today-is-a-good-day
13 C
Athens

Η επιχειρηματική επέλαση των Γάλλων, η απουσία Άδωνι από το Μ. Μαξίμου, οι επενδύσεις Αμερικανών στην ενέργεια και οι δύσκολες στιγμές της Frigoglass

Ζητήματα με φορολογικές εκκρεμότητες στη χώρα μας παρουσίασε η COCA COLA με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι έχει προ πολλού καταβάλλει το συνολικό ποσό των φόρων που της έχει επιβληθεί μαζί με τις προσαυξήσεις. Η αφορμή για την ανακοίνωση προέκυψε μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή της εταιρίας για αναίρεση των φορολογικών επιβαρύνσεων που της είχαν επιβληθεί.

Σημαντική μέρα χθες για το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό να υποδέχεται εκπροσώπους μερικών από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις, με επικεφαλής τον πρόεδρο του MEDEF Geoffroy Roux de Bézieux, οι οποίοι σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Στη συνάντηση την οποία είχε προετοιμάσει εξαιρετικά ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της L’ Oreal, Jean-Paul Agon, καθώς και στελέχη που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, τις Airbus, Bollore, Bouygues Batiment International, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France, Louis Dreyfus Armateurs Group, Naval Group, Ratp Development, Safran, Saur International, Sulo, Thales και Vinci Concessions. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία του Υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα και εμφανίστηκε λίγο μετά σε κομματική εκδήλωση της Ν.Δ.

Εξαιρετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Autohellas.Παρουσίασε αύξηση 12,4% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €144,8 εκατ. έναντι €128,8 εκατ. το 2021.Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €13,4 εκατ. έναντι €10,4 εκατ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 29,9%. Τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2022, που λόγω εποχικότητας του τουρισμού είναι πάντα το πιο αδύναμο του έτους, ανήλθαν στα €8 εκατ. έναντι € 4,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 79,3%. Σε αυτή την ανάπτυξη που καταγράφει ο όμιλος κομβικό ρόλο παίζουν οι μισθώσεις αυτοκινήτων που αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς οι εταιρείες προχωρούν σε leasing και βεβαίως ο τουρισμός έχει ανέβει σημαντικά. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από τη μεταπώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου αυξήθηκαν σημαντικά. Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε επίσης σημαντική αύξηση, πάρα τις καθυστερήσεις και δυσκολίες στην παραγωγή. Το 70% του τζίρου του ομίλου προέρχεται από το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει πως μια καλή τουριστική σεζόν θα απογειώσει τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης.

Αυξάνεται το αποτύπωμα των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας με τους Αμερικανούς να έχουν βάλει στο ραντάρ τους διάφορους κλάδους στη χώρα μας. Ανάμεσά τους θα δει κανείς τον κλάδο ενέργειας όπου προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, καθώς η απεξάρτηση από την ενέργεια της Ρωσίας, δίνει πόντους στα πράσινα projects. Ήδη στη χώρα μας δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Ameresco, η οποία σύντομα αναμένεται να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο έργων που διαχειρίζεται στη χώρα μας.

Πότε θα βγει η ΕΥΔΑΠ εκτός λεκανοπεδίου; Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την αγορά έχει ξεκάθαρη απάντηση. Δηλαδή, όταν υπάρξει αλλαγή του καταστατικού της, κάτι που θα συμβεί όταν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Έτσι λοιπόν ο Σαχίνης έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για τις περιοχές που θα «χτυπήσει» και αναμένει τις νομοθετικές παρεμβάσεις για να του λυθούν τα χέρια. Συμμετοχή σε ΣΔΙΤ είναι ο πρώτος τρόπος επέκτασης εκτός Αττικής.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να περάσει από την Βουλή η ρύθμιση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τον χρόνο όμως ήδη να αδειάζει επικίνδυνα. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στην πολυετή παρακμή και δίνεται η ευκαιρία στην Onex να ξεδιπλώσει τον επενδυτικό της σχεδιασμό. Τα Ναυπηγεία της Σύρου αποτελούν παράδειγμα και όλα δείχνουν πως έως τις αρχές Ιουνίου η λύση θα έχει δοθεί από την…Βουλή.

Δύσκολες στιγμές για την Frigoglass η οποία χάνει 60% της αξίας της μετοχής μέσα στον πόλεμο. Δεν είναι μόνο αυτό όμως, καθώς η παραγωγή πέφτει και τα προβλήματα διογκώνονται. Ελέγχονται πληροφορίες για νέα αναδιάρθρωση…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τη μίσθωση αυτόνομων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, αναζητούνται πολυκατοικίες με μικρά διαμερίσματα, καθώς και ξενοδοχεία με λίγα αστέρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα έλεγαν “Όχι” στην ενοικίασή τους για να φιλοξενηθούν Ουκρανοί πρόσφυγες.
Το σχετικό project θα υλοποιήσουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μέσω επιδοτήσεων, τις οποίες θα λάβουν από τις Βρυξέλλες.

Έξι fintechs από την Ελλάδα, σε σύνολο δεκαέξι, εντάσσονται στον 4ο Κύκλο του Visa Innovation Program, της πλατφόρμας συνεργασίας της Visa για startups και επιχειρηματίες στον χώρο του fintech, που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνολικά, υπέβαλαν αίτηση περισσότερες από 219 εταιρείες από 28 χώρες. Φέτος, η Visa συνεργάστηκε με το Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο Startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και κάλεσε τις εγγεγραμμένες σε αυτό startups να συμμετάσχουν στον 4ο Κύκλο, που λειτουργεί τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Crowdpolicy. Οι fintechs που συμμετέχουν στον 4o Κύκλο του Visa Innovation Program από την Ελλάδα είναι η Action Finance Initiative, η ComeTogether, η Coriunder, η EV Loader, η Infin8 και η Valuelenz.

Καθήκοντα Chief Financial Officer στο Public Group αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου ο Πάνος Βρετός. Προερχόμενος από τη Vodafone Ελλάδας όπου διατελεί Head of Finance, ο Πάνος Βρετός θα ενισχύσει περαιτέρω τη διοικητική ομάδα του Public Group.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ