Το μπαράζ επενδύσεων σε ξενοδοχεία, ο νέος διευθυντής της Ένωσης Τραπεζών, τα ντιλ της Motor Oil και η έκρηξη της κρουαζιέρας

Μπαράζ επενδύσεων σε ξενοδοχεία διαδραματίζεται στη χώρα μας. Οι επενδυτές βλέπουν ανάκαμψη τουρισμού και τα οικονομικά μεγέθη των Ελλήνων ξενοδόχων έχουν δεχθεί πιέσεις. Κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες σε αποτιμήσεις χαμηλές. Έτσι λοιπόν 1.300 νέα δωμάτια κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα όπως μαθαίνει η στήλη. Από αυτά το 20% αφορούν ξενοδοχεία στο Ελληνικό και πέριξ αυτού, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η περιοχή θα αναπτυχθεί και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα δε οι επενδύσεις προχωρούν με γοργό ρυθμό με Ισραηλινούς και Αμερικανούς να σαρώνουν περιοχές πέριξ του ιστορικού κέντρου. Στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη αντίστοιχα οι Ρώσοι επενδυτές έχουν παγώσει τα projects, καθώς τα μέτρα της Δύσης…δαγκώνουν.

Μέσω αγγελίας ψάχνει διευθυντή η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με τα βιογραφικά να πρέπει να σταλούν έως τις τις 15 Μαϊου. Μεταξύ των προσόντων θα δει κανείς την 15ετή προϋπηρεσία στο χρηματοοικονομικό τομέα σε ανώτερες θέσεις, κατανόηση του τραπεζικού κλάδου και επιχειρείν και γνώση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Καθώς επίσης και γνώση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού κλάδου και ικανότητα στρατηγικής επιρροής σε stakeholders. Η εμπειρία με τα μέσα ενημέρωσης θεωρείται και αυτή σημαντική. Γενικό διευθυντή ψάχνουν ή εκπρόσωπο τύπου; Ή μήπως καλύτερα, έχουν κάποιον ήδη στο μυαλό τους;

Με δύο συμφωνίες έφυγε από το Άμπου Ντάμπι η Motor Oil. Συγκεκριμένα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Μotor Oil υπέγραψαν Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της “Dioriga Gas”, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της “Dioriga Gas”. Επίσης, υπεγράφη Mνημόνιο Kατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και την Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.  Είχε προηγηθεί το ντιλ με το οποίο ο όμιλος  Βαρδινογιάννη αγόραζε το 30% της Ελλάκτωρ από τους Μπάκο –Καϋμενάκη. Πέρα των υπολοίπων, η Motor Oil εξελίσσεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες με πράσινο χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, καθώς πλέον έχει και το 75% της Άνεμος. Επίσης, όπως μαθαίνει η στήλη ο Βαρδινογιάννης βρίσκονταν εδώ και αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με τους εφοπλιστές και ευνοήθηκε από την διελκυστίνδα που είχαν αυτοί με τους Ολλανδούς. Κερδισμένοι και οι εφοπλιστές που έφυγαν με διπλασιασμό του ποσού που είχαν επενδύσει, ενώ όπως αναφέρον θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας. Κερδισμένος και ο Ολλανδός της Reggeborgh που απαλλάχθηκε από την κόντρα με τους εφοπλιστές, ενώ πλέον διαθέτει ισχυρό μέτοχο.

Σημαντική ανάπτυξη κατέγραψε η Παπουτσάνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους με τον τζίρο να εκτινάσσεται 45% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το μεγάλο άλμα έγινε στα ξενοδοχειακά προϊόντα, όπου από 0,7 εκατ.ευρώ το 2020 συνεισέφεραν 1,1 εκατ.ευρώ φέτος. Μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα έπαιξαν και οι εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν 83% στα 11,1 εκατ.ευρώ. Αποτελούν το 74% του τζίρου της εισηγμένης.
5) Ρεκόρ για τα μεγέθη της Sunlight. Με τον τζίρο να σημειώνει αύξηση 53,7% στα 272 εκατ. ευρώ από 177 εκατ. ευρώ το 2020. Η εταιρεία τρέχει επίσης επενδύσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ και αναμένεται να απασχολήσει το ρεπορτάζ με νέες συνέργειες. Και όπως παίρνει το αυτί μας, ίσως και εξαγορές εκτός Ελλάδας…

Κεφάλαια €158 εκατ. άντλησε η DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, ολοκληρώνοντας την πρώτη περίοδο διάθεσης (first closing) του Diorama Investments II RAIF, SCA (Diorama II).
Το νέο fund θα επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά, επενδύοντας σε επιχειρήσεις με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αρκετές τροποποιήσεις περιλαμβάνονται στην απόφαση της Διεύθυνσης αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την επαναχρήση των Αστεριών Γλυφάδας και τη δημιουργία νέου πεντάστερου ξενοδοχείου 400 κλίνων. Η άδεια τροποποιείται και οι αλλαγές φορούν τις πέργολες με στέγαστρα, με την αφαίρεση 300 τ.μ , την κάλυψη των δεξαμενών και των υδατικών στοιχείων, την προσθήκη 60 νέων μηχανοστασίων κολυμβητικών δεξαμενών και την προσθήκη υπόγειων δεξαμενών νερού, όπως επίσης τέλος και μικρές τροποποίησης. Όλα αυτά θα είναι έτοιμα του χρόνου…

Για σημαντική άνοδο της κρουαζιέρας ετοιμάζονται επιχειρηματίες, εφοπλιστές και λιμάνια. Τα στοιχεία με τις κρατήσεις δημιουργούν αισιοδοξία πως φέτος θα είναι μια χρονιά που θα φτάσει το 2019, τα προ πανδημίας επίπεδα. Και αυτό γιατί έχουν ήδη κλείσει σημαντικές θέσεις σε ελληνικά λιμάνια, ενώ οι επιχειρηματίες ευελπιστούν να ρεφάρουν τις ζημιές του 2020 και του 2021. Κυρίως του 2020, όπου η πτώση στα έσοδα εξαιτίας της πανδημίας έφτασε το 70%. Παρόμοιες εκτιμήσεις γίνονται και από το αρμόδιο υπουργείο, όπου αναμένει οικονομικά ανοδική χρονιά. Παραφωνία στα παραπάνω είναι τα κέρδη των εταιρειών, τα οποία θα πιεστούν σημαντικά από την αύξηση της τιμής πρώτων υλών και καυσίμων.

Νέες δυνατότητες στον χώρο του real estate φέρνει το νέο θεσμμικό πλαίσιο που ισχύει πλέον στη χώρα μας. Πρόκειται για μια λύση που βοηθά και τις τράπεζες, καθώς πλέον γινόμαστε Ευρώπη και προωθείται η αγορά κατοικίας μέσω leasing αντί για αγορά μέσω στεγαστικού δανείου. Έτσι λοιπόν οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν σε μια εταιρεία leasing και να εκμισθώσει από αυτήν το ακίνητο, αγοράζοντάς το μετά από κάποια χρόνια. Οι εταιρείες αυτές ήδη αναπτύσσονται στο ελληνικό real estate, ενώ παρόμοιες δυνατότητες θα δίνουν και τα τραπεζικά ιδρύματα.

Αθάνατο ελληνικό δημόσιο και κράτος! Τα βήματα που έχουν γίνει είναι σημαντικά, αλλά τα προβλήματα διαχρονικά. Έτσι λοιπόν αν και έχουν ενταχθεί διάφορα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα; Να χάνουμε τα χρονοδιαγραμμάτα. Και έτσι καταλήγουμε σε αυτό που φοβόταν η αγορά. Ωραίο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ποιες εταιρείες θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα κονδύλια. Ειδικότερα, πόσες έχουν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα;

Το Great Place to Work Hellas ανακοίνωσε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 τα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces Hellas 2022, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης εργασιακού κλίματος στην Ελλάδα, με τις επωνυμίες των κορυφαίων εταιρειών που διακρίνονται φέτος για το εργασιακό τους περιβάλλον. Οι εταιρείες που διακρίνονται στην κατηγορία για περισσότερους από 250 εργαζόμενους είναι 1. DHL Express Hellas, 2. Dialectica, 3. Vitex AE, 4. Epsilon Net, 5. B. Καύκας ΑΕ, 6. Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., 7. OpenBet Hellas A.E., 8. Deloittte Greece, 9. Teleperformance Greece, 10. ATOS Greece.