά τη μάθηση και θέλει να ξαναγίνει μαθητής,.

Η GoStudent δραστηριοποιείται ήδη σε 23 χώρες, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Ohswald η περασμένη χρονιά ήταν ορόσημο όσον αφορά την επέκταση. “Καθιερωθήκαμε σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές και τελικά κάναμε το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοίγοντας γραφεία στον Καναδά, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Χιλή και τη Βραζιλία. Φέτος, ανοίξαμε το πρώτο μας γραφείο στις ΗΠΑ και σκοπεύουμε να εδραιωθούμε σε τουλάχιστον έξι ακόμη αγορές”, αναφέρει ο κ. Ohswald.

“Η Ελλάδα αποτελεί μία αδιαμφισβήτητα σημαντική επέκταση για εμάς”, τονίζει ο συνιδρυτή της GoStudent υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι μια αγορά που αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο. “Η Ελλάδα είναι μια αγορά στην οποία θέλουμε να γίνουμε ηγέτες με «οδηγό» την εξέλιξη και την ποιότητα”, τονίζει χαρακτηριστικά.

“Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην οικογένεια της GoStudent ανά τον κόσμο, ενισχύοντάς την με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος και την ίδια διάθεση για εξέλιξη, καταλήγει ο κ. Ohswald.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του συνιδρυτή της GoStudent, κ. Felix Ohswald στο ThePresident και στον Γιώργο Μουρούτη

FELIX OSHWALD

Ανήκετε στη νέα γενιά οραματιστών και επιχειρηματιών, ως ιδρυτής της εταιρείας online εκπαίδευσης, GoStudent, με την εταιρία σας να ανήκει στο κλαμπ του μονόκερου, δηλαδή η αποτίμησή της να είναι μεγαλύτερη του 1 δισ. δολαρίων. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας σας; 

Ακρογωνιαίος λίθος της GoStudent είναι η ίδια της η κουλτούρα η οποία διαφαίνεται στους ανθρώπους μας.

Προσπαθούμε να ενισχύουμε την αίσθηση του «ανήκειν» σε μία ομάδα, επικροτούμε τη δημιουργικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλιών και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το στόχο-όνειρό μας πραγματικότητα: Να χτίσουμε το νούμερο 1 Παγκόσμιο Σχολείο!

Προσωπικά, προσπαθώ να είμαι «παρών» σε κάθε νέα πρόσληψη, η οποία ως επί το πλείστον συνοδεύεται και από μία εβδομάδα εργασίας στα γραφεία μας, στη Βιέννη, ώστε να γνωριστούμε αλλά και να μπορέσουμε να εντάξουμε ομαλά κάθε νέο εργαζόμενο στην ομάδα και στο αντικείμενό του. Προωθούμε την ανοικτή και άμεση επικοινωνία μέσω του slack, οργανώνουμε εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις με κάθε ομάδα και κάθε δύο εβδομάδες «συναντιόμαστε» με όλα τα μέλη της GoStudent, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να μοιραστούμε νέα και επόμενα βήματα. Φυσικά, οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξής και η παρουσία μας σε διαφορετικές χώρες, λαμβάνοντας υπόψιν και τη διαφορά ώρας, αποτελούν προκλήσεις αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει θέληση και δέσμευση.

Ένα κομμάτι της επιτυχίας της GoStudent έχει να κάνει και με τον τρόπο που επιλέγουμε να προσεγγίσουμε μία πιθανή εξαγορά, σεβόμενοι πάντα τη διοίκηση της εξαγοραζόμενης εταιρείας και την κουλτούρα της. Το μυστικό μίας επιτυχημένης εξαγοράς και ο οδηγός για μία καλή συνεργασία είναι η πίστη στην εκάστοτε εταιρεία και η θέληση μας να επιταχύνουμε την ανάπτυξη με συνεργασία. Κατά την προσέγγιση μίας εταιρείας, ο κάθε ιδρυτής οφείλει να έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για την αξία που έχει η εξαγορά και για τις δύο πλευρές και όχι να εστιάσει στο προσωπικό συμφέρον.

Η GoStudent είναι η υψηλότερης αξίας EdTech εταιρεία στην Ευρώπη

Θα θέλατε να μοιραστείτε την ιστορία σας μαζί μας; Τί ακριβώς είναι η GoStudent? Πώς ξεκινήσατε; Διαβάζουμε ότι εμπνευστήκατε την ιδέα από τα μαθήματα μαθηματικών που του έκανε ο παππούς του πριν καν ξεκινήσει το σχολείο; Πώς αντλήσατε την πρώτη σας χρηματοδότηση; Πώς τελικά οδηγηθήκατε στην επιτυχία; 

Είναι γεγονός! Ο παππούς μου αποτέλεσε πρότυπο κατά τα παιδικά μου χρόνια, κυρίως για τον τρόπο που προσέγγιζε τη διδασκαλία αλλά και για τα ερεθίσματα που φρόντιζε πάντα να δίνει σε εμένα και στον αδερφό μου.

Ας ξεκινήσουμε συνοψίζοντας τι ακριβώς είναι η GoStudent.

Η GoStudent είναι η υψηλότερης αξίας EdTech εταιρεία στην Ευρώπη και ένας από τους κορυφαίους παρόχους online υποστηρικτικής διδασκαλίας παγκοσμίως. Αποτελεί μία πλατφόρμα εξατομικευμένης διαδικτυακής διδασκαλίας, η οποία απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής ηλικίας αλλά και σε όποιον αγαπά τη μάθηση και θέλει να ξαναγίνει μαθητής.

Οι μαθητές μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πληθώρα μαθημάτων και με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών μας συμβούλων να ανακαλύψουν μία πρωτοποριακή μαθησιακή εμπειρία προσφερόμενη από καθηγητές και καθηγήτριες. Το εύρος είναι πολύ μεγάλο και συνεχώς εξελίσσεται καλύπτοντας μαθήματα πρωτοβάθμιας-τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακά μαθήματα, προετοιμασία IB & ξένες γλώσσες.

Η ιστορία μας ξεκινά επίσημα το 2016, όπου και ιδρύεται η GoStudent.

Την επόμενη κιόλας χρονιά, το 2017, η GoStudent συγκεντρώνει πάνω από 100.000 χρήστες και τότε είναι και η στιγμή που λαμβάνει επένδυση ύψους 500 χιλ. Ευρώ.

Το 2018, με μία βάση η οποία πια μετρά περισσότερους από 500.000 μαθητές αλλάζουμε την προσέγγισή μας μετατοπίζοντας την επικοινωνία στους γονείς. Την ίδια χρονιά ανοίγουμε τα πρώτα μας γραφεία, σε ένα υπόγειο και λαμβάνουμε ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 1,4 εκατ. Ευρώ.

Το 2019, έχοντας ήδη παρουσιάσει τη διαδικτυακή διδακτική συνεδρία μέσω video, εισάγουμε διαφορετικά μοντέλα συνδρομών και μεταφερόμαστε σε νέα γραφεία.

Το 2020, η ομάδα τετραπλασιάζεται και φτάνουμε του 160 υπαλλήλους. Παράλληλα, ανοίγουμε το πρώτο μας διεθνές γραφείο και δραστηριοποιούμαστε στη Γαλλία και στην Ισπανία, πέραν της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Την ίδια χρονιά, λαμβάνουμε επένδυση 13,3 εκατ. Ευρώ.

Το 2021, η GoStudent γίνεται «μονόκερος» με αποτίμηση 1,4 δισ. ευρώ και πλέον μετρά 23 χώρες δραστηριοποίησης, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στο σήμερα, η GoStudent λαμβάνει επένδυση €300 εκατομμυρίων και υπερδιπλασιάζει την αποτίμηση της εταιρείας της σε 3 δισ. Ευρώ. Έχοντας μια ομάδα με περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους και συνεργαζόμενοι με πάνω από 20.000 αυτοαπασχολούμενους καθηγητές, η GoStudent κλείνει περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια συνεδρίες διδασκαλίας το μήνα και νιώθουμε πιο έτοιμοι από ποτέ για τα επόμενά μας βήματα.

Σε πόσες χώρες δραστηριοποιείται η εταιρία σας; Ετοιμάζετε επέκταση και σε άλλες χώρες; 

Η GoStudent δραστηριοποιείται σε 23 χώρες. Η περασμένη χρονιά ήταν ορόσημο όσον αφορά την επέκταση! Καθιερωθήκαμε σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές και τελικά κάναμε το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοίγοντας γραφεία στον Καναδά, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Χιλή και τη Βραζιλία. Φέτος, ανοίξαμε το πρώτο μας γραφείο στις ΗΠΑ και σκοπεύουμε να εδραιωθούμε σε τουλάχιστον έξι ακόμη αγορές.

Σίγουρα σκοπεύουμε να αξιολογήσουμε περαιτέρω ευκαιρίες εξαγοράς κατά το τρέχον έτος, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ολιστικό οικοσύστημα μάθησης που θα οδηγήσει την εκπαίδευση στο επόμενο επίπεδο παγκοσμίως.

Πολλοί λένε ότι κάνετε την κρίση ευκαιρία εκμεταλλευόμενος το παρατεταμένο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργώντας μια νέα παγκόσμια ανάγκη. Μήπως κάποια στιγμή η ανάγκη αυτή πάψει να υπάρχει και έτσι υποχωρήσουν και οι υπηρεσίες της εταιρίας σας; 

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η ανάπτυξη του κλάδου EdTech ήταν ισχυρή και αυξανόταν σταθερά. Είναι ενδιαφέρον ότι, πριν από τον αντίκτυπο του COVID-19, το 30% των γονέων δεν «καλωσόριζαν» την έννοια της διαδικτυακής διδασκαλίας, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 3%.

Τα τελευταία δύο χρόνια επιταχύνθηκε η τεχνολογική εξέλιξη και στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, γι’ αυτό και η διαδικτυακή εκπαίδευση ξεκίνησε να παγιώνεται, με σκοπό να συμπληρώσει την παραδοσιακή εκπαίδευση. Τα ψηφιακά μέσα διαθέτουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η χρήση ψηφιακού πίνακα, η κοινή χρήση οθόνης με τον καθηγητή, η καταγραφή του μαθήματος, η ένταξη των παιχνιδιών στην κλασική διδασκαλία και άλλα, τα οποία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία δεσμών μεταξύ καθηγητή και μαθητή αλλά και για την εξέλιξη του ίδιου του μαθητή.

Για το λόγο αυτό, είμαστε πεπεισμένοι ότι επιχειρηματικά μοντέλα όπως το δικό μας θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της ζωής όλο και περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης είναι το κλειδί για τον εκδημοκρατισμό της

Πιστεύετε ότι τελικά εκεί κατευθύνεται η εκπαίδευση; Σε μια επιλογή αντικειμένου σπουδών, καθηγητών και επιπέδου μόρφωσης από μια παγκόσμια δεξαμενή προσώπων και υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες και τις κλίσεις κάθε προσώπου ή μόλις υποχωρήσει οριστικά η πανδημία του covid 19 θα επιστρέψουμε σε παραδοσιακότερους τρόπους εκπαίδευσης; 

Η GoStudent για εμάς έρχεται ως υποστήριξη και συμπλήρωμα της παραδοσιακής εκπαίδευσης. Επιθυμούμε να ενισχύσουμε την εκπαίδευση των παιδιών, πέρα από την κανονική σχολική τους εκπαίδευση, προσφέροντας μαθήματα προσαρμοσμένα στις ατομικές τους γνώσεις και ενδιαφέροντα, για το λόγο αυτό δεν αντιμετωπίζουμε το «όραμα» της GoStudent ως κάτι παροδικό.

Κινούμαστε προς ένα υβριδικό εκπαιδευτικό μοντέλο, από το οποίο τα παραδοσιακά σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούν να επωφεληθούν από τα οφέλη των τεχνολογικών εφαρμογών και λύσεων που προσφέρουν πλατφόρμες όπως η δική μας. Είναι αλήθεια ότι, παρόλο που η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν είχε κατακτήσει την εμπιστοσύνη πολλών μέχρι πρόσφατα, έχει μια αυξανόμενη φήμη και όλο και περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια έχουν εφαρμόσει διαδικτυακές προσεγγίσεις στα εκπαιδευτικά τους σχέδια τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μαθησιακή διαδικασία είναι διαφορετική για κάθε μαθητή και οι ανάγκες του δεν είναι πάντα οι ίδιες, οπότε εργαλεία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθιστούν δυνατό το σχεδιασμό εκπαιδευτικών σχεδίων προσαρμοσμένων στο προφίλ του κάθε μαθητή, ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητές του.

Η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης είναι το κλειδί για τον εκδημοκρατισμό της και για να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή την αγοραστική τους δύναμη. Χάρη σε αυτές τις τεχνολογίες, οποιοσδήποτε μαθητής σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί να αποκτήσει πτυχίο από οποιοδήποτε από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου!

Στόχος μας να δεκαπλασιάσουμε τη βάση των μαθητών μας και να διπλασιάσουμε τον αριθμό εργαζομένων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θεωρείται η μήτρα του Δυτικού πολιτισμού. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία, εδώ γεννήθηκαν οι σύγχρονες επιστήμες, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η αστρονομία, εδώ άνθισαν οι σύγχρονες τέχνες, εδώ δημιουργήθηκαν τα πρώτα εκπαιδευτήρια όπως το λύκειο του Αριστοτέλους και η Ακαδημία Πλάτωνος. Θα μπορούσατε αυτός ο πλούτος της χώρας μας να είναι ελκυστικός και αξιοποιήσιμος επιχειρηματικά από την εταιρία σας; Θα βλέπατε την Ελλάδα ως χώρα στην οποία θα μπορούσατε να επενδύσετε; 

Η Ελλάδα αποτελεί μία αδιαμφισβήτητα σημαντική επέκταση για εμάς. Παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος στο χάρτη, αγγίζει τα 1,3 εκατομμύρια Κ12 μαθητών. Η υποστηρικτική διδασκαλία συναντάται σχεδόν σε κάθε οικογένεια, ειδικά όσο μεγαλώνουν οι τάξεις και οι απαιτήσεις και η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι πρωτοφανής, καθιστώντας το επίπεδο των μαθητών ιδιαίτερα υψηλό!

Σε επίπεδο εταιρείας, στοχεύουμε να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τα προσφερόμενα μαθήματα στην Ελλάδα, εντάσσοντας μαθήματα όπως τεχνολογία, ρομποτική, δημιουργική γραφή κ.ά, να δεκαπλασιάσουμε τη βάση των μαθητών μας και να ανοίξουμε αρκετές θέσεις εργασίας, διπλασιάζοντας τον αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι σύντομα θα εγκαινιάσουν και τα νέα τους γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ελλάδα είναι μια αγορά που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και στην οποία θέλουμε να γίνουμε ηγέτες με «οδηγό» την εξέλιξη και την ποιότητα.

Σας ανησυχεί ο πόλεμος της Ουκρανίας; Σας ανησυχεί ευρύτερα η αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία και η κρίση στην αγορά ενέργειας; Πιστεύετε ότι θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει και στην αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού υποδείγματος και στην αμφισβήτηση του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης; 

Εμείς, όπως και πολλοί άλλοι, παρακολουθούμε με θλίψη την κατάσταση στην Ουκρανία και οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι επηρεάζονται. Αυτή τη στιγμή, ανησυχούμε για την ευημερία όσων πλήττονται από τη σύγκρουση.

Η χρηματοδότηση που λάβαμε θα χρησιμοποιηθεί για τη διεθνή επέκταση, τη διερεύνηση δυνατότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών και την αύξηση του μεριδίου αγοράς

Ποιες είναι οι επόμενες στρατηγικές επιλογές της εταιρίας σας; 

Η χρηματοδότηση που λάβαμε (series D) θα χρησιμοποιηθεί για τη διεθνή επέκταση, τη διερεύνηση δυνατότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών και την αύξηση του μεριδίου αγοράς στις υφιστάμενες γεωγραφικές περιοχές. Επίσης, θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην οικογένεια της GoStudent ανά τον κόσμο, ενισχύοντάς την με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος και την ίδια διάθεση για εξέλιξη.

Το TEDx Athens, θέτει στο επίκεντρο έννοιες όπως η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική αλλαγή και δίνει βήμα σε ανθρώπους που πιστεύουν στη σκέψη που προηγείται της δράσης, στην καινοτομία, στην έμπνευση.

Στις 28 Μαΐου πολλοί νέοι άνθρωποι, επιχειρηματίες και άνθρωποι που εμπνέονται από την ιστορία σας θα έρθουν στο TEDx Athens για να σας ακούσουν. Τί να περιμένει το κοινό από την ομιλία σας;

Σας ευχαριστώ πολύ! Η έμπνευση και η διάθεση για εξέλιξη θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί παντού και είναι πράγματι αξιόλογο αν καταφέρεις να δώσεις τροφή για σκέψη ακόμα και σε ένα μόλις άτομο. Το TEDx Athens, ως θεσμός θέτει στο επίκεντρο έννοιες όπως η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική αλλαγή και δίνει βήμα σε ανθρώπους που πιστεύουν στη σκέψη που προηγείται της δράσης, στην καινοτομία, στην έμπνευση.

Για όλα τα παραπάνω θα μιλήσω το Σάββατο 28/5 στο TEDx Athens, εστιάζοντας και στον τομέα της εκπαίδευσης, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο για εμένα τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ