today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τη γενναία παρέμβαση και ποιο είναι το νέο στοίχημα

Ένα μεγάλο «δώρο» στη μεσαία τάξη και στους «μη έχοντες» έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις νέες κομβικές παρεμβάσεις του για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ρεύματος, που ανακοίνωσε,  λίγο πριν ανεβεί στο βήμα του 14ου  τακτικού συνεδρίου της ΝΔ, για  να ξετυλίξει τον «οδικό» χάρτη της κυβέρνησης μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες, που -εκτός απροόπτου – είναι προγραμματισμένες  για το τέλος της τετραετίας.

Του Κώστα Πασίση

Η βασική στόχευση του Πρωθυπουργού με τις χθεσινές ανακοινώσεις του  είναι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος, που είχε διογκωθεί, ίσως και τεχνηέντως, αλλά και η  διόρθωση των πραγματικών αδικιών από τη  ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που «πάγωσε» πλέον επ’ αόριστον, αφού προηγουμένως έγινε «αιτία πολέμου» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ίσως το σημαντικότερο στην προσπάθεια να «απορροφηθούν» στο μέγιστο βαθμό οι αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια των νοικοκυριών που πραγματικά αγωνιούσαν, όταν ερχόταν η στιγμή να ανοίξουν το …γράμμα της ΔΕΗ.

Το εξακοσάρι, που επιστρέφεται  δεν είναι μέτρο-ασπιρίνι καθώς σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, όπως το μέρισμα αλληλεγγύης από τις εταιρείες παροχής ρεύματος και το έμμεσο πλαφόν  στη χονδρική όσο και στη λιανική πώληση, ακυρώνουν στην πράξη τις υπέρογκες  αυξήσεις των τιμολογίων και η κατάσταση επιστρέφει στην κανονικότητα των περσινών επίπεδων.

Εν ολίγοις η κυβέρνηση έδωσε μια ολιστική απάντηση στο καυτό πρόβλημα με τις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια. Άπλωσε ένα δίχτυ Προστασίας στη μεσαία τάξη, στα ευάλωτα νοικοκυριά , επιστρέφοντας το 60% των μέχρι τώρα πρόσθετων επιβαρύνσεων, από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο.

Επίσης είναι αυτονόητο, ότι αν το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο αλλάξει πορεία, θα υπάρξει πρόσθετη βοήθεια στις προαναφερόμενες κατηγορίες.

Ωστόσο το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι πως θα περάσει και ποια θα είναι η υποδοχή του και η απήχηση του στην κοινωνία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κρατική παρέμβαση θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον Προϋπολογισμό και από τη φορολόγηση των εταιρειών  ρεύματος.

Το παρασκήνιο της παρέμβασης Μητσοτάκη 

Οι λόγοι που ώθησαν τον Πρωθυπουργό να επισπεύσει την ανακοίνωση του έκτακτου κυβερνητικού σχεδίου για το …ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος, που είχαν μετατραπεί σε «εφιάλτη» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι πολλοί και σημαντικοί.

Ο πρώτος σχετίζεται με την ατολμία της Ευρώπης να αναλάβει πρωτοβουλίες που να λύνουν ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα όπως έγινε στην περίπτωση της πανδημίας, που υπήρξε γενναία και ουσιαστική απάντηση.

Σε αυτή τη φάση το Μαξίμου αναμένει ότι κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα …ξυπνήσει και θα κάνει την υπέρβαση της, ξεπερνώντας τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις, αλλά δεν περιμένει…

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι δεν προτίθεται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια και θα προχωρήσει μονομερώς, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει η κίνηση του…

Ο δεύτερος λόγος είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το αρνητικό αποτύπωμα που έχει αφήσει στην κοινωνία η εκτίναξη στα ύψη των λογαριασμών ενέργειας.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για  εξόφθαλμες αρρυθμίες στην αγορά ενέργειας, που ενισχύουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια,  ενώ  τροφοδοτούν παράλληλα με μπόλικο υλικό το   λαϊκισμό της Αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε από τη ρητορική Τσίπρα…

Ο τρίτος λόγος έχει αμιγώς πολιτική χροιά. Οι μετρήσεις δείχνουν δυσαρέσκεια για τις υπέρογκες αυξήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιάνοντας το παλμό του κόσμου, έσπευσε  να «μαζέψει» τη πολιτική ζημιά, προτού η κατάσταση ξεφύγει του ελέγχου.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο συνέδριο

Ο Πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, έχοντας αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά την ανακοίνωση του νέου εθνικού προγράμματος στήριξης της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ασθενέστερων.

Εκ των εξελίξεων, το 14ο συνέδριο της ΝΔ γίνεται σημείο αναφοράς για την κυβέρνηση στη πορεία προς τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα επαναφέρει το αφήγημα της αυτοδυναμίας, τονίζοντας ότι σε εποχές αβεβαιότητας η χώρα χρειάζεται μια λειτουργική δημοκρατία και πολιτική σταθερότητα  την οποία όμως εγγυάται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και οι χθεσινές ανακοινώσεις του  μεταξύ άλλων  του ενισχύουν και το εν λόγω αφήγημα, που στο Μαξίμου δε θεωρείται χαμένη υπόθεση από χέρι, παρά τις αντιξοότητες.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργό παραμένει και το δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σήμερα θα μιλήσει για τις πραγματικές προοδευτικές πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση του και αλλάζει τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο, σε αντίθεση με τις συντηρητικές λογικές που συνήθως είναι προσκολλημένες σε ξεπερασμένα δόγματα…

Έχοντας στη φαρέτρα του το νέο πακέτο στήριξης, θα αναφερθεί στο καυτό θέμα της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και  υπενθυμίζοντας όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση  των πληττόμενων συμπολιτών μας.

Θα κάνει ειδική αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι αφορά και τη γειτονιά μας, λόγω της Τουρκίας, που έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της το δόγμα του αναθεωρητισμού.

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου επισημαίνοντας ότι η ΝΔ υλοποίησε τις προγραμματικές δηλώσεις της και σε πολλές περιπτώσεις έκανε και περισσότερα από αυτά που υποσχέθηκε, όπως με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ